Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Το πλαστικό χρήμα και η κοινωνία των 2/3

Το πλαστικό χρήμα και η κοινωνία των 2/3
Δυστυχώς παρά τις πολιτικές διαβεβαιώσεις και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, η ανάκαμψη καρκινοβατεί εδώ και επτά χρόνια. Οι επενδύσεις παρά την θεαματική αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και τη μείωση του εργατικού κόστους δεν έρχονται...
Tου Κώστα Τσιτούνα
Η ανεργία, η ανισότητα, η μιζέρια και η φτώχεια συνθέτουν το σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα και αποκαλύπτουν ότι η «κοινωνία των 2/3» δεν αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο... Η «κοινωνία των 2/3» ήρθε για να μείνει.
Οι υπάρχουσες μορφές ελέγχου της οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και επικοινωνιακής ισχύος σπρώχνουν στο περιθώριο -ουσιαστικά εκτός κοινωνίας- μια αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έλαβε το τελευταίο διάστημα, δυο φορές τη λαϊκή εντολή υποσχόμενη την κατάργηση των μνημονίων, την εκδίωξη της τρόικας, την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την απόδοση της 13ης σύνταξης σε όσους έπαιρναν έως 700 ευρώ, την επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη διενέργεια διεθνούς διασκέψεως για το χρέος, το δωρεάν ρεύμα για τους Έλληνες που δεν έχουν να πληρώσουν, τη δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες του ΕΣΥ.
Αντ ΄αυτών η «αριστερόστροφη» κυβέρνηση προχωρά πάνω στα βήματα που χάραξαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις υπηρετώντας τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό που επιβάλει η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση που στήθηκε από την «Ελίτ Εξουσίας» μετά το Μάαστριχτ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. τιμωρεί την ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα με ολομέτωπη επίθεση κατά των ιδιοκτητών ακινήτων. Ο Αλέξης Τσίπρας που παρακινούσε τους πολίτες να μην πληρώσουν το χαράτσι του Βενιζέλου και τον ΕΝΦΙΑ του Στουρνάρα, μονιμοποιεί τον φόρο σε οριζόντια βάση.
Ετοιμάζει νέο σφοδρό χτύπημα για όλες τις συντάξεις βάζοντας «ταβάνι» τα 1.000 ευρώ. Προχωρά σε αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, προκαταβολή φόρου 100% στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυξήσεις στον ΦΠΑ στα νησιά, άνοδο στα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση και 25% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αν αυτό δεν είναι «καταδρομική» επίθεση με απώτερο σκοπό τον αφανισμό της μεσαίας τάξης, τότε πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί;
Η κοινωνία των 2/3 όπου η συγκέντρωση του πλούτου μεταφέρεται στο 1/3 και τα υπόλοιπα 2/3 ζουν κάτω από το όριο της εξαθλίωσης είναι η θλιβερή πραγματικότητα, ο οδυνηρός μετασχηματισμός που ζούμε αυτή την περίοδο.
Το τέχνασμα του πλαστικού χρήματος είναι βεβαίως το τελειωτικό χτύπημα, αφού οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα «κινούνται» με πιστωτικό χρήμα, δηλαδή με υποσχετικές μισθών και συντάξεων, σε αντίθεση με τους πολύ πλούσιους που θα συγκεντρώσουν στους λογαριασμούς τους την πραγματική αξία του χρήματος.
Όλο αυτό το σχέδιο, δεν είναι κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού το ζούμε όλοι μας σε καθημερινή βάση.
Το status quo έχει αποφασίσει να βάλει φραγμό στην άνοδο της μεσαίας τάξης η οποία διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στις πολιτικές και στις κοινωνικές εξελίξεις των μεταπολεμικών δεκαετιών.
Τα «παιδιά της μεσαίας τάξης» δεν πρέπει πλέον να ανέρχονται στα ύπατα αξιώματα και στις θέσεις - κλειδιά της γραφειοκρατίας του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Γι' αυτό το λόγο έχει αποφασιστεί και ο αποκλεισμός τους από την ιδιωτική εκπαίδευση. Άλλωστε στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαία... και αυτό είναι κανόνας.
Οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι και το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιανομή του πλούτου και για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό αποδείχθηκε απλά μια επικοινωνιακή φιέστα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυνική ομολογία Γερμανών: Κρατάμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη για τον ορυκτό της πλούτο

Κυνική ομολογία Γερμανών: Κρατάμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη για τον ορυκτό της πλούτο

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το Newsbomb.gr, η εισαγωγή του πλαστικού χρήματος στις καθημερινές συναλλαγές των μισθωτών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δεν είναι τίποτα άλλο από παγίωση των capital controls!!!
Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν θα παταχθεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή στα υψηλά κλιμάκια, αλλά αντίθετα η αγορά θα συρρικνώνεται συνεχώς, οι τράπεζες θα κερδίζουν από την προμήθεια των συναλλαγών και οι εταιρείες που πουλάνε τα μηχανάκια συσκευών χρέωσης καρτών (POS) θα θησαυρίσουν.
Άραγε ποιον μπορούν να πείσουν οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών ότι οι πιστωτικές κάρτες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της σίτισης, της ένδυσης, της ιατρικής περίθαλψης, της ανεργίας;
Η κυβέρνηση ακροβατεί και οδηγεί το λαό σε επικίνδυνα μονοπάτια με τις υποδείξεις των δανειστών...
Επιμένει στη λογική του πλαστικού χρήματος ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να απαιτήσει το ΦΠΑ που χάρισε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σε πολυεθνικές εταιρείες, στις εταιρείες των Γερμανών που επί σειρά ετών λυμαίνονταν τα δημόσια έργα.
Θα μπορούσε κάλλιστα να αναζητήσει τους φόρους από τα δισεκατομμύρια των μαύρων χρημάτων που διακινήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία καταγράφονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ και στις άλλες λίστες που έχουν κιτρινίσει στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε για έναν και μόνο λόγο: Η Ελλάδα έχει εδώ και χρόνια χάσει την εθνική της αυτοδιάθεση και δεν εννοώ το national self-determination. Η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμα - ως πολιτική οντότητα - να αποφασίζει δια μέσω του λαού της, αυτοδύναμα, για το διεθνές στάτους της επικράτειάς της.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/633170/to-plastiko-xrima-kai-i-koinonia-ton-2-3#ixzz3oQIKHJnP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου