Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

(Η Θεσσαλονίκη έχει παράδοση φιλοναζισμού και αντισημητισμού)! Σύλληψη των 51 αγωνιστών: Κατηγορητήριο εκτός λογικής

 

Τα μέλη των αντιφασιστικών οργανώσεων που συνελήφθησαν την Τετάρτη 16/9 επειδή τόλμησαν να σβήσουν σβάστικες στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, οι πρώτοι 38 την Παρασκευή και οι υπόλοιποι την Κυριακή, με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο ΑΤ της περιοχής τους μια φορά τον μήνα. Το κατηγορητήριο εις βάρους τους περιλαμβάνει τις πράξεις: της φθοράς μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας τελεσθείσα από πολλούς από κοινού ενωμένους για την τέλεσή της (σε μορφή κακουργήματος), της διακεκριμένης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και σε καλλιτεχνικό μνημείο, της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της παράνομης οπλοφορίας και της απείθειας.

Αξίζει εδώ να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις. Πρώτον, η κατηγορία που προσάπτεται για φθορά μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και μάλιστα από πολλούς ενωμένους για την τέλεση της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς για την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 3082/2002 (Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομίας) απαιτείται να συντρέχει, καταρχάς, το στοιχείο του μνημείου. Στην περίπτωση μας, το «μνημείο» που υπέστη φθορά είναι μια κολώνα κοντά στον  Λευκό Πύργο. Η συγκεκριμένη κολώνα, δεν εμπίπτει στην κατηγορία του μνημείου και φυσικά ούτε του μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Μνημείο είναι ο Λευκός Πύργος, ο οποίος από την αντιφασιστική κινητοποίηση δεν υπέστη καμία απολύτως φθορά. Επίσης, το άρθρο 56 προϋποθέτει να έχει συντελεστεί καταστροφή,  βλάβη, ρύπανση, να έχει καταστεί ανέφικτη ή δυσχερής η χρήση ή να έχει αλλοιωθεί η μορφή μνημείου. Η αναγραφή σε κολώνα και όχι σε κάποιο μνημείο ενός καλέσματος για την πορεία του Παύλου Φύσσα, που μάλιστα καθαρίστηκε άμεσα καθώς την επόμενη μέρα δεν υπήρχε συνιστά φθορά; Την επόμενη μέρα η κολώνα ήταν καθαρή και άφθαρτη και μάλλον χρειάστηκαν 5 λεπτά και λίγο οινόπνευμα για να καθαριστεί τελείως. Είναι εμφανές ότι το στοιχείο της φθοράς δεν συντρέχει στην προκειμένη περίπτωση. Διότι, αν η αποκατάσταση της ύλης (εδώ της κολώνας) του πράγματος είναι ευκολότατη χωρίς επισκευαστική προσπάθεια, ορθότερο είναι να δεχτούμε πως δεν υπάρχει καν φθορά (Μανωλεδάκης, Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας). Τέλος, η κακουργηματική μορφή της φθοράς μνημείου προϋποθέτει να έχει τελεστεί από πολλούς ενωμένους. Για την αστυνομία και την εισαγγελία την φθορά(κάλεσμα πορείας) την προξένησαν και οι 51. Δηλαδή, οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές προσπαθούν να μας πείσουν ότι 51 άτομα συνολικά έγραψαν ένα μικρό κάλεσμα πάνω σε μια κολώνα. Ένας λογικός άνθρωπος και όχι απαραίτητα νομικός θα καταλάβαινε ότι η απόδοση στους 51 της κακουργηματικής φθοράς δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα, δεν έχει κανένα ίχνος λογικής.

Δεύτερη παρατήρηση. Όσον αφορά την κατηγορία για την διατάραξη της κοινής ειρήνης, το σκεπτικό κάνει αναφορά μόνο στην παρ. 1 του άρθρου 189 ΠΚ. Το συγκεκριμένο έγκλημα απαιτεί βιαιοπραγίες εναντίον πραγμάτων. Οι αντιφασίστες που πραγματοποίησαν την ειρηνική τους πορεία την Τετάρτη το μόνο που έκαναν ήταν η απαλοιφή ναζιστικών συμβόλων από τον χώρο πέριξ του Λευκού Πύργου. Το να απαλείφεις ειρηνικά σύμβολα μιας ιδεολογίας που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα και δολοφονεί συνανθρώπους μας σαν τον Παύλο Φύσσα συνιστά διατάραξη κοινής ειρήνης; Το να αγωνίζεσαι να μην γίνει ο φασισμός κανονικότητα στις συνειδήσεις μας με το να βλέπει όλος ο κόσμος της Θεσσαλονίκης σε κοινή θέα τα ναζιστικά σύμβολα είναι διατάραξη κοινής ειρήνης; Ξεκάθαρα η απάντηση είναι όχι. Αφού οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές κόπτονται τόσο για την κοινή ειρήνη γιατί δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο όταν στις 12 Σεπτέμβρη οπαδοί του Ηλία Κασιδιάρη έγραψαν τα ναζιστικά σύμβολα στην παραλία; Ο Δήμος Θεσσαλονίκης την επόμενη μέρα της σύλληψης των 51 αγωνιστών έσβησε αμέσως το κάλεσμα για την πορεία του Φύσσα, «ξέχασε» ωστόσο να σβήσει τα ναζιστικά σύμβολα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην παραλία. Για τέτοια επιλεκτική μεταχείριση μιλάμε.

Θα αναρωτηθεί κανείς, αφού το νομικό κομμάτι του κατηγορητηρίου δεν στέκει γιατί η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές κυνηγούν τους 51; Πρόκειται για μια ακόμη συντεταγμένη και οργανωμένη προσπάθεια να χτυπήσουν όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι, όποιον προσπαθεί να πάει ενάντια στην «κανονικότητα τους». Στην «κανονικότητα» που θέλει επί μια ολόκληρη βδομάδα να υπάρχουν ναζιστικά σύμβολα στο κέντρο της πόλης και να μην αντιδράει κανείς. Δεν ποινικοποιούν πράξεις που έχουν υπόσταση σαν εγκλήματα, με βάση αντικειμενικά νομικά και ποινικά κριτήρια. Ποινικοποιούν την αγωνιστική δράση, την αγωνιστική σκέψη ακόμα και την συναναστροφή σου με αγωνιστές, επειδή είναι φίλοι σου, σύντροφοί σου, συγγενείς σου. Οι 51 είναι σαν την Ηριάννα, σαν τον Τάσο Θεοφίλου, σαν όλους τους αθώους που η ελληνική δικαιοσύνη συντεταγμένα προσπάθησε να διαλύσει τις ζωές τους και με ανύπαρκτα κατηγορητήρια να πετύχει την κοινωνική τους εξόντωση. Η οργανωμένη προσπάθεια δεν αφορά μόνο την ποινικοποίηση των αγώνων μας. Αφορά και την κανονικοποίηση του φασισμού και των νέων μορφωμάτων του όπως αυτό του Κασιδιάρη, ως μια χρήσιμη εναλλακτική στην φαρέτρα τους όσο φθείρεται η ΝΔ.

Χωρίς ναι μεν αλλά, είμαστε με τους 51. Είμαστε δίπλα τους γιατί ξέρουμε ότι ο καθένας μας μπορεί να ήταν στην θέση τους. Να κατηγορούνται γιατί έσβησαν ναζιστικά σύμβολα και να κρατούνται έγκλειστοι 48 ώρες στο υπόγειο των δικαστηρίων χωρίς νερό και φαγητό για πολλή ώρα, συνωστισμένοι εν μέσω πανδημίας. Καλούμε τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και της ενώσεις των ασκούμενων και νέων δικηγόρων να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τις πρακτικές της δικαιοσύνης που μόνο σκοπό έχουν την εξόντωση όσων αγωνίζονται και την τρομοκράτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Πηγή: Κίνηση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων

Μέλος της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, αρθρογραφεί στο antapocrisis.




https://www.antapocrisis.gr/%cf%83%cf%8d%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%88%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-51-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8e%ce%bd/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου