Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

ΔΤ- Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Talk Radio: Η Κυβέρνηση κατέχει διδακτορική διατριβή στη συγκάλυψη και έχει ροπή στην ακροδεξιά και τη φασίζουσα πολιτική

 

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18/10/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ζωή Κωνσταντοπούλου στον Talk Radio 98,9: Η Κυβέρνηση κατέχει διδακτορική διατριβή στη συγκάλυψη και έχει ροπή στην ακροδεξιά και τη φασίζουσα πολιτική
 
«Η πολιτική απάτη, θα έπρεπε να έχει συνέπειες». Με οκτώ λέξεις, στον επίλογο της ραδιοφωνικής συνέντευξής της στους «Ραδιομύθους» του Δ.Παπανώτα στο TalkRadio 98,9, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία για την ειλικρινή σχέση της με τους πολίτες, οι οποίοι βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια να επιλέγουν ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη, δηλαδή, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε, μάλιστα, ότι γι’ αυτό δημιουργήθηκε η Πλεύση Ελευθερίας, ώστε να έχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες επιλογή, να ξέρουν ότι η φωνή τους ακούγεται και μέσα στη Βουλή. Επίσης, η Ζωή τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει «διδακτορική διατριβή στη συγκάλυψη» και αντίθετα παίρνει βαθμό «υπό το μηδέν στη δημοκρατική λειτουργία.
 
Αναλυτικά όσα είπε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας:
 
Για τα ενδεχόμενα πεδία συνεργασίας των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης απέναντι στις κυβερνητικές πρακτικές, και όσα συζήτησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην εκδήλωση του Ε.Ε.Α. η Ζωή είπε με νόημα: «Θα τα ανακοινώσουμε όταν είναι η ώρα. Είναι μια περίοδος πάρα πολύ σημαντική, διότι η Κυβέρνηση προσπαθεί με χίλιους τρόπους να περιστείλει τη δημοκρατική λειτουργία. Μιλάμε για μια Κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά έχει βαρύτατη ροπή στην ακροδεξιά και στη φασίζουσα πολιτική. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό που αποδεδειγμένα παρακολουθούσε τους Υπουργούς του, τον κύριο Ανδρουλάκη, τον Αρχηγό του Στρατού, δημοσιογράφους, πολίτες, τους πάντες. Ξέρετε επίσης καλά ότι έχω αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρχουν αντιπολιτευτικές δράσεις τέτοιες, που να σταματούν αυτήν την αντιδημοκρατική διολίσθηση.
 
Μη βάζεις στη φαντασία σου παρασκηνιακά πράγματα. Είναι δημόσιο το γεγονός ότι εγώ έχω υποστηρίξει και την πρόταση που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Αύγουστο, για προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για τις πυρκαγιές. Στις 14 Αυγούστου εγώ κάλεσα τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κύριο Τασούλα, για να γίνει αυτή η συζήτηση. Είχα εκείνες τις μέρες βρεθεί κοντά σε όλους τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας. Είχα επισκεφθεί πεδία περίθαλψης ανθρώπων, ζώων, δομές... Τώρα, ο κύριος Μητσοτάκης φέρνει τελικά αυτή τη συζήτηση την Τετάρτη που μας έρχεται. Είναι σαφές ότι προσπάθησε όσο μπορούσε να αποφύγει τη δημοκρατική διαδικασία. Για μένα και για την Πλεύση Ελευθερίας υπάρχουν πεδία , όπου είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεννόηση της Αντιπολίτευσης. Τέτοια είναι το Έγκλημα των Τεμπών, το Έγκλημα των υποκλοπών, το Έγκλημα των πυρκαγιών, η δημοκρατική λειτουργία της Βουλής. Έχουμε μια φοβερή διαδικασία, στην οποία η Κυβέρνηση και ο κύριος Τασούλας προσπαθούν ακόμη και να αλλάξουν τη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων για να αλλάξουν τις Ανεξάρτητες Αρχές».
 
Για τις δημοσκοπήσεις, την άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή έδωσε την απάντηση πως: «Καταρχάς εγώ δέχομαι πάρα πολλές επικοινωνίες και επισκέψεις και έχω επαφή με πάρα πολύ κόσμο, ο οποίος, άλλοι μπορεί να έδωσαν και άλλες ευκαιρίες στον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έρχονται και λένε "είχες δίκιο, εσύ τα είπες", “έχουμε επιλογή, είμαστε μαζί σου”, και άλλοι είχαν "πάει σπίτι τους", είχαν απογοητευτεί, απείχαν και τώρα παίρνουν δύναμη βλέποντάς μας, βλέποντας αυτά που κάνουμε στη Βουλή και βλέποντας ότι μπορεί να υπάρξει Αντιπολίτευση. Γιατί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε Αντιπολίτευση μέχρι το ‘23. Γι' αυτό είχε αυτή τη μονοκρατορία ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, γιατί στ' αλήθεια δεν είχε ενδοκοινοβουλευτική Αντιπολίτευση. Δεν υπήρχε. Και ξέρετε, σε κάποια πράγματα αν κάποιος δεν κινητοποιήσει, μπορεί να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά αποτελέσματα. Πριν δύο εβδομάδες ο κύριος Τασούλας είχε πείσει Κόμματα και Βουλευτές της Αντιπολίτευσης να αντικαταστήσουν τον Συνήγορο του Πολίτη, την ώρα που αυτός ερευνά το Ναυάγιο της Πύλου και καλούσε σε απολογία τον Αρχηγό του Λιμενικού. Και χρειάστηκε να κάνω συζητήσεις και επαφές και αναστράφηκε η στάση τριών Κομμάτων της Αντιπολίτευσης και έτσι δεν κατάφερε η Κυβέρνηση να κάνει αυτή την πολύ βαριά παρέμβαση σε ένα πολύ ανοιχτό και σοβαρό θέμα. Αυτά όμως προϋποθέτουν εγρήγορση».
 
Για τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να κουκουλώσει κάθε σκάνδαλο η Ζωή είπε: «Η συγκάλυψη είναι το πεδίο στο οποίο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέχει διδακτορική διατριβή. Βεβαίως εγώ αν της έβαζα ένα βαθμό, συνολικά στις δημοκρατικές λειτουργίες, θα ήταν πολικής θερμοκρασίας, υπό το μηδέν, διότι όλες αυτές οι μεθοδεύσεις είναι μεθοδεύσεις παρακράτους».
 
Ενώ στην ερώτηση για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τη μάχη για την Αρχηγία και όσα πραγματικά πρεσβεύει η Αριστερά απάντησε: «Πιστεύω πως ό,τι γίνεται σήμερα, είναι τα επίχειρα αυτών που έγιναν το 2015. Πιστεύω ότι είναι εντελώς προβλέψιμο αυτό που παρακολουθούμε, γιατί δείχνει μια μεγάλη ιδιοτέλεια, μια μεγάλη αγωνία για την καρέκλα και για τα χρήματα και δεν έχει βέβαια καμία σχέση όλο αυτό, με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς. Για μένα οι αρχές και οι αξίες της Αριστεράς υπαγορεύουν ανιδιοτέλεια, υπαγορεύουν συλλογικότητα, αλλά όχι συλλογικότητα ως δήθεν άλλοθι. Η συλλογικότητα έχει πρόσωπα μέσα. Δεν είναι κάτι απρόσωπο. Η συλλογικότητα έχει ευθύνη. Δεν είναι περιορισμένης ευθύνης. Η συλλογικότητα σημαίνει σεβασμός, σημαίνει και πλουραλισμός, εννοείται. Σίγουρα όμως η Αριστερά και οι αξίες της πάνω απ' όλα σημαίνουν υπεράσπιση της κοινωνίας, των πιο αδυνάμων πρώτα, όλης της κοινωνίας, με πρώτους τους πιο αδύναμους και αυτούς που δεν έχουν φωνή. Δεν μπορεί η Αριστερά να ασχολείται με τα λούσα της και με τον εαυτό της, ούτε μπορεί η Αριστερά να αναλώνεται σε διαρκή συναγωνισμό χυδαιότητας ή σε ένα ράλι ιδιοτέλειας».
 
Η Ζωή ρωτήθηκε και για τον Π.Πολάκη και όσα έγιναν το 2015: «Ο Πολάκης έγινε Υπουργός όταν πήρε εκτός σειράς το λόγο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να στηρίξει τον Τσίπρα, να καταπατήσει τη λαϊκή ετυμηγορία, το 62% ΟΧΙ.  Ο Πολάκης ως Υπουργό Υγείας, εγώ τον θυμάμαι να παίρνει δάνεια από την Attica Bank, προεκλογικά. Δεν πείθομαι από πρόσωπα τα οποία παραβίασαν κάθε τι που εξήγγειλαν, ουσιαστικά εξυπηρετώντας τον εαυτό τους, για να κάτσουν σε μια υπουργική καρέκλα. Το δικό μου το παράδειγμα είναι εντελώς διαφορετικό. Εγώ άφησα την τρίτη τη τάξει πολιτειακή θέση για να υπερασπιστώ το ΟΧΙ και τους ανθρώπους. Πιστεύω πάρα πολύ ότι δεν υπάρχει τίποτε και κανένα αγαθό που μπορεί να είναι ανώτερο από τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την Αξιοπρέπεια των ανθρώπων».
 
«Η Πλεύση Ελευθερίας φτιάχτηκε ακριβώς για να έχει ο κόσμος επιλογή και να μην είναι καταδικασμένος να επιλέγει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Είτε η Σκύλλα και η Χάρυβδη, είναι ο Μητσοτάκης είτε ο Τσίπρας…»
 
Για τον αποκλεισμό Κασσελάκη, η Ζωή απάντησε με ευθύτητα: «Είναι μία πολύ ειλικρινής απάντηση που θα σας δώσω. Με την ίδια ευκολία που, όταν κάποιοι δεν ήθελαν να εφαρμόσουν το ΟΧΙ που το επέλεξαν οι πολίτες, το ανέστρεψαν, με την ίδια ευκολία βλέπω να επιβάλλεται μία επιλογή κάποιων, χωρίς να συνυπολογίζεται η επιλογή άλλων μέσα από άλλες διαδικασίες. Άρα, όλα αυτά που συμβαίνουν, κατά τη γνώμη μου, επίσης είναι εντελώς προβλέψιμα και δεν με εκπλήσσουν. Όσο για το τι προβλέπω ότι θα γίνει, δεν νομίζω ότι υπάρχει... πώς να το πω, βιώσιμη προοπτική. Και ούτε αυτό είναι κάτι που θα σου έλεγα ότι με στενοχωρεί. Αντίθετα, εκείνο το οποίο με χαροποιεί είναι ότι ο κόσμος, παρ´όλη αυτή τη σήψη που παρακολουθεί, δεν απογοητεύεται, αλλά βρίσκει διέξοδο και επιλογή στην Πλεύση Ελευθερίας και σε κινηματικές δυνάμεις που παλεύουν».
 
Για τον Κώδικα Σεβασμού, Επικοινωνίας και Συλλογικότητας, με τον οποίο λειτουργεί η Πλεύση Ελευθερίας και αν θα γίνονταν ανεκτά φαινόμενα σαν κι αυτά του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή είπε: «Δεν είναι θέμα ανοχής. Εμείς έχουμε έναν κώδικα σεβασμού και επικοινωνίας και συλλογικότητας, που αυτού του είδους την κλιμάκωση δεν θα την επέτρεπε ποτέ. Και από την άλλη πλευρά έχουμε και αυστηρούς κανόνες. Δηλαδή, δεν θα μπορούσε, ας πούμε, να εγκολπώνεται στην Πλεύση Ελευθερίας κάποιος ο οποίος έχει αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, σεξιστικές τοποθετήσεις ή ιστορικό διαφθοράς. Αυτά όλα είναι πράγματα τα οποία πρέπει να απομονώνονται και σίγουρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο παράδειγμα που δίνουμε».
 
Η Ζωή επεσήμανε την σημασία που έχει η συζήτηση σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών που θα γίνει στη Βουλή την Τετάρτη 23/10/24. «Θέλω να σας πω ότι την Τετάρτη θα γίνει στη Βουλή η συζήτηση για τις πυρκαγιές. Είναι σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έρθουν οι πολίτες στη Βουλή. Εμείς θα προσκαλέσουμε πολίτες από όλη την Ελλάδα και πληγέντες και πυρόπληκτους. Θέλω επίσης να σας πω ότι, όσο μπορώ, βρίσκομαι δίπλα στους συνανθρώπους μας σε όλη την Επικράτεια. Ήμουν πριν από λίγες μόνο μέρες στον Έβρο, όπου παρακολούθησα πραγματικά εικόνες εγκατάλειψης, την ώρα που ο κύριος Μητσοτάκης διαφήμιζε ότι κάνει δήθεν έργα. Σήμερα συγκεντρώνονται οι νέοι στο Σουφλί, διαμαρτυρόμενοι για τις ψεύτικες υποσχέσεις. Γιατί πραγματικά καταλαβαίνει ο κόσμος ότι τους κοροϊδεύει η Κυβέρνηση και ο κύριος Μητσοτάκης
 
Κλείνοντας τη συνέντευξη, η συζήτηση πέρασε, όχι τυχαία, από τις πολιτικές εξελίξεις στον Πολιτισμό, καθώς η Ζωή είναι μια πολιτικός - εξαίρεση για τα υπάρχοντα δεδομένα- που παρακολουθεί συστηματικά θέατρο:
 
«Παρακολούθησα χθες το βράδυ μια καταπληκτική παράσταση που λέγεται "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα". Είναι για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα είναι μια πάρα πολύ σύγχρονη τοποθέτηση και καταγγελία για τη διαφθορά, τις ψεύτικες υποσχέσεις και τους πακτωλούς χρημάτων που πηγαίνουν στις τσέπες. Είναι στο θέατρο Olvio και παίζεται την άλλη βδομάδα, Τετάρτη και Πέμπτη. Είναι μία ομάδα νέων από τη Θεσσαλονίκη, η ομάδα "Τροχιές". Είναι μια καταπληκτική παράσταση για να τη δουν όλοι. Τελικά, όπως είδατε, έκανα παρέμβαση για τον πολιτισμό πάλι».
 
Τέλος στην ιδέα της κατάθεσης στη Βουλή ενός Νομοσχεδίου όπου θα ποινικοποιείται η ψευδής υπόσχεση από πολιτικά χείλη, η Ζωή απάντησε με νόημα: «Θα έπρεπε... Θα έπρεπε. Η πολιτική απάτη θα έπρεπε να έχει συνέπειες».
 
Ακούστε τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον ακόλουθο σύνδεσμο:


Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το Δελτίο Τύπου

 

Πλεύση Ελευθερίας pressoffice@plefsieleftherias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου