Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Βρέθηκε σφραγιδόλιθος 2.000 ετών με το κεφάλι του Απόλλωνα

 


Στο δυτικό τείχος της Ιερουσαλήμ ανακαλύφθηκε ένα μικροσκοπικό κομμάτι σφραγιδόλιθου 2.000 ετών, κομμένο από σκούρο καφέ ιάσπρο που απεικονίζει το πρόσωπο του Έλληνα θεού Απόλλωνα.

Σύμφωνα με τη Dailymail είναι σχήματος οβάλ, έχει μήκος μόλις 13 χιλιοστά και πλάτος 11 χιλοστά και χρησιμοποιούνταν σε συμβόλαια, επιστολές και άλλα αγαθά - αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι φοριόταν και ως κόσμημα.

Αν και τέτοιες σφραγίδες ήταν πολύ συχνές, αυτή είναι μοναδική επειδή είναι κατασκευασμένη από πολύτιμο λίθο και διακοσμημένη με τη μορφή ενός Θεού εκτός της εβραϊκής πίστης.

Στο σφραγιδόλιθο βλέπει κανείς το προφίλ του θεού Απόλλωνα, με μακριά μαλλιά γύρω από το λαιμό του, μεγάλη μύτη, σαρκώδη χείλη και θεληματικό πηγούνι.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος λέει ότι η εικόνα ενός άλλου θεού στην Ιερουσαλήμ είναι σπάνιο φαινόμενο και υποδηλώνει ότι ο ιδιοκτήτης του χρησιμοποιούσε όσα αντιπροσωπεύει η φιγούρα του θεού Απόλλωνα: φως, καθαρότητα, υγεία και επιτυχία.

«Μέχρι σήμερα, δύο τέτοιοι σφραγιδόλιθοι έχουν βρεθεί στη Μασάδα και ένας ακόμα στην Ιερουσαλήμ μέσα σε ένα οστεοφυλάκιο σε έναν εβραϊκό τάφο» τόνισε ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής.

https://www.news247.gr/good-news/vrethike-sfragidolithos-2-000-eton-me-to-kefali-toy-apollona.9036068.html?utm_source=News247&utm_medium=goodnews_desk&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου