Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

(Σάββ. 04/10/14 – 12:52)
ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ, ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!
Μια χαοτική κατάσταση έχει δημιουργηθεί και συνεχώς επιδεινώνεται, όσον αφορά το ζήτημα των οφειλών του δημοσίου ή αλλιώς τα «χρωστούμενα» δισεκατομμυρίων ευρώ που το κράτος δεν καταβάλει σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα.
Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής, το δημόσιο και οι φορείς του έχουν οφειλές που αγγίζουν τα 4,67 δις ευρώ (!), ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το ύψος των οφειλών αυξήθηκε τον Αύγουστο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του 2014 αλλά και του 2013.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (στο τέλος Αυγούστου) , τα 2,26 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων (1,46 δις ευρώ είναι οι οφειλές του ΕΟΠΠΥ και 511 εκ. ευρώ τα χρέη του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων).Τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονται σε 873 εκατ., της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φτάνουν τα 345 εκατ. ευρώ, ενώ 188 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη διάφορων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και 265 εκατ. ευρώτου κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, οι επιστροφές φόρου που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους ανέρχονται σε 745 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα που νέοι φόροι και «χαράτσια» επιβάλλονται πάνω στη ρημαγμένη ελληνική οικονομία φτάνοντας στο απροχώρητο την υπερχρέωση των νοικοκυριών, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν «παγώσει» τις πληρωμές τους τελευταίους 4 μήνες.

Το πρόσχημα που συχνά χρησιμοποιείται για να μην καταβάλλονται οι οφειλές του δημοσίου είναι «η ανάγκη να διασταυρωθούν τα στοιχεία» ώστε να διακριβωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια ληξιπρόθεσμη οφειλή! Δηλαδή το δημόσιο παγιδεύει ουσιαστικά χιλιάδες φορολογούμενους εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που δεν λαμβάνουν τα ποσά που τους οφείλει.
2,5 ΕΚ. ΟΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Την ίδια ώρα, οι πολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έχουν φτάσει στα 2.5 εκ., ενώ μόνο τους δύο μήνες του καλοκαιριού αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 200.000 ( 9%). Εξέλιξη που φανερώνει με τον καλύτερο τρόπο τον προσχηματικό χαρακτήρα των μέτρων «δήθεν» ανακούφισηςτων οφειλετών που σχεδιάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με αιώνιες δόσεις και πλειστηριασμούς.
Για να γίνει, μάλιστα, φανερό σε όλο του το «μεγαλείο» το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, αρκεί να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που εξέδωσε η Γραμματεία Εσόδων του υπ. Οικονομικών, μέσα στην πενταετία 2009 – 2014, τα χρέη προς την εφορία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, μιας και το 2009 ανέρχονταν περίπου σε 35 δις. ευρώ, ενώ τώρα αγγίζουν τα 70 δις. ευρώ.
ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα, δεκάδες χιλιάδες είναι όσοι προσφεύγουν κατά του ΕΝΦΙΑ ζητώντας διαγραφή του φόρου τόσο λόγω οικονομικής αδυναμίας όσο και για λόγους αντισυνταγματικότητας.
Ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες (ενδικοφανής προσφυγή) τουλάχιστον από 50.000 φορολογούμενουςκαι όπως όλα δείχνουν το ζήτημα της συνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ θα τεθεί ενώπιον του ΣΤΕ.
Όσον αφορά τη διαδικασία της ενδικοφανούς προσφυγής, σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να την ασκήσουν μέχρι και 60 ημέρες από τη βεβαίωση του φόρου. Οι εφορίες από την πλευρά τους θα πρέπει να διαβιβάζουν συγκεντρωτικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μια φορά την εβδομάδα με διαβιβαστικό έγγραφο τις ενδικοφανείς προσφυγές.
Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των προσφυγών από πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν, που η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητά από όλες τις ΔΟΥ της χώρας να κατηγοριοποιούν τις προσφυγές ως εξής: 1) Αντισυνταγματικότητα του ΕΝΦΙΑ. 2)Αμφισβήτηση του ύψους των αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων υπολογίστηκε ο φόρος. 3) Αιτήματα για χορήγηση απαλλαγών 4)Οικονομική αδυναμία.
Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17963:2014-10-04-09-30-50&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου