Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018

Με υπογραφές 130 δημοσιογράφων

Επιστολή στην ΕΣΗΕΑ και το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας για τη διακίνηση φωτογραφιών απανθρακωμένων παιδιών 

Το παρακάτω κείμενο εστάλη την Τετάρτη (01/8/2018) στην ΕΣΗΕΑ και υπογράφεται από 130 δημοσιογράφους, οι περισσότεροι είναι μέλη της Ένωσης. Ο Δημήτρης Σούλτας,που υπογράφει το κείμενο, αναφέρει πως «ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε απέναντι τα φαινόμενα που μας οργίζουν» μετά και την..
διακίνηση, μέσω των κοινωνικών δικτύων, από δημοσιογράφους φωτογραφιών απανθρακωμένων παιδιών... Αναλυτικα το κείμενο:


Προς: Διοικητικό Συμβούλιο ΕΣΗΕΑ
Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας

Αθήνα 01/8/2018
Συνάδελφοι,
Η τραγωδία που έπληξε χιλιάδες συνανθρώπους μας στην Ανατολική Αττική είναι αυτονόητο ότι – ειδικά για τον κλάδο μας- απαιτεί τον σεβασμό μας στο δράμα όσων επλήγησαν και όσων θρηνούν τον χαμό δικών τους ανθρώπων.
Με έκπληξη αρχικά και στη συνέχεια με οργή έχουμε διαπιστώσει ότι συνάδελφοί μας διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων φωτογραφίες απανθρακωμένων παιδιών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτές οι φωτογραφίες “αφυπνίζουν”. Παρά τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις που τους έγιναν από συναδέλφους και απλούς πολίτες για το απαράδεκτο και το ανήθικο αυτής της κίνησης οι ίδιοι όχι μόνο υποστηρίζουν ότι καλώς ανάρτησαν αυτές τις φωτογραφίες, αλλά υπόσχονται ότι θα τις κάνουν και “αφίσες που θα γεμίσουν όλη την πόλη”.
Είναι πιστεύουμε απόλυτη ανάγκη και το Διοικητικό Συμβούλιο και τα Πειθαρχικά Όργανα της Ένωσης να προστατεύσουν απ’ αυτόν τον κανιβαλισμό τους ανθρώπους που θρηνούν και δεν έχουν δώσει σε κανέναν την άδεια να χρησιμοποιούν μ’ αυτόν τον τρόπο τους νεκρούς τους, αλλά και τον κλάδο από την περαιτέρω απαξίωση, μέσω τέτοιων αχαρακτήριστων ενεργειών. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν είναι το μοναδικό, είναι από τα πιο ακραία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παραβιάσεων της δεοντολογίας, αναπαραγωγής fake news και ασέβειας απέναντι στους νεκρούς και τις οικογένειές τους.
Υπενθυμίζουμε ότι κατ' επανάληψη η ΕΣΗΕΑ με ανακοινώσεις της καταδικάζει την δημοσίευση φωτογραφιών νεκρών και επικαλείται τον Κώδικα Δεοντολογίας μας που ρητά αναφέρει ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου, η διακριτικότητα και η ευαισθησία καθώς και ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου (άρθρο 2 Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος).”

http://www.zoornalistas.com/2018/08/130.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου