Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

(Εξαιρετικό)! Ανθελληνική κίνηση από την Ρωσία που αναφέρει τα Κατεχόμενα ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”




Σε δήλωση του  ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ κάνει λόγο για  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» εννοώντας τα Κατεχόμενα. Η είδηση αυτή προκάλεσε Σοκ στην ελληνική κοινή γνώμη μέρος της οποίας θεωρεί την Ρωσία φιλική χώρα, πεποίθηση που είναι δομημένη στα κοινά πολιτισμικά στοιχεία.
Όμως είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που η Ρωσία λαμβάνει ανοιχτά ανθελληνική θεση καθώς
ήταν από τις πρώτες χώρες  που αναγνώρισε την FYROM  ως Δημοκρατια της  Μακεδονίας  πίσω στα 90s.

Στην πραγματικότητα οι μόνες φόρες που η Ρωσία  υπήρξε φιλική προς την Ελλαδα ή την Κύπρο,  ήταν όταν την πληρώναμε για να ειναι φιλική μαζί μας ή προσπαθώντας να αποκτήσουμε μια αναβαθμισμένη σχέση  με την χώρα αυτή.
Στην Ελλάδα  πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για αναβαθμισμένη σχέση με την  την χώρα  αυτή και έτσι  μας οδηγούν τακτικά στο να πληρώνουμε για για  χτίσουμε «γέφυρες”.  Κάπως έτσι  αγοράσαμε S-300  και άλλα οπλικά συστήματα  και  κάπως έτσι  συμφωνήσαμε  σε αγωγούς.
Κάθε φορά όμως που απομακρυνόμαστε από το ταμείο η σχέση με την Ρωσια  παγώνει και η χώρα αυτή δεν βάζει πλάτη πουθενά.    Για παράδειγμα δεν αναφέρθηκε ποτέ στην τουρκική επιθετικότητα.
Επιπλέον όλοι  θα θυμόμαστε ότι στην αρχή των μνημονίων η Ελλάδα στράφηκε σε Ρωσία και Κίνα  για να βρει χρήματα και να αποφύγει το ΔΝΤ, όμως η Ρωσία δεν βοήθησε ούτε την  Ελλάδα  ούτε  και   Κύπρο. Αμφότερες -αν και ορθόδοξες χώρες -την ώρα που βρίσκονταν σε πορεια σύγκρουσης με την δύση η Ρωσία  τους έκλεισε την πόρτα και άφησε τους Δυτικούς «εταίρους” να  τις ρημάξουν.
Και  τώρα -δεδομένου και της πρόσφατης κρίσης με τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωμάτων- η Ρωσία  υιοθετεί ανοιχτά την τουρκική θεση στο Κυπριακό, πράγμα που σημαινει ότι αντίστοιχη θεση θα λάβει και στο θέμα των  Τουρκικών αξιώσεων για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της μαρτυρικής μεγαλονήσου.
Δεν αδιαφορεί  απλώς για το αν -τροφοδοτώντας την τουρκική  αλαζονεία και επιθετικότητα-,  θα μετατρέψει  την περιοχή σε hot zone αλλά κάνει και ένα βήμα παραπέρα, πουλώντας στην Τουρκία το οπλικό σύστημα  S400 εξοπλίζοντας την.
Το επόμενο βήμα αραγε θα είναι  να  ανάψει  το σπίρτο στην μπαρουταποθήκη  και με  μπροστάρη τον ημιπαράφρωνα μεγαλομανή  Ερντογάν να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα;
Στο εσωτερικό  της Ελλάδας η υιοθέτηση ανθελληνικών θέσεων  και ενεργειών από την Ρωσία  θα κάνει πολύ δύσκολη την θεση όσων υποστηρίζουν ακομη τις θεωρίες περί στρατηγικής σχέσης με την χώρα αυτή, ενώ  πιθανόν να σπρώξει  την Ελληνική κοινή γνώμη στην αγκαλιά της δύσης γι ασφάλεια.
Η ελπιδα ειναι ότι δεν θα φτάσει κάνεις στα άκρα και δεν θα καταλήξει  όλο αυτό σε πολεμική εμπλοκή  -στην γραμμή των συνόρων μας.
Είναι όμως δεδομένο και έχει αποδειχτεί,  ότι τόσο η Ρωσία ιστορικά  όσο και η Δύση  με τα μνημόνια  της και το ΔΝΤ ότι βλάπτουν την Ελλάδα το ίδιο.
Το Δημοσίευμα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS ο ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, σε συνέντευξή του για την προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ μίλησε για  «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στην Kommersant, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα έχει τη λογική να μην εντάξει τη Γεωργία στη Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι αυτή η κίνηση «θα προκαλούσε τρομερή σύγκρουση».
«Δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό. Είναι άλλο αν πρόκειται για διπλωματικό τρικ και λένε μόνο ότι θα δεχθούν τη Γεωργία αλλά δεν κάνουν ουσιαστικά βήματα προς αυτό. Αν είναι έτσι, συστήνουμε στους συναδέλφους μας στο ΝΑΤΟ να μας πουν πού αλλού μπορεί να κάνουν αυτό το κόλπο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσκαλέσουν το Κόσοβο να ενταχθεί στη Συμμαχία ή την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου; Θα βελτιώσει αυτό την κατάσταση στον κόσμο;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.
https://papaioannou-j.gr/archives/233068

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου