Η εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου» 2-6-2012 δημοσιεύει μια ενδιαφέρουσα αλλά και άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Γεράσιμου Βουδούρη που αναφέρεται στην τραγική οικονομική κατάσταση του οργανισμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Το πιο σημαντικό είναι ότι για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με συνεντεύξεις του (είχε προηγηθεί η συνέντευξη στο healthview 15-5-2012) επιβεβαιώνει την εκτίμηση, που είναι διάχυτη, ότι ο οργανισμός βρίσκεται ουσιαστικά μπροστά στην οικονομική κατάρρευση και έχει αδυναμία να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του.
Τα πιο αξιοπρόσεκτα σημεία της συνέντευξης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ κατά τη γνώμη μας είναι:
- Το γεγονός ότι ο οργανισμός έχει έναν προϋπολογισμό που δεν μπορεί να εκτελεστεί αφού με τις παραδοχές του ίδιου του προέδρου το έλλειμμα για τα 2012 ξεκινά από την πρώτη μέρα από τα 750 εκ. ευρώ και σε αυτά πρέπει να προστεθούν και η υστέρηση εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Έχουμε επισημάνει με βάση την εξέλιξη των εσόδων του ΕΟΠΥΥ στο πρώτο τρίμηνο από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τις υποχρεώσεις του διμήνου προς τα Νοσοκομεία ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα αγγίξει τα 3 δις ευρώ για το 2012 στην περίπτωση μάλιστα που τα ταμεία συνεχίσουν να καταβάλλουν έστω και αυτές τις ελάχιστες εισφορές.
- Η παραδοχή ενός τεράστιου συσσωρευμένου χρέους που αφορά τα προηγούμενα χρόνια από τους φορείς που συνενώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως εδώ ο κ Βουδούρης μιλά για χρέος πάνω από 2,5 δις ευρώ ενώ είναι κοινό μυστικό ότι αυτό ξεπερνά τα 3,5 δις.
- Η αποκάλυψη ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει στα ταμεία του μόνο 5 εκ. ευρώ, ποσό ασήμαντο για έναν οργανισμό που ακόμα και ο «ραφιναρισμένος» προϋπολογισμός του είναι ύψους 5800 εκ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για έναν οργανισμό ουσιαστικά με «άδειο ταμείο».
Με βάση τα λεγόμενα του κ. Βουδούρη θα θέλαμε να κάνουμε και ορισμένες κρίσιμες παρατηρήσεις που κατά τη γνώμη μας έχουν βαρύνουσα σημασία, αφού ο κ. Βουδούρης προτείνει και «λύσεις» για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων του Οργανισμού.- Ο κ. Βουδούρης ζητά την επαναφορά της κρατικής επιχορήγησης στο 0,6% του ΑΕΠ όταν γνωρίζει ότι οι κλάδοι υγείας που συγχωνεύτηκαν στον ΕΟΠΥΥ είχαν πολλαπλάσια επιχορήγηση τα προηγούμενα χρόνια.
- Η πρόταση για εκχώρηση των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες για την εξασφάλιση δανεισμού θα ρίξει στα βράχια τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποστερούσε από τον ΕΟΠΥΥ τον βασικό του χρηματοδότη που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρόταση αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση τόσο της κοινωνικής ασφάλισης όσο και του ίδιου του ΕΟΠΥΥ.
- Η πρόταση ουσιαστικά για διαχωρισμό των κλάδων υγείας από τις συντάξεις και η απευθείας μεταφορά των κρατήσεων στον ΕΟΠΥΥ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπου η μαύρη εργασία και η ανασφάλιστη εργασία έχει χτυπήσει κόκκινο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι προφανές ότι αν σήμερα οι εργοδότες αρνούνται να καταβάλλουν εισφορές σε μια τέτοια περίπτωση θα επέλεγαν την καταβολή έστω και ελάχιστων εισφορών για τον κλάδο υγείας και θα βύθιζαν την άβυσσο τον κλάδο σύνταξης.
- Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο κ. Βουδούρης μαζί με τον κ. Λοβέρδο υλοποίησαν κατά γράμμα τις μνημονιακές πολιτικές στον τομέα τους, πολιτικές που έχουν ρίξει την οικονομία της χώρας στα βράχια, έχουν εκτινάξει την ύφεση και την ανεργία, έχουν ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να βρίσκονται ήδη στον γκρεμό. Γι αυτό και η προσπάθεια που κάνει για να δικαιολογήσει την πολιτική που ασκήθηκε στον ΕΟΠΥΥ και γενικότερα στην υγεία δεν είναι πειστική.
Παρ’ όλα αυτά εμείς δημοσιεύουμε την συνέντευξη του κ. Βουδούρη που δόθηκε στην Ημερησία στις 2-6-2012
Γεράσιμος Βουδούρης: Έτσι ξεμείναμε από ρευστότητα στον ΕΟΠΥΥ...
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δηλώνει πως το ταμειακό πρόβλημα θα λυθεί σταδιακά αν ο Οργανισμός πάρει δάνειο βάζοντας ως... ενέχυρο ης εισφορές των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, να εισπράττει απευθείας από τους ίδιους τις εισφορές (και όχι μέσω των ασφαλιστικών ταμείων που ης αποδίδουν και αργότερα και όχι στο... σύνολο τους αφού υποχρεούνται να καλύπτουν κατά προτεραιότητα τις πληρωμές των συντάξεων) και να λάβει πρόσθετη κρατική επιχορήγηση (η οποία «κόπηκε» στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής).
Ερώτηση: Σε ποια οικονομική κατάσταση παραλάβατε το νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ και τι οφειλές παρελθόντων ετών κληρονομήσατε;
- Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ όταν ξεκίνησε πέρυσι προέβλεπε το φιλόδοξο στόχο για έσοδα περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εμείς γνωρίζοντας ότι δεν ήταν όλοι οι ασφαλισμένοι «ενεργοί», με την έννοια ότι δεν πλήρωναν όλοι, ύστερα από διασταυρώσεις που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι αντί για 8,5 δις στο ταμείο έμπαιναν 4,5 δισ. ευρώ! Είχαμε πρόσθετα έσοδα στο 0,6 % του ΑΕΠ, δηλ. 1,3 δισ. ευρώ, μαζέψαμε όσο μπορούσαμε τα έξοδα και φτάσαμε στα 6 δισ. ευρώ, περίπου. Άρα είχαμε ένα άνοιγμα γύρω στα 150 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές του παρελθόντος, πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, τις οποίες έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο.
Ερώτηση: Το κράτος ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του;
- Το πρόβλημα που προέκυψε με την κρατική χρηματοδότηση είναι ότι το 0,6% του ΑΕΠ έγινε 0,4% και το έλλειμμα εκτινάχτηκε στα 750 εκατ. ευρώ... Επιπλέον, τα 4,5 δισ. ευρώ έσοδα λόγω της ύφεσης και της μείωσης των εισφορών, στην πράξη, δεν υφίστανται, Πλην των δημοσίων υπαλλήλων, όλα τα άλλα έσοδα από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους είναι ρευστά και μας στερούν τη δυνατότητα να είμαστε ένας νοικοκυρεμένος οργανισμός. Αν τα πράγματα πήγαιναν όπως τα είχαμε σχεδιάσει, θα πληρώναμε φάρμακα, κλινικές, εργαστήρια, μισθούς γιατρών και τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό θα πρέπει να είναι και το μέλημα της επόμενης κυβέρνησης... θα πρέπει να υπάρχει
ένα συγκεκριμένο κονδύλι σταθερό για να είναι εντάξει ο ΕΟΠΠΥ με ης υποχρεώσεις του και να μπορεί να κάνει περικοπές, ελέγχους και διαπραγματεύσεις.
Ερώτηση: Ποια είναι η σημερινή πραγματική οικονομική θέση του ΕΟΠΥΥ;
- Δεν απέκρυψα ποτέ ότι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού είναι
δύσκολη. Είπα ότι το ταμειακό απόθεμα είναι μόλις 5 εκατ. ευρώ αν και περιμένουμε ης ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες πρέπει να εισπράττουμε έγκαιρα γιατί έτσι εξασφαλίζεται το μεγαλύτερο κομμάτι της χρηματοδότησης μας. Η χρονική σταθερή χρηματοροή είναι το κομβικό σημείο της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Ερώτηση: Οι ενοποιήσεις των κλάδων ασθενείας ήταν, τελικά, πολιτικά και οικονομικά μια ορθή απόφαση;
- Το ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που απαιτούν «εδώ και τώρα» λύσεις δεν ακυρώνουν το εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ. Θα ήμασταν αφελείς αν δεν γνωρίζαμε, από την αρχή, ότι θα υπάρξουν προβλήματα τα οποία, αν θέλετε, επιδεινώνονται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Όμως το παλαιό καθεστώς ήταν ένα φθαρμένο καθεστώς καταρρακωμένο από αγκυλώσεις, στρεβλώσεις, γραφειοκρατία και διαφθορά. Αυτό το απόστημα θελήσαμε να σπάσουμε και δεν νομίζω ότι οποιοδήποτε κόμμα ή οποιοσδήποτε Έλληνας να μην το ήθελε αυτό. Τώρα, το αν είναι εφικτό η πρωτοβάθμια περίθαλψη να γίνει στην Ελλάδα «εδώ και τώρα» τη στιγμή που σε άλλα πιο ισχυρά κράτη χρειάστηκαν χρόνια για να ολοκληρωθούν θα είμαι ξεκάθαρος: Η μάχη είναι δύσκολη αλλά δεν το βάζουμε κάτω.
Ερώτηση: Ποια πιστεύετε ότι είναι η ρίζα του ταμειακού προβλήματος του ΕΟΠΥΥ;
Η ταμειακή επάρκεια του ΕΟΠΥΥ βασίζεται σης εισφορές των ασφαλισμένων του, εφόσον αυτές καταβάλλονται κανονικά μέσω τραπέζης και αυτόματα στο λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ.
- Έτσι, θα υπάρχει μία απευθείας χρηματοδότηση στην οποία, εξάλλου βασίζεται κατά κύριο λόγο η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του. Δηλαδή πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός των εισφορών και να εισπράττονται οι εισφορές του ΕΟΠΥΥ στην πηγή. Από εκεί και μετά βλέπουμε τι άλλο χρειάζεται να προστεθεί, είτε από την κρατική επιχορήγηση είτε από τις συνεχείς προσπάθειες μείωσης των δαπανών που ήδη κάνουμε. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ταμειακό πρόβλημα, ωστόσο, θεωρώ ότι θα πρέπει να επιτραπεί η διατραπεζική δανειοδότηση με ενέχυρο τις ασφαλιστικές εισφορές και με σταδιακές εκταμιεύσεις.
Ερώτηση: Θεωρείτε λογικό να πληρώνουν σήμερα οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι τα λάθη, τις παραλείψεις ή και τα διαχειριστικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων - μετόχων του ΕΟΠΥΥ;
- Φυσικά και δεν το θεωρώ ούτε λογικό ούτε και δίκαιο, ειδικά σε μια περίοδο την οποία οι έλληνες είναι εξαθλιωμένοι Προσπαθούμε να πατάξουμε φαινόμενα διαφθοράς, από όπου και αν προέρχονται αυτά, να ελέγξουμε ης δαπάνες, διαπραγματευόμαστε τα πάντα ώστε να πληρώνουμε τις αξίες και όχι τις υπεραξίες. Αυτή είναι η αρμοδιότητά μας και έτσι θεωρούμε ότι θα προστατεύσουμε και θα απαλλάξουμε τους ασφαλισμένους από παράλογα βάρη που έχουν δημιουργηθεί λόγω λαθών και παραλείψεων.
Ερώτηση: Έχουν δίκιο οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί και οι άλλοι απλήρωτοι πάροχοι υγείας; Υπάρχουν πολιτικά κίνητρα; Πώς απαντάτε στις κινητοποιήσεις τους και πόσες είναι οι οφειλές προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που δεν «απεργούν» και τι θα γίνει με αυτές;
- Ποτέ δεν είπα ότι δεν έχουν δίκιο. Αντιθέτως, προσπάθησα και προσπαθώ ο ΕΟΠΥΥ να είναι όσο το δυνατόν πιο συνεπής στις οφειλές του προς τους παρόχους υγείας. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα έθεσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος Μαΐου θα είχαν δοθεί στους φαρμακοποιούς περίπου το 80% των οφειλών ενώ μέχρι 15 Ιουνίου θα έχουν ξεχρεωθεί και ο Μάρτιος και ο Απρίλιος. Και σε αυτό το πλαίσιο κινούμαι με αυστηρή συνέπεια. Ωστόσο, υπάρχει μια βασική λεπτομέρεια: Πρόκειται μόνο για τα μισά χρήματα που οφείλονται στον κλάδο και αγγίζουν περίπου τα 250 εκατ. ευρώ. Είναι μόνο τα τρέχοντα χρέη του ΕΟΠΥΥ (όχι των υπολοίπων ταμείων που εντάχθηκαν από ης αρχές του χρόνου στο φορέα) ενώ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οι τρέχουσες οφειλές μας είναι 300 εκατ. ευρώ... Σε κάθε
περίπτωση, πάντως, δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να γίνεται ο σάκος του μποξ για ης παλαιότερες οφειλές των ταμείων.
Ερώτηση: Τι θα συμβεί με τις παροχές υγείας την επομένη ημέρα των εκλογών αν, για οποιοδήποτε πολιτικό ή άλλο λόγο, διακοπεί η ροή της δανειοδότησης της χώρας;
- Δεν θα ήθελα να μπω στη λογική μιας κινδυνολογικής λογικής ή εκτίμησης. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θέλει ο Οργανισμός που καλύπτει το σύνολο των ελλήνων ασφαλισμένων να μην μπορεί να ανταποκριθεί σης υποχρεώσεις του. Και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό το πλαίσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου