Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

ΙΝΚΑ: Χωρίς διακοπές το 75% των ΕλλήνωνΔεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές το 75% των Ελλήνων, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ.  Από τις 2 έως τις 16 Ιουνίου ρωτήθηκαν με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων 791 άτομα εκ των οποίων μόλις τα 198 απάντησαν πως θα κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι.

Το 75% των ερωτηθέντων δεν θα κάνει διακοπές για οικονομικούς λόγους (75%), λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθεια (15%), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.ά. (10%).
Από το 25% όσων θα κάνουν διακοπές, το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος, καθώς εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.
Συγκεκριμένα, στις διακοπές τους οι Έλληνες διαμένουν:
  • σε ιδιόκτητο σπίτι 40%,
  • σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
  • σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.
Η διάρκεια των διακοπών όλης, από κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Το ΙΝΚΑ εκτιμά ότι το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.
Κατά το 2014 θα πραγματοποιήσει: 
  • 4 ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών
  • 7 ημέρες το 25% των οικογενειών 
  • 10 ήμερες το 20% των οικογενειών
  • 15 ήμερες το 13% των οικογενειών
  • 20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.
Τέλος, το Ινστιτούτο Καταναλωτή σχολιάζει τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου, αρρωστημένος κλιματισμός), τονίζοντας πως αποτελούν ένα επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας για την μετακίνησή τους.
http://tvxs.gr/news/ellada/inka-xoris-diakopes-75-ton-ellinon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου