Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Επιχείρηση διεθνοποίησης της καταστολής στα Εξάρχεια

Επιχείρηση διεθνοποίησης της καταστολής στα Εξάρχεια
Τη «διεθνοποίηση» της αντίδρασης κατά των αστυνομικών μέτρων στα Εξάρχεια και των εκκενώσεων των καταλήψεων, που έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου και κλιμακώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, επιδιώκουν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και αλλοδαποί ομοϊδεάτες τους από διάφορες χώρες του εξωτερικού.
Η διαμαρτυρία των συγκεκριμένων ομάδων απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης που ευαγγελίζεται τη μετατροπή των Εξαρχείων σε «κανονική γειτονιά», «χωρίς καταλήψεις», κορυφώθηκε χθες, Σάββατο, με ειρηνικό μάλιστα τρόπο, σε μια μεγάλη και πολυπληθή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.  

Έχουν προηγηθεί διάφορες ενέργειες, όμως, σε Ευρώπη και Αμερική, σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης των αντιδράσεων αυτών αλλά και συσπείρωσης των ατόμων του συγκεκριμένου χώρου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατά των αστυνομικών μέτρων καταστολής στα Εξάρχεια. Στόχος, να καμφθούν τα αστυνομικά σχέδια, υπό το βάρος της «αντίστασης» που θα ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, ώστε να δημιουργηθούν δεύτερες σκέψεις και να συνυπολογιστεί το κόστος των αντιδράσεων αυτών για την κύβέρνηση. 
Γαλλία
Η αρχή έγινε στη γαλλική πόλη της Ναντ στις 29 Αυγούστου, λίγες ώρες δηλαδή πριν από την αστυνομική επέμβαση στην «εμβληματική» κατάληψη του Βοξ, οπότε και αντιεξουσιαστές με σφυριά έσπασαν τα τζάμια του ελληνικού προξενείου, ενώ έγραψαν σε τοίχο του κτιρίου το σύνθημα «σταματήστε το νόμο και την τάξη στα Εξάρχεια», παραπέμποντας ουσιαστικά στις επιχειρήσεις εκκένωσης κτιρίων που είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην περιοχή των Εξαρχείων.
Το κείμενο ανάληψης ευθύνης στο οποίο γίνεται αναφορά στα γεγονότα στα Εξάρχεια και για «άσκηση βίας από τις ελληνικές αρχές και την ελληνική κυβέρνηση» αναρτήθηκε σε γαλλική ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και το υπογράφει κάποιος με το ψευδώνυμο «ένας λύκος» σημειώνοντας πως πρόκειται απλά για μια προειδοποίηση. 
Διακρίνεται κάτω από την πινακίδα του προξενείου τη φράση «σταματήστε το νόμο και την τάξη στα Εξάρχεια», στα γαλλικά.
ΗΠΑ
Τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου άγνωστοι προχώρησαν σε βανδαλισμό στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, καθώς δίπλα από την πλακέτα με την επιγραφή «Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη», στα ελληνικά και στα αγγλικά, ζωγράφισαν με κόκκινη μπογιά, ένα μεγάλο «Α», μέσα σε κύκλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, όπως προκύπτει από τις κάμερες ασφαλείας, ο βανδαλισμός έγινε γύρω στις 5 ώρα τα ξημερώματα, από δύο άτομα τα οποία είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Τα άγνωστα άτομα ήταν εφοδιασμένα με τα σχετικά υλικά (σπρέι κ.λ.π.), περίμεναν να αδειάσει ο δρόμος από την κίνηση των αυτοκινήτων και προέβησαν στην πράξη τους, η οποία διήρκεσε περί τα δύο λεπτά και στη συνέχεια χάθηκαν στους γύρω δρόμους.

Γερμανία
Ξημερώματα της 11ης Σεπτεμβρίου, και το το κτίριο που στεγάζει το Γενικό προξενείο στο Μόναχο, στην Möhlstraße 22, δέχεται επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι  βανδάλισαν τον εσωτερικό χώρο, ενώ έγραψαν και συνθήματα με σπρέι στους εξωτερικούς τοίχους («Exarchia Resists (A).
«Η δράση μας αυτή είναι η απάντησή μας στην καταστολή του ελληνικού κράτους ενάντια στις καταλήψεις και σε ένδειξη αλληλεγγύης με όλους τους κρατούμενους» αναφέρει δημοσίευμα που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη δράση
Για το επόμενο διάστημα, ετοιμάζονται, τουλάχιστον στο εσωτερικό, νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ συνεχή είναι τα επεισόδια και οι επιθέσεις σε αστυνομικές διμοιρίες στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. 
Το φθινόπωρο αναμένεται «θερμό».
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου