Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Η ιστορία του 34χρονου Βρετανού άνεργου με 3 παιδιά που αυτοκτόνησε

αυτοκτόνησε

Δυστυχώς, αυτός ο κόσμος γίνεται, χωρίς αντιδράσεις και συχνά με την απάθεια και τη συναίνεσή μας, όλο και πιο άγριος και απάνθρωπος.
Σοκ έχει προκαλέσει στη Βρετανία η τραγική είδηση της αυτοκτονίας ενός 34χρονου άνεργου, διαζευγμένου πατέρα τριών παιδιών, που ήταν βουτηγμένος στα χρέη, είχε μόλις 4 λίρες και 61 πένες στον τραπεζικό του λογαριασμό και περίμενε εβδομάδες να του εγκριθεί το κοινωνικό επίδομα.
Τέτοιες δραματικές καταστάσεις αφθονούν στη χώρα μας και ως επί το πλείστον δεν τυχαίνουν καμίας δημοσιοποίησης

Ο Φίλιπ Χέρον είχε σωρεύσει χρέη πάνω από 20.000 λίρες, καθυστερούσε τα νοίκια του, χρωστούσε ποσά σε τοκογλύφους που του χρέωναν έως και 1.000% επιτόκιο! Είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος Universal Credit, αλλά περίμενε για πάνω από έναν μήνα να εγκρίνουν οι αρμόδιες Αρχές το αίτημα του, ενώ είχε φθάσει στα χέρια του η εντολή έξωσης από το διαμέρισμά όπου ζούσε.
Ο Φίλιπ Χέρον σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές με τα παιδιά του
Ο Φίλιπ Χέρον σε παλαιότερες ευτυχισμένες στιγμές με τα παιδιά του.
Στο θολωμένο μυαλό του η αυτοκτονία φάνταζε ως μόνη λύση… Η τελευταία του κίνηση πριν βάλει τέλος στη ζωή του καθισμένος στο αυτοκίνητό του σ’ έναν επαρχιακό δρόμο στις 18 του περασμένου Μαρτίου ήταν να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του με δάκρυα στα μάτια. Λίγα λεπτά αργότερα ήταν νεκρός…
Η φωτογραφία που ανήρτησε ο τραγικός πατέρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του
Η φωτογραφία που ανήρτησε ο τραγικός πατέρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο πριν βάλει τέλος στη ζωή του.
Η καθυστέρηση στην έγκριση του κοινωνικού επιδόματος «ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρό του», είπε η 54χρονη μητέρα του Σίνα Ντέρμπισαϊρ. «Στο σημείωμα αυτοκτονίας του ανέφερε ότι θα ήταν καλύτερα για την οικογένειά του να μην βρίσκεται ο ίδιος πλέον στη ζωή. Ήταν χωρισμένος. Υπεύθυνο άτομο, δεν του έλειψαν ποτέ τα χρήματα, ούτε κάτι από τα παιδιά του. Αλλά όταν παράτησε τη δουλειά του στο εργοστάσιο για να φροντίσει τα παιδιά, άρχισε να σωρεύει χρέη. Περίμενε το κοινωνικό επίδομα, αλλά είχε μόλις 4,61 λίρες στον λογαριασμό του. Όταν στρέφονται οι άνθρωποι στο κράτος για βοήθεια, βρίσκονται ήδη σε απόγνωση κι είναι επικίνδυνο να τους κάνεις να περιμένουν τόσο πολύ», πρόσθεσε με δάκρυα στα μάτια η τραγική μάνα.
Το επίδομα αυτό, το Universal Credit, τέθηκε σε ισχύ στη Βρετανία το 2013 για να αντικαταστήσει μια σειρά άλλων επιδομάτων, αλλά καταβάλλεται μηνιαίως με αρκετή καθυστέρηση, όπως και η πρώτη δόση του, που διαρκεί συνήθως πέντε εβδομάδες -μια καθυστέρηση ολέθρια πολλές φορές -όπως απέδειξε κι η περίπτωση του τραγικού πατέρα- σύμφωνα με το Εργατικό Κόμμα, που υπόσχεται μεταρρύθμιση του μέτρου αν γίνει κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου