Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Η τηλεθέαση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός...

 

Επιστολή της αναγνώστριας Ιωάννα Μπέικο

Θα ασχοληθώ με το φαινόμενο των τελευταίων δύο μηνών... Την πολυσυζητημένη υπόθεση από την Πάτρα, η οποία έχει σοκάρει όλη την Ελλάδα και κρατά ακόμα ζωντανό και αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Αναφέρομαι στους  θανάτους  των τριών μικρών παιδιών Τζωρτζίνας ,Μαλένας και Ίριδας. Σύμφωνα με τα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ύποπτη θεωρείται η 33χρονη μητέρα τους η οποία βρίσκεται προφυλακιστέα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δεν θα καταφύγω σε χαρακτηρισμούς γιατί αν αποδειχτεί και επίσημα ότι εκείνη διέπραξε τις δολοφονίες για τις οποίες κατηγορείται δεν νομίζω να υπάρχει χαρακτηρισμός για την αποτρόπαια πράξη της. Θα προβληματιστούμε όμως ως νοήμονες άνθρωποι για τον τρόπο διαχείρισης απ’ όλα τα ΜΜΕ αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης.

Πριν από δύο μήνες περίπου ένα νεαρό ζευγάρι από την Πάτρα συστήθηκε και επίσημα στο κοινό παραθέτοντας τα τραγικά γεγονότα που τόσο αναπάντεχα στοίχησαν τη ζωή των τριών παιδιών τους. Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στην εκπομπή «Αλήθειες με την Ζήνα» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σόμπολο παρακολούθησα περισσότερο από μια ώρα  ... μια πολύ “κακή ερμηνεία των πρωταγωνιστών του δράματος”. Η συνέντευξη προκάλεσε ποικίλα σχόλια για το ύφος και την στάση των γονιών, δεν  ήταν αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Η απάθεια, η ειρωνεία και η παντελής έλλειψη συναισθήματος ή ενσυναίσθησης  δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και κίνησε υποψίες για το τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες της οικογένειας.

Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι έγιναν πολλά λάθη από κρατικούς φορείς και εισαγγελείς και αυτό το αποδεικνύει η σημερινή κατάληξη της ιστορίας και όσα στοιχεία έχουν προκύψει από την έρευνα των  Αρχών. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον Ήλιον...» λένε !

Γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης φλυαρίας της μητέρας σε εκπομπές και εφημερίδες. Εκπομπές σε όλα τα κανάλια ασχολήθηκαν αποκλειστικά  μόνο με αυτό το θέμα. «Η Ρούλα Πισπιρίγκου είπε αυτό» , «ο Μάνος Δασκαλάκης έκανε το άλλο» οι τίτλοι να παίρνουν και να δίνουν.  Τα «τηλεδικαστήρια» με γιατρούς, εισαγγελείς, δημοσιογράφους, ψυχολόγους, ψυχιάτρους  και...το κουτσομπολιό για την ιδιωτική ζωή της κατηγορούμενης μητέρας  από "φίλους" έπαιζαν  από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Γίναμε μάρτυρες ενός  απόλυτου θεάτρου του παραλόγου για τα νούμερα τηλεθέασης. Ώσπου την Τρίτη 5 Απριλίου η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη της Πισπιρίγκου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με τη χρήση μιας αναισθητικής ουσίας, την κεταμίνη. Η απολογία της διήρκεσε 5 ολόκληρες ώρες με την ίδια να αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και να δηλώνει «αθώα» για όσα της προσάπτουν.

Σοκαρισμένη πλέον από την εξέλιξη όπως και πολύς κόσμος όσο και να το είχα  υποψιαστεί δυσκολευόμουν να το πιστέψω.  Δεν νομίζω να υπάρχει πιο σκληρό πράγμα από το να συνειδητοποιείς ότι μια μάνα μπορεί να έχει δολοφονήσει εν ψυχρώ ότι πιο ιερό έχει, το παιδί της! Παρακολουθήσαμε σκηνές λιντσαρίσματος από τους πολίτες έξω από το σπίτι της. Εκείνη να μεταφέρεται  κάτω από δρακόντεια μέτρα στις φυλακές.

Και εδώ είναι που έρχεται η κοινή λογική να βάλει τέλος στην φρίκη και να αφήσει την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της για να διαλευκάνει αυτήν την περίπλοκη υπόθεση. Τα υψηλά νούμερα τηλεθέασης των εκπομπών θεωρώ πως οδήγησαν την ποιότητα ενημέρωσης στο σημείο 0.

Οι δημοσιογράφοι  και οι ρεπόρτερ έχουν ως ηθικό καθήκον την ενημέρωση του κοινού και όχι την δημιουργία ενός «ριάλιτι σόου» με πρωταγωνίστρια μια μητέρα κατηγορούμενη για δολοφονία. Παραθέστε τα γεγονότα κύριοι όπως αρμόζει στην σοβαρότητα της υπόθεσης και σεβαστείτε την μνήμη τριών παιδιών που έφυγαν σε μια τόσο τρυφερή ηλικία.

Η υποκριτική φράση, «βοηθήστε μας να καταλάβουμε τι έχει γίνει » στον εκάστοτε καλεσμένο για να καλύψετε τον χρόνο δεν δικαιολογεί τέτοια  εκμετάλλευση. Μάθετε πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται ούτε για το τι έφαγε η Πισπιρίγκου, ούτε για το αν ήταν άπιστη εκείνη ή ο σύζυγος της,  αλλά μόνο για την απόδοση της δικαιοσύνης.  Για τον θάνατο των παιδιών που είχαν την ατυχία να γεννηθούν από εκείνη,  αν είναι όντως πραγματικά ένοχη. Το κουτσομπολιό και ο κανιβαλισμός εις βάρος της δεν είναι ενημέρωση ...σε καμία των περιπτώσεων!

Και θα κλείσω θυμίζοντας σας τους χαρακτηρισμούς: «Φαντασιωνόταν τον τρόπο με τον οποίο θα πέθαιναν τα παιδιά. Υπάρχει ένας σαδιστικός θρίαμβος μέσα από τον θάνατο των παιδιών. Η ενασχόλησή της με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν τρόπος ζωής, και όχι η απώλεια. Την ενδιέφερε να προβάλει τον εαυτό της» επεσήμανε χαρακτηριστικά η ψυχολόγος Μυρσίνη Κωστοπούλου σχολιάζοντας στο MEGA.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου μπορεί να είναι όλα αυτά ή και ακόμα χειρότερα εμείς όμως ως πολίτες αναμένουμε τα τελικά πορίσματα και τις Αρχές να μας το αποδείξουν. Μεταφέρετε τα γεγονότα μην τα δημιουργείτε. Υπάρχουν και ηθικοί φραγμοί εκτός από την τηλεθέαση....!

https://www.zougla.gr/greece/article/i-tile8easi-den-mpori-na-ine-aftoskopos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου