Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΣΕ ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ MEDIA

----000ant1(Τρ. 6/10/15 - 22:41)
MEGA, ΠΗΓΑΣΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤ1 ''ΨΥΧΟΡΡΑΓΟΥΝ'' ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ
Πρωτοφανής αναβρασμός κυριαρχεί αυτές τις ημέρες σε δύο από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς και τηλεοπτικούς ομίλους της χώρας.
Για πρώτη φορά, το δελτίο ειδήσεων του MEGA δεν μεταδόθηκε χθες το βράδυ, ύστερα από την εξάωρη στάση εργασίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ στον τηλεοπτικό σταθμό, αντιδρώντας στην πρόθεση της διοίκησης του σταθμού να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών της τάξεως του 10%, 20% και 30% στις αποδοχές των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι λαμβάνουν ως 1.300 ευρώ θα χάσουν το 10% των αποδοχών τους ως το τέλος του έτους, όσοι κυμαίνονται μεταξύ 1.301 και 3.000 ευρώ, θα υποστούν μείωση 15% και άνω του ποσού αυτού η μείωση θα ανέλθει σε 20%.
Παράλληλα, στον Πήγασο, στο άλλοτε κραταιό συγκρότημα Μπόμπολα, πλέον είναι καταγεγραμμένα στα μισθολόγια μόλις 480 άτομα.
Δηλαδή σε έξι χρόνια το συγκρότημα Μπόμπολα έχει απολύσει το 65% του προσωπικού του.
Επίσης, οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι δυόμισι μήνες.
Μόνιμη επωδός των εργαζόμενων και των δύο ομίλων είναι ότι οι εκδότες έχουν σταματήσει να βάζουν χρήματα στις επιχειρήσεις τους, ενώ η πλευρά Βαρδινογιάννη που έχει τη μειοψηφία στο Mega παρακολουθεί ατάραχη την όλη κατάσταση.
Πέρα από τη δεινή κατάσταση που επικρατεί σε Πήγασο και Mega, εξίσου αρνητική είναι η κατάσταση και στον ΑΝΤ1, όπου τους τελευταίους μήνες έχει δρομολογηθεί σαρωτικό κύμα απολύσεων.
Φυσικά, εκτός από το κύμα απολύσεων στον ΑΝΤ1 κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία γενναίαμείωση μισθών έως και 30% στους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στη δουλειά τους.
Οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες των σταθμών ανησυχούν, διότι πλέον η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως ιδιαίτερα αρνητική.
Η ταχύτατη μείωση των διαφημιστικών εσόδων, παρ' ότι δεν εφαρμόζεται ο φόρος 20%, φέρεται ως βασική αιτία που καταγράφονται μεγάλες ζημίες.
Να σημειωθεί, όμως, ότι οι μεγαλομέτοχοι των media που διεκτραγουδούν τη δεινή θέση των επιχειρήσεων τους, την ίδια ώρα οι ίδιοι διαθέτουν, σχεδόν, αμύθητη προσωπική περιουσία, η οποία έχει αντληθεί μετά από δεκαετίες υπερξουσίας στον τόπο μας.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ''ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ
Μεγάλο μέρος πλέον της διαφημιστικής πίτας προωθείται στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, έναντι παραδοσιακών ενημερωτικών κόμβων.
Παράλληλα, όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν άλλους τρόπους ενημέρωσης, καθώς αμφισβητούν ολοένα και περισσότερα τα μέχρι τώρα κυρίαρχα ΜΜΕ, όπως εφημερίδες καιτηλεοπτικά κανάλια.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κύριο μέρος της ευθύνης φέρουν τα ίδια τα παραδοσιακά μέσα, κυρίως λόγω των οικονομικών πόρων που έχουν καταναλώσει χωρίς να τους έχουν επιστρέψει και τιςασφαλιστικές εισφορές που δεν κατέβαλλαν.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που επικαλείται ο Γιώργος Πλειός, πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών, για τα χρέη των μέσων, περί τα 3,2 δισ. το 2010 από δανειακές υποχρεώσεις, 41 εκατ. ευρώ οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές και 500 εκατ. ευρώ από διαφυγόντες πόρους και εισφορές για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες από το 1995 μέχρι σήμερα, δεν έχουν καταβληθεί.
ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22330:katarrefsi-media&catid=78:ygeia&Itemid=178

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου