Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

(Παρά και ενάντια στην ορθολογική στάση του Ισραήλ στο ουκρανικό, ο Ζελένσκι συνεχίζει να είναι υπερβολικά... υπερβολικός! Μετά τα περί Γ΄ Παγκοσμίου πολέμου και Oλοκαυτώματος τώρα προσπαθεί να αφυπνίσει τον δομικό στο συλλογικό ασυνείδητο των ρώσων ανισημιτισμό! Αυτό μπορεί αφενός, να οδηγήσει στην καταστροφή της εβραϊκής καταγωγής μερίδας των ρώσων ολιγαρχών και αφετέρου, σε ένα νεοχιτλερικό καθεστώς με... πυρηνικά! Όπως σοφά είπε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν: «όταν αλλάζουμε τύραννο στις Συρακούσες, κινδυνεύουμε αυτός που έρχεται να είναι χειρότερος από τον απερχόμενο») - Ζελένσκι: Ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς

  

Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς
Ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς  AP

Να μην επιβληθούν ακόμη κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να βοηθήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. 

Η βρετανική κυβέρνηση και η Ε.Ε. επέβαλαν σοβαρές κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει βγάλει στο "σφυρί" την Τσέλσι. Μία διαδικασία, ωστόσο, αρκετά σύνθετη, εξαιτίας αυτών των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένα αλαλούμ στους "μπλε", αναφέρει το SPORT 24.

Παρά τις τιμωρίες που έχει δεχθεί ο Ρώσος ολιγάρχης, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να τηρεί διαφορετική στάση. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρει πως ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλλει ακόμα κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

 Ο λόγος είναι, όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα ότι ο Ρώσος ολιγάρχης θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και στις ειρηνευτικές συζητήσεις με τη Ρωσία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

"Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι", δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ενώ από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη ανέφερε πως "προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να αποφέρουν καρπούς δεν είναι χρήσιμο να σχολιάσουμε τη διαδικασία ούτε και την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς. "Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών οργανώσεων στην Ουκρανία, κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό", πρόσθεσε.

Αρκετοί Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν αν ο κ. Ζελένσκι προχώρησε στη συγκεκριμένη έκκληση στους ηγέτες να μην επιβάλλουν κυρώσεις στον κ. Αμπράμοβιτς, την ίδια στιγμή που Ουκρανοί αξιωματούχοι αλλά και αξιωματούχοι δυτικών κυβερνήσεων εμφανίζονται δύσπιστοι αναφορικά με το κατά πόσο εμπλέκεται ο Ρώσος μεγιστάνας στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Πάντως, η απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποτελεί μία απροσδόκητη τροπή στη στρατηγική της Δύσης να επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες που διατηρούν διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, σε μία προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ενώ αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται πως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι ο μόνος που λέει δημόσια ότι προσπαθεί να πιέσει τη Μόσχα να δώσει μια ειρηνική λύση στην ρωσοουκρανική κρίση.

Η απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσουν την επιβολή κυρώσεων στον κ. Αμπράμοβιτς είναι μια απροσδόκητη ανατροπή στη στρατηγική της Δύσης να τιμωρεί πλούσιους ολιγάρχες με συνδέσμους στο Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να πιέσει τον κ. Πούτιν. Ενώ αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες υψηλού προφίλ έχουν μιλήσει κατά του πολέμου, ο κ. Αμπράμοβιτς είναι ο μόνος ολιγάρχης που λέει δημόσια ότι προσπαθεί να πιέσει τη Μόσχα να βρει μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

Θυμίζουμε πως ο Αμπράμοβιτς είχε ανακοινώσει πως τα κέρδη από την πώληση της Τσέλσι θα πάνε στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία.

https://www.news247.gr/kosmos/zelenski-zitise-apo-ton-mpainten-na-min-epivallei-kyroseis-ston-ampramovits.9571630.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου