Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

(Μα αντωνάκη τους, σε διαψεύδουν για την οικονομία...οι καπιταλιστικοί σας δείκτες; Ω, των απίθανων αντιφατικών κουρελίων των μπομπολαίων το ανάγνωσμα! Μήπως, φταίει...η Μυλωνού); ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Ανώμαλη προσγείωση στις 1.000 μονάδες

Την περιοχή των 1.000 μονάδων επαναπροσέγγισε την προηγούμενη εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλά και η πιθανή έξοδος από το Μνημόνιο κρατούν μακριά τους ξένους επενδυτές.

Ανώμαλη προσγείωση στις 1.000 μονάδες
Ακόμη και το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (Asset-Backed Securities-ABS) των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κατάφερε να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, καθώς από τον Μάριο Ντράγκι τέθηκε ως προϋπόθεση η εφαρμογή προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλες τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ?και κυρίως στον τραπεζικό κλάδο? είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στις τάξεις του επενδυτικού κοινού μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι.

Κοινή είναι πάντως η διαπίστωση των χρηματιστηριακών παραγόντων ότι η αγορά έχει χάσει εδώ και καιρό τη δυναμική της, καθώς ύστερα από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στο 2014, με το α' τρίμηνο να κλείνει στο +15%, έχουν ακολουθήσει έξι συνεχόμενοι πτωτικοί μήνες, με τον Σεπτέμβριο μάλιστα να κλείνει στο -8,63%. Αισθητή είναι και η μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στην αγορά, καθώς από τα επίπεδα των 170-180 εκατ. ευρώ την περασμένη άνοιξη, πλέον ο ημερήσιος τζίρος στη Λεωφόρο Αθηνών έχει υποχωρήσει στα 100 εκατ. ευρώ.
Τα «αγκάθια»
Οι ξένοι επενδυτές διακρίνουν «δυστοκία» στην εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών και στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, είτε λόγω νομικών και γραφειοκρατικών «εμποδίων» είτε λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος.
Μάλιστα ανησυχούν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την πιθανότητα αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης, που απειλούν να καθυστερήσουν εκ νέου την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την οριστική της έξοδο από την κρίση. Κρίσιμο θεωρείται και το επόμενο stress test των ελληνικών τραπεζών, το οποίο θα κρίνει εάν υπάρχει αναγκαιότητα για άντληση περαιτέρω κεφαλαίων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο του ΧΑ, από αύριο θα ισχύει το καθεστώς εκκαθάρισης Τ+2 (από Τ+3 που ίσχυε μέχρι σήμερα), γεγονός το οποίο αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τον ημερήσιο τζίρο, από επενδυτές κυρίως που αρέσκονται σε τοποθετήσεις εξαιρετικά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64073976

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου