Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Αν πάντως γεννηθεί ξανά η 17 Νοέμβρη, μαιευτήρας θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  

Αν πάντως γεννηθεί ξανά η 17 Νοέμβρη, μαιευτήρας θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Συζήτηση προκάλεσε το πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» της χθεσινοβραδινής πορείας για την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντiνα. Λογοκρίθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα και ως ανάρτηση είδησης από φωτορεπόρτερ, προκάλεσε εκδικητικά σχόλια στη Δεξιά, αλλά και εύλογη ανησυχία στην Αριστερά.

Η κυβέρνηση έφτιαξε ένα φωτογραφικό νόμο για τον Κουφοντiνα, κατόπιν τον τσαλαπάτησε γιατί βλακωδώς δεν προνόησε να φροντίσει καταλλήλως τη νομοτεχνική διατύπωση για το πού επαναμετάγεται ο κρατούμενος και στη συνέχεια στέρησε από τον κρατούμενο τη δυνατότητα να προσβάλει νομικά τη μεταγωγή του καθώς αρνήθηκε να του δώσει τις αποφάσεις μεταγωγής.

Αυτό είναι το ένα πράγμα.

Και δεν είναι καθόλου μικρό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξευτελίζει κάθε γράμμα από το λεγόμενο Κράτος Δικαίου, βρίσκεται έκθετη σε πολλαπλές αυθαιρεσίες, καταπατήσεις, ετσιθελικές παραβάσεις. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι.

Από την καθόλου αντιεξουσιαστική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μέχρι το ΚΙΝΑΛ και τον Γ. Καμίνη (πρώην εκφραστή των μένουμε Ευρώπη).

Από τον Συνήγορο του Πολίτη μέχρι τον Αριστείδη Χατζή, εμβληματικό για το φιλελεύθερο στρατόπεδο καθηγητή Φιλοσοφίας του Δικαίου.

Κανείς από τους παραπάνω δεν μπορεί να κατηγορηθεί για φλερτ με την τρομοκρατία. Το γεγονός ότι εκφράστηκαν ωστόσο με το συγκεκριμένο τρόπο, δείχνει ότι η κυβέρνηση παρά την ολοκληρωτική στήριξη της άρχουσας τάξης και τη χουντικού τύπου προπαγάνδα των ΜΜΕ, έχει άδικο.

Γεγονός όμως είναι ότι η επιμονή της κυβέρνησης να τσαλακώνει το κράτος δικαίου για να μη δικαιωθεί το αίτημα του Κουφοντiνα, γεννά νέα πολιτικά δεδομένα.

Το πρώτο είναι η εμπέδωση μιας κυνικής και αδίστακτης κυβερνητικής διαχείρισης που δεν διστάζει να καταδικάσει εμμέσως έναν κρατούμενο σε θάνατο γιατί οι μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν ότι μέσω του Κουφοντiνα, τα θέματα της Ικαρίας, του Λιγνάδη, των ανύπαρκτων ΜΕΘ και της χρεοκοπημένης οικονομίας μπορούν να ξεχαστούν.

Το δεύτερο είναι ο θεσμικός εκτροχιασμός, με όλο και μεγαλύτερο αυταρχισμό, με όλο και πιο ασύδοτη αυθαιρεσία. Λογοκρισία, ηθικός πανικός, απαγόρευση συγκεντρώσεων, ολοκληρωτικός επικοινωνιακός πόλεμος βγαλμένος από εγχειρίδια του σκοτεινού παρελθόντος. Αυτό φυσικά συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Από τον νόμο Μακρόν για τις διαδηλώσεις, μέχρι τη φυλάκιση του Ισπανού ράπερ, οι σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες ανεμίζουν τη σημαία του φιλελευθερισμού πάνω σε ένα σωρό νόμιμων ή νομιμοφανών αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων.

Το τρίτο είναι η προικοδότηση εκ μέρους της κυβέρνησης ενός νέου κύκλου τυφλής και μηδενιστικής βίας. Ο κύκλος της 17 Νοέμβρη φάνηκε να έκλεισε το 2002. Κανείς και τίποτα δεν θα μπορούσε να ανοίξει ξανά τέτοιες πρακτικές παρά μόνο η σημερινή κυβερνητική αυθαιρεσία. Κανείς δεν θα μπορούσε να βάλει στο εικονοστάσι τον Κουφοντiνα, παρά μόνο η εκδικητική, παράνομη, βίαιη και εκτός κάθε έννοιας δικαίου συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μικρή σημασία έχει αν αυτό γίνεται συνειδητά από έναν αδίστακτο κυνισμό μικροπολιτικού συμφέροντος για να αποφευχθεί η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ή αν είναι παράπλευρο σύμπτωμα του θεσμικού αυταρχισμού στον οποίο ρέπει ολόκληρη η Δύση.

Σημασία έχει ότι νέες γενιές θα φλερτάρουν με αδιέξοδα και καταστροφικές πρακτικές και ιδεολογίες. Και αυτές θα αναπαράγονται ευκολότερα στα τοπία οικονομικής και κοινωνικής ερήμου που επιφυλάσσονται για τη νεολαία.

Μαιευτήρας αυτής της εξαμβλωματικής γέννας είναι ο Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του και το σύστημα που υπηρετεί.

Μπορεί να μην τους ενδιαφέρει τι αποτέλεσμα προκαλούν, μπορεί συνειδητά να το επιδιώκουν για να βασιλεύσουν πάνω στον τρόμο.

Όπως και να ‘χει η αναταραχή είναι μεγάλη, αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου θαυμάσια.

 https://www.antapocrisis.gr/%ce%bc%ce%b1%ce%b9%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου