Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΠΑΝΙΚΟΣ


Η εβδομάδα που μας έρχεται θα είναι καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίο η Πολιτεία θα χειριστεί τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τις μίζες που έλαβαν υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας από τη μαφία των «νταβατζήδων» των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών. Οι καταγγελίες του αυτόπτη μάρτυρα που φιλοξενήθηκε στις εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου αναστάτωσαν ήδη τον πυρήνα του συστήματος που εξέθρεψε τα φαινόμενα αυτά. Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ενδεικτικές.
 

Ήδη ο αυτόπτης μάρτυρας απειλήθηκε με ανώνυμα τηλεφωνήματα. Άλλωστε και στο παρελθόν αυτό το πρόσωπο-κλειδί ξυλοκοπήθηκε, απειλήθηκε, αμαυρώθηκε και σύρθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες στα δικαστήρια από το μαφιόζικο σύστημα που αισθάνθηκε ότι απειλείται. Κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών εκπομπών, ο αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε με το νι και με το σίγμα τον τρόπο που έστησαν παγανιά επτά άνδρες της ελληνικής αστυνομίας στις 11 Μαΐου 2006, λίγα μέτρα από το σπίτι του κατασκευαστή-διανομέα μαύρου χρήματος στους υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Περιέγραψε πώς τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ, όπου τον ξυλοκοπούσαν επί ώρες οι αστυνομικοί -προεξάρχοντος γνωστού διοικητή- προκειμένου να «ομολογήσει» πράγματα που ουδέποτε έπραξε. Περιέγραψε επίσης πώς δύο μπράβοι έσπασαν το σπίτι του, τον απείλησαν και διέρρηξαν τρεις φορές το αυτοκίνητό του αναζητώντας στοιχεία που θα ενοχοποιούσαν τον επιχειρηματία-κατασκευαστή, ο οποίος ήταν και ο αρχιδιαχειριστής του μαύρου πολιτικού χρήματος που έρεε στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών, Εργασίας και Άμυνας. 

Ορισμένα επιπλέον στοιχεία είναι όμως απαραίτητα για την πλήρη κατανόηση του ζητήματος. Ο αυτόπτης μάρτυρας ξυλοκοπήθηκε τον Μάιο του 2006 προς γνώσιν και συμμόρφωσιν, αλλά και διότι είχε εκστομίσει θυμωμένος την πρόθεσή του να απευθυνθεί στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Η κατασκευαστική εταιρεία όπου εργαζόταν δεν τον απέλυσε. Αντιθέτως, τον διατηρούσε στο μισθολόγιο της για να παρακολουθεί τις κινήσεις του. Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί ανάρτηση αντιγράφου της μισθοδοσίας Αυγούστου 2006.



Προκειμένου να εκφοβίσουν τον αυτόπτη μάρτυρα αλλά και να ανακαλύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος των κατασκευαστών και του ίδιου του προέδρου της κατασκευαστικής εταιρείας, δύο μπράβοι διέρρηξαν τρεις φορές το αυτοκίνητό του. Ακολουθεί το αποδεικτικό της κατάθεσής του για την εν λόγω διάρρηξη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. 



Κατ' αρχάς, λοιπόν, οι θορυβημένοι από τις νυν και επερχόμενες αποκαλύψεις «νταβατζήδες» συμπεριφέρθηκαν με τον τρόπο που καλά γνωρίζουν. Με απειλές κατά της ζωής του μάρτυρα. Στη συνέχεια άρχισαν οι «διακριτικές» ενοχλήσεις με τηλεφωνήματα. Άνθρωποι που ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον των πέντε υπουργών και των τεσσάρων κατασκευαστών επιχείρησαν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες ως προς το ρεπορτάζ. Ερωτήσεις δήθεν ανώδυνες και εκδήλωση δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, θα έλεγε κανείς. Ένας μάλιστα εκ των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών, με ιδιαίτερη αδυναμία στα αυτοκίνητα τύπου SUV, επιχείρησε τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα μετά τις πρώτες αποκαλύψεις να «πιάσει επαφή». Οι τηλεφωνικές κλήσεις ήταν αλλεπάλληλες αλλά εις μάτην.

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, τόσο από τις εκπομπές του στην τηλεόραση και τη WEB TV της Ζούγκλας, όσο και από το Δελτίο Ειδήσεων του GR, κατέστησε σαφές ότι στις αρχές της εβδομάδας θα υπάρξουν δύο κομβικά ραντεβού. Το ένα στη Βουλή και το δεύτερο με την Εισαγγελία. Στα ραντεβού αυτά θα συμμετέχει και ο αυτόπτης μάρτυρας, και θα κατατεθούν στοιχεία. Πρόκειται για μια θεσμική συμπεριφορά την οποία απαιτούν οι συνθήκες αλλά και η ίδια η ηθική τάξη.
 


 Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι θεσμικοί και πολιτειακοί παράγοντες. Μέχρι στιγμής ένας αριθμός πολιτικών προσώπων, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Νικολόπουλος αλλά και άλλοι, έχει αντιδράσει πολύ θετικά. Ο κ. Κακλαμάνης, μάλιστα, προσφέρθηκε να μεταφέρει ο ίδιος τα στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε. Ο κ. Νικολόπουλος έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στη βάση των μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένων στοιχείων από τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. 

Το κύκλωμα των «νταβατζήδων» -πολιτικής ή επιχειρηματικής εκδοχής, αδιάφορο- γνωρίζει ότι το σύστημα που γνώριζαν καλά, διότι αυτοί το είχαν στήσει, δεν είναι πλέον τόσο συμπαγές όσο παλαιότερα. Η διαπίστωση αυτή θορυβεί τους εμπλεκομένους και προκαλεί ανησυχία στις δομές του συστήματος. Τόσο ο κ. υπουργός με την ορντινάντσα του στο υπουργείο, με πλάκα τα γαλόνια, και η κυρία υπουργός με το σατέν νυχτικό, όσο και ο άλλος υπουργός με το ασημί SUV ή ο έτερος Καππαδόκης -η γραμματέας του οποίου πρωτοκόλλησε τη βαλίτσα με το μαύρο χρήμα επειδή προφανώς η ανοησία είναι (ευτυχώς για τη δημοσιογραφική έρευνα) ανίκητη-, όλοι λοιπόν οι παραπάνω πρωταγωνιστές του κυκλώματος της μαύρης μίζας περπατούν σε αναμμένα κάρβουνα και έχουν χάσει τον ύπνο τους. 

Έκαναν τα πάντα για να «ξεχαστούν». Αποσύρθηκαν διακριτικά επιχειρώντας να αποφύγουν τα φώτα της δημοσιότητας. Απώλεσαν τη φωνή τους. Απέφυγαν τα πλήθη που κάποτε αποζητούσαν. Όμως η εκδίκηση της κοινωνίας είναι ένα πιάτο που τρώγεται παγωμένο. Μία καταγγελία από έναν «άνθρωπο της καθημερινότητας», από εκείνους που ποτέ δεν υπολόγιζαν ούτε οι «νταβατζήδες» ούτε και οι εισπράκτορες πολιτικοί, είναι αρκετή για να τους προκαλέσει πανικό. Ναι, πανικό. Είναι η μόνη λέξη που ταιριάζει. 

Συνήθως σε υποθέσεις σαν κι αυτή επικρατεί το ανακλαστικό του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Δικαιοσύνη μπορεί να ελπίζει σε αλληλοκαρφώματα και ανεμοσκορπίσματα, διότι οι εμπλεκόμενοι, καθώς και η μαφία των κατασκευαστικών, γνωρίζουν όλες τις απαιτούμενες λεπτομέρειες για το παρελθόν και το παρόν της «ομάδας των πέντε», ενώ αντίθετα οι υπουργοί γνωρίζουν τα πάντα για την «ομάδα των τεσσάρων». 

Συνοψίζοντας. Στις αρχές της εβδομάδας πολιτικοί και Δικαιοσύνη θα αποδείξουν κατά πόσο είναι σε θέση να διαχειριστούν μια αποκάλυψη που θίγει τον πυρήνα του οικοδομήματός τους. Ήδη κάποιοι κύκλοι, πολιτικοί κυρίως, προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αξιοπιστία του αυτόπτη μάρτυρα με διάφορες νομικίστικες προσεγγίσεις. Ήταν αναμενόμενο. Δεν θα παραδώσουν τα όπλα τόσο εύκολα.

Διαβάστε επίσης ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΦΙΑΣ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, 01:41

Έτσι πήγαιναν οι βαλίτσες, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013, 02:00

"Θα πάμε τα στοιχεία στον Τέντε", Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013, 14:45

Υπουργικές μίζες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 14:10

Ο άνθρωπος με τις βαλίτσες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 01:49

1 σχόλιο: