Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Συντηρούν και ενθαρρύνουν παραστρατιωτικές ομάδες

Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε μάθει για την εθνικιστική Λέσχη Εφέδρων ΛΕΦΕΔ ΧΙΟΥ η οποία εκπαιδεύεται με αντικείμενό «Ασύμμετρες Απειλές», που τις εντοπίζει ότι προέρχονται από μετανάστες - πρόσφυγες.

Αλλα μέλη συνδέσμου εφέδρων επίσης συμμετέχουν με στρατιωτική περιβολή σε παρελάσεις με εμφανή την εθνικιστική τους αντίληψη, ενώ κατά καιρούς έχουν υπάρξει δημοσιεύματα που φέρουν Λέσχες Εφέδρων να συμμετέχουν σε "γιορτές μίσους".

Εδώ αξίζει να κάνουμε μια παρένθεση και να αναφέρουμε απόσπασμα από ένα κείμενο που υπογράφει ο Γιάννης Μπασκάκης στην "Εφημερίδα των Συντακτών".
Είναι πολύ χαρακτηριστικό και μας δείχνει τους σκοπούς και την συγκρότηση όλων αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων, αλλά παράλληλα μας γνωστοποιεί και την συμπαράσταση που έχουν από το επίσημο κράτος.

Αναφερόμαστε στο ρεπορτάζ που κυκλοφόρησε πλατιά σε ακροδεξιούς και φασιστικούς ιστότοπους και εκτός των άλλων εκεί, παρακολουθούμε και τον υπουργό Αμυνας, να φωτογραφίζεται χαμογελαστός αγκαλιά με τον «πιο διάσημο έφεδρο-εθνοφύλακα της Ελλάδας». (Η εθνοφυλακή είναι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων ως η σύγχρονη μετεξέλιξη των διαβόητων ΤΕΑ).

Για να δούμε τι είναι αυτό το "μπουμπούκι" από τη Δράμα, το οποίο έχει «τιμηθεί αρκετές φορές για την πολυετή του προσφορά», ενώ παράλληλα έχει μιλήσει και στην εκπομπή «με Αρετή και Τόλμη».
Ισως μετά το παρακάτω αντιληφθείτε γιατί δείχνει ενθουσιασμένος ο Πάνος Καμένος έχοντας δίπλα του μια τέτοια "προσωπικότητα".


Αλλά ποιος είναι ο περί ου ο λόγος; Ονομάζεται Παναγιώτης Μπαντέμης και είναι πράγματι διάσημος. Οχι βέβαια ως έφεδρος εθνοφύλακας -αυτή είναι μια νέα εξέλιξη στην πλούσια σταδιοδρομία του- αλλά ως χρυσαυγίτης καταδικασμένος για κακούργημα.
Μιλώντας για τον Χίτλερ

Ο Μπαντέμης ήταν κάποτε ο πυρηνάρχης Δράμας της Χρυσής Αυγής. Και είναι ο ίδιος που έχει ομολογήσει (εφημερίδα «Ψίθυροι», 29.4.2010) ότι η Χρυσή Αυγή «πρεσβεύει τον λαϊκό εθνικισμό-εθνικοσοσιαλισμό», λέγοντας ότι ο Χίτλερ είναι «ιστορικό πρόσωπο», γιατί «εφάρμοσε ένα κομμάτι του εθνικοσοσιαλισμού έτσι όπως έπρεπε».

Εχει ομολογήσει και ότι η οργάνωσή του είναι ενάντια στη δημοκρατία, λέγοντας ότι «η δημοκρατία κατέστρεψε την ανθρωπότητα».

Ο Μπαντέμης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 14 ετών και 10 μηνών ως επικεφαλής της επίθεσης σε βάρος δύο γυναικών από τη Βόρεια Ηπειρο στο Μεταξουργείο το 2011.

Πρόκειται για μία από τις πιο ενδεικτικές για τον εγκληματικό τρόπο δράσης της ναζιστικής οργάνωσης υποθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της μεγάλης δίκης.

Ηταν στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 2011, όταν 10μελές τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον τότε πυρηνάρχη επιτέθηκε άγρια στις δύο μεσήλικες γυναίκες.

Ο Μπαντέμης τις ρώτησε αν είναι Αλβανίδες και όταν εκείνες απάντησαν ότι είναι Ελληνίδες, τους ζήτησε ταυτότητες. Οι γυναίκες αρνήθηκαν να τις επιδείξουν και τότε οι δράστες άρχισαν να τις βρίζουν, τις έριξαν κάτω, τις χτύπησαν με γροθιές, με κλοτσιές και με λοστούς και απέσπασαν την τσάντα της πρώτης γυναίκας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό, ενώ αποπειράθηκαν να πάρουν και το κινητό της δεύτερης.

Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 16.06.2015 και το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επέδειξε μηδενική ανοχή στη ρατσιστική βία, καταδικάζοντας τον Μπαντέμη και τους άλλους δύο κατηγορουμένους, τον Alexander Steven James (ερήμην) και τον Γεώργιο Φουρνάρο, για ληστεία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ αναγνώρισε και το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών.

Και ενώ το δικαστήριο τους έστειλε στη φυλακή, απορρίπτοντας τον ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, τελικά οι Μπαντέμης και Φουρνάρος (ο James παραμένει άφαντος) κατάφεραν αργότερα να εξασφαλίσουν την αναστολή της ποινής τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Εκτοτε οι δύο κατηγορούμενοι ζητούν αλλεπάλληλες αναβολές και τις πετυχαίνουν κι έτσι ο Μπαντέμης όχι μόνο παραμένει εκτός φυλακής, αλλά μέσω του ελληνικού στρατού τού δίνεται και η δυνατότητα να φιλοτεχνεί το προφίλ του εθνοφύλακα και να φωτογραφίζεται με τον κ. Καμμένο.

Ο κατηγορούμενος χρησιμοποιεί την εθνοφυλακή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την εγκληματική του δράση.

Σήμερα άλλο ένα δημοσίευμα από την "ΕφΣυν" δημιουργεί μια σειρά ερωτηματικά για την δραστηριότητα αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων.
Και εδώ δεν χωράνε μισόλογα. Η κυβέρνηση υποχρεούται να απαντήσει ξεκάθαρα:

Ποιος έδωσε την αρμοδιότητα και από που αντλούν το δικαίωμα, τέτοια μορφώματα όπως ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών του Δήμου Μεσσηνίας, να παρουσιάζονται σαν "υπεύθυνα" για την εφαρμογή μιας πολιτικής που τα ίδια καθορίζουν; 

Δεν χρειάζεται
 να έχει κανείς νομικές γνώσεις για να αντιληφθεί ότι τέτοιοι Σύνδεσμοι οι οποίοι δημόσια εκφράζουν ποια είναι η αποστολή τους, δεν μπορούν να έχουν θέση σε ένα πολίτευμα που θέλει να ονομάζεται αστική δημοκρατία. 

Επίσης τι σημαίνει ότι "οι Λέσχες εφέδρων αξιωματικών είναι θεσμικά αναγνωρισμένες συλλογικότητες"; 
Ωρα είναι να μας πουν ότι στο καταστατικό τους προβλέπετε η άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής για να μας τρελάνουν εντελώς.

Και είναι εντυπωσιακό ότι το δημοσίευμα που αναφέραμε προσεγγίζει το θέμα εντελώς δημοσιογραφικά, περιοριζόμενο σε ένα γενικότερο σχολιασμό.
Είναι σαν να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος.  

Αναμένοντας μια επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση παραθέτουμε το δημοσίευμα που αναφέραμε:

Εντονο προβληματισμό προκαλεί η πρόσφατη κίνηση του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμάτας να εγκρίνει την αίτηση δωρεάν παραχώρησης χώρου στον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών του Δήμου Μεσσηνίας, ο οποίος επικαλείται αυξημένες ανάγκες για «εθνικούς σκοπούς, ένεκα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών» στην περιοχή.

Σε έγγραφο με ημερομηνία 15 Μαΐου 2018, το οποίο παρουσίασε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση και δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος του συγκεκριμένου συνδέσμου Εφέδρων, ανθυποσμηναγός Βασίλης Γαζούλης, επικαλείται την ανάγκη εύρεσης χώρου για τη στέγαση του Συνδέσμου και δεν διστάζει να αναφέρει ως αιτιολογία πως «για την απρόσκοπτη λειτουργία του Συνδέσμου μας, που σήμερα είναι απαραίτητη για εθνικούς σκοπούς, ένεκα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών, σας γνωρίζουμε ότι κρίναμε κατάλληλη την αίθουσα του ορόφου του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της παραλίας που μας προτείνατε».

Πράγματι πριν από έναν μήνα, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το συγκεκριμένο αίτημα, παραχωρώντας τον χώρο.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του δημάρχου, στις 4 Μαΐου 2018, με εκπροσώπους του Συνδέσμου, κατά την οποία οι τελευταίοι απέσπασαν δέσμευση για την παραχώρηση δημοτικού χώρου.

Ωστόσο, όταν πήρε την απόφαση έγκρισης, το δημοτικό συμβούλιο δεν είχε στη διάθεσή του -άγνωστο για ποιον λόγο- την επίμαχη αίτηση που επικαλείται τους... «εθνικούς σκοπούς» των εφέδρων.

Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς έχουν στον νου τους οι έφεδροι αξιωματικοί για τη χρησιμοποίηση του χώρου σε σχέση με τους μετανάστες και με ποια αρμοδιότητα νομίζουν πως θα παρέμβουν.

Σαφείς αποστάσεις από το ζήτημα και τους εφέδρους πήρε, πάντως, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, ο οποίος δήλωσε στην «Εφ.Συν.» πως θα καλέσει άμεσα για εξηγήσεις τον συγκεκριμένο Σύνδεσμο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για λυπηρό γεγονός:

«Το πληροφορήθηκα χθες. Κάθε μέρα, εισάγονται στον δήμο γύρω στα 500 έγγραφα, είναι αδύνατον να έχω γνώση για όλα. Λυπάμαι πάρα πολύ για το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου. Στην πόλη μας δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα και, όποτε έχουμε μετανάστες, ο δήμος τούς φιλοξενεί όλους ανεξαιρέτως, τους παρέχει τις καλύτερες συνθήκες ως προς τη στέγαση, τη σίτιση και τη φροντίδα των μικρών παιδιών. Ο Δήμος παρεμβαίνει από τον δημοτικό προϋπολογισμό και καλύπτει τα πάντα ως προς το ανθρωπιστικό κομμάτι. Δεν έχουμε ανάγκη βοήθειας ούτε από καμία ΜΚΟ ούτε από κάποιον άλλον σύνδεσμο. Λυπάμαι πολύ για αυτό, γράφει ο καθένας ότι να ‘ναι».

Ο δήμαρχος μας πληροφορεί πως ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Συνδέσμου Εφέδρων έχει υπάρξει, το 2006, υποψήφιος με τον συνδυασμό του ίδιου του δημάρχου.
Ρατσιστικά και εθνικιστικά σχόλια

Μια επίσκεψη στον επίσημο λογαριασμό του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας στο facebook είναι ενδεικτική της ιδεολογικής ταυτότητας αρκετών μελών και υποστηρικτών.

Την ημέρα της τραγωδίας στην ανατολική Αττική, ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος μεταξύ διαφορετικών χρηστών:

- «Οι Τούρκοι καίνε την Ελλάδα»
- «Μαζί με τους Αλβανούς και τους μουσουλμάνους φίλους μας»
- «Καλή δύναμη και προσοχή παιδιά»
- «Αφού πρώτα σκοτώσουμε τον εμπρηστή»
- «Λαθρομετανάστες και ανθέλληνες τα έκαψαν».
Δεκάδες είναι οι «τουρκοφαγικές» αναρτήσεις και τα εθνικιστικά σχόλια για τη συμφωνία των Πρεσπών για τη Μακεδονία. Ωστόσο, οι ίδιοι μιλούν για την καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας και της πειθαρχίας και ισχυρίζονται πως στην ομάδα τους «δεν έχουν καμία θέση άτομα με πολιτικές, κομματικές ή κερδοσκοπικές επιδιώξεις».

Το υπουργείο Αμυνας κατάργησε την υπηρεσία των εφέδρων οπλιτών και έπαψε να πληρώνει το ενοίκιο του χώρου που στεγαζόταν ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας. Οπως έχει διαφανεί σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, οι Λέσχες εφέδρων αξιωματικών ως θεσμικά αναγνωρισμένες συλλογικότητες ενσωματώνουν συχνά μέλη της Χρυσής Αυγής και του ευρύτερου ακροδεξιού χώρου, έχουν δράσεις κατά των μεταναστών, εκπαιδεύονται για μάχες κατά των ανταρτών στα βουνά, αλλά και για αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, κινούμενοι σε παράλληλους δρόμους με τις Εθνικιστικές Πολιτοφυλακές ακόμα και σε καιρούς ειρήνης (βλ. «Καταδρομείς Μεγάλων Αποστάσεων» , Ιός, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 30/3/2008).

Τα τελευταία χρόνια, αυτές οι ομάδες εφέδρων (όπως και η συγκεκριμένη της Μεσσηνίας) συμμετέχουν ενεργά στις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Μακεδονομάχος».

«Οι έφεδροι έτοιμοι να φάνε λαρύγγια», περιέγραφε το 2013 η ακροδεξιά εφημερίδα «Ο Στόχος» τη συγκεκριμένη άσκηση, όπου «φασιστικές λέσχες εφέδρων έστειλαν μήνυμα πολέμου στους μειονοτικούς πληθυσμούς».

Μένει να φανεί αν το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας θα πάρει πίσω την απόφασή του.

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2018/08/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου