Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Τσίπρας: Μερκελιστής ο Σαμαράς - Η αριστερά πρέπει να πείσει

Τι δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την τρικομματική κυβέρνηση, την Ευρώπη του 2013 αλλά και την ίδια την αριστερά και τον ρόλο της

Νέα σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κοτζιά με τίτλο "Ελλάδα αποικία χρέους. Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία".
"Μερκελιστής ο Σαμαράς", δήλωσε και τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η λύση δεν είναι να οδηγηθούμε στο κενό, αλλά να κερδίσουμε τη μάχη της ιδεολογικής ηγεμονίας".
Οι πολιτικοί που πραγματικά επιδιώκουν να βρουν μια λύση διεξόδου, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, "πρέπει να διαμορφώσουν ένα σχέδιο κοινωνικής απελευθέρωσης και η μάχη πρέπει να δοθεί σε τρία επίπεδα: ιδεολογικό, πολιτικό και σε ό,τι αφορά ένα συγκεκριμένο σχέδιο".
Η μάχη σε ιδεολογικό επίπεδο, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, σχετίζεται με την ιδέα της Ευρώπης - η οποία ενέπνευσε λαούς και οράματα - και την οποία καταστρέφουν, γιατί "δεν είναι ευρωπαϊστές, είναι Μερκελιστές, όπως ο κ. Σαμαράς. Υπερασπίζονται τους σημερινούς συσχετισμούς, την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των αγορών και επιδιώκουν την εξόντωση του Νότου και την κατάργηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε πως "χρειάζεται αγώνας για την αλλαγή της δομής της (ευρωπαϊκής) αυτοκρατορίας, και σίγουρα όχι με το να βγάλουμε την ουρά μας απ' έξω".
"Η Αριστερά πρέπει να πείσει όχι μόνο ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να αλλάξει αλλά και ότι μπορεί να αλλάξει", τόνισε.
Σχετικά με τη μάχη στο πολιτικό πεδίο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς όπως υποστήριξε "μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλά μια αλλαγή διακυβέρνησης, θα είναι μια πολιτική αλλαγή που θα αλλάξει και το τοπίο στην Ευρώπη" για να συμπληρώσει ότι "δεν θα γίνει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος του".
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, επίσης, πως χρειάζεται "ο κοινωνικός παράγοντας στο προσκήνιο, για να υπάρχει δυναμική" και "συμμαχίες στο εσωτερικό αλλά και στο διεθνές επίπεδο με χώρες, κινήματα και λαούς".
"Επίσης, αν δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε σχεδιάσει από πριν και την πιο δύσκολη εκδοχή, δεν κερδίζεται η μάχη. Χρειάζεται συλλογικό όραμα και πίστη ότι οι δυνάμεις που ηγούνται είναι αποφασισμένες και έχουν σχέδιο.
Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης (το οποίο, όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να αναλυθεί σε μια παρουσίαση βιβλίου) με διαφορετικό μοντέλο από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, με κριτήριο τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας. Θέλει σχέδιο, θέλει όραμα, στρατηγική, διαρκή αξιολόγηση των στόχων και στήριξη από την κοινωνία". επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως οι αυτοκρατορίες δεν είναι ανίκητες. Όπως εξήγησε, "στηρίχτηκαν πιο πολύ στην εθελοδουλία και την υποταγή των άλλων παρά στην ισχύ τους" και συμπλήρωσε πως "στο τέλος κερδίζει αυτός που έχει δίκιο και τολμά να το διεκδικήσει".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου