Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

(Η φιλορωσική, αν οχι πρακτορίστικη, ΙΣΚΡΑ πιάνει πάτο βόθρου επικροτώνας την realpolitik του μισανθρώπου Kissinger)! Kissinger: Τραγικό λάθος η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ-Κίνδυνος πολέμου Νέα παρέμβαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Herny Kissinger για την Ουκρανία που θα συζητηθεί, λίγες ώρες μετά από ανάλογη σοβαρή προειδοποίηση του Αμερικανού πρώην προέδρου Donald Trump, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλη στρατιωτική αναμέτρηση με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής μόνο 9 από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εγκρίνει την ένταξη της Ουκρανίας.
Ο βετεράνος πολιτικός που έχει λάβει καίριες θέσεις για το ουκρανικό και τον περασμένο Μάιο πρότεινε στο Κίεβο να

παραχωρήσει εδάφη προκειμένου να επέλθει ειρήνη, συστήνει τώρα να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Με την περίφημη αίσθηση της realpolitik τονίζει ότι ο σωστός ρόλος για τη χώρα είναι να είναι ουδέτερη, ζήτησε να μείνει μακριά από τη στρατιωτική συμμαχία.

«Δεν είναι καλή ιδέα»

Δεν είναι καλή ιδέα για την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σημειώνει ο Kissinger υποδηλώνοντας ότι οι απρόσεκτες πολιτικές από την πλευρά των ΗΠΑ και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου μπορεί να έχουν επηρεάσει την κρίση στην Ουκρανία.
Χαρακτήρισε λάθος το μήνυμα προς το Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και χαρακτήρισε την Ουκρανία ως μία συλλογή εδαφών, που κάποτε προσαρτήθηκαν στη Ρωσία, τα οποία οι Ρώσοι βλέπουν ως δικά τους, παρόλο που «μερικοί Ουκρανοί» δεν το ασπάζονται.
Η σταθερότητα θα εξυπηρετούνταν καλύτερα εάν ενεργούσε ως ρυθμιστικό σημείο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης:
«Ήμουν υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, αλλά πιστεύω πως ο καλύτερος ρόλος είναι κάτι σαν τη Φινλανδία».

Κίνδυνος μεγάλου πολέμου

Ο 99χρονος πολιτικός απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων τόνισε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αφαίρεσης της ιστορικής «ζώνης ασφαλείας» της Ρωσίας δεν είναι σοφή.

«Από τη ρωσική σκοπιά, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ενσωματώσουν όλη αυτή την περιοχή, χωρίς εξαίρεση, σε ένα στρατηγικό σύστημα υπό την αμερικανική ηγεσία», τονίζοντας έτσι ότι «δεν είναι σοφή αμερικανική πολιτική να επιχειρήσει να συμπεριλάβει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι αργά ή γρήγορα η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο.
«Κάποιος διάλογος, ίσως σε ανεπίσημο επίπεδο, ίσως με διερευνητικό τρόπο είναι πολύ σημαντικός», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι «στο πυρηνικό περιβάλλον» ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι προτιμότερο από μια απόφαση «σε πεδίο μάχης».
Στις αρχές Αυγούστου 2022, ο Kissinger προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για ζητήματα που εν μέρει δημιουργήσαμε», υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει απορρίψει την παραδοσιακή διπλωματία, καθώς «επιδιώκει να προσηλυτίσει ή να καταδικάσει τους συνομιλητές τους αντί να διεισδύσει στη σκέψη τους».
Ο έμπειρος πολιτικός και στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Nixon προειδοποιεί για τους πολεμικούς κινδύνους και τον εξοπλιστικό παροξυσμό που παρατηρείται στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Kissinger, όταν γίνεται λόγος για σύγκρουση μεταξύ μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, με πυρηνική υπεροπλία, το τελευταίο που πρέπει να συμβεί είναι ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργεί παράλογα.
«Χρειαζόμαστε αποκλιμάκωση και εκτόνωση, και τη χρειαζόμαστε χθες» το βασικό μήνυμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σοβαρή προειδοποίηση και από Trump

Η ζημιά που προκλήθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 είναι αποτέλεσμα πράξεων δολιοφθοράς που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ και ακόμη και να οδηγήσουν σε πόλεμο μεγαλύτερης κλίμακας, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump μέσω του δικτύου Truth Social.
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθε αφότου προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την εξεύρεση ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Όλοι μιλούν για τον μεγάλο τυφώνα που πλήττει τη Φλόριντα, όπως θα έπρεπε, αλλά ίσως ένα πολύ πιο σημαντικό γεγονός μακροπρόθεσμα είναι το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream I & II
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση ή πόλεμο!» σημείωσε ο Trump.
Αφού έκανε λόγο για δολιοφθορά, θεώρησε ότι αυτές οι επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτή που διεξάγεται επί του παρόντος σε ουκρανικό έδαφος από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η ρωσική κυβέρνηση διέταξε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την αποστρατικοποίηση του καθεστώτος του Κιέβου.
Τέσσερις διαρροές σημειώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι τροφοδοτούν την Ευρώπη με ρωσικό αέριο, προκαλώντας απώλειες για αρκετές ώρες.
Η πρώτη διαρροή εντοπίστηκε στο Nord Stream 2 στην περιοχή του νησιού Bornholm της Δανίας, σε ύδατα που εποπτεύονται από το ΝΑΤΟ.
Το σουηδικό σεισμολογικό σύστημα προειδοποίησε ότι στις 26 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν δύο εκρήξεις γύρω από τις διαδρομές των αγωγών φυσικού αερίου.

«Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα»

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz τον Φεβρουάριο, ο Biden είπε: «Εάν η Ρωσία εισβάλει, τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2, θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό».
O Trump πρότεινε να ηγηθεί μίας ομάδα διαμεσολαβητών για την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν ήταν πρόεδρος.
«Μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα με την ανατίναξη του αγωγού. Να είστε στρατηγικοί, να είστε έξυπνοι (εξαιρετικοί!), να ολοκληρώσετε μια συμφωνία κατόπιν διαπραγμάτευσης τώρα», επισήμανε.
«Και οι δύο πλευρές το χρειάζονται και το θέλουν. Ολόκληρος ο κόσμος διακυβεύεται. Θα είμαι επικεφαλής της ομάδας (σ.σ. διαμεσολαβητών)».
Ο πρώην πρόεδρος κάλεσε Ρωσία και Ουκρανία να «βρουν» μια λύση, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να διαπραγματευτούν την ειρήνη «τώρα – όχι αργότερα – όταν όλοι θα είναι νεκροί!».
Αν και η προσφορά του Trump να μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία οδήγησε στη συνήθη κατηγορία των Δημοκρατικών ότι άγεται και φέρεται από τη Μόσχα, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Barack Obama και τώρα θα ενωθεί με Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporozhye με διοίκηση Biden.

https://iskra.gr/kissinger-tragiko-lathos-i-entaxi-tis-oukranias-sto-nato-kindynos-polemou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου