Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΧΡΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ''ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ'' ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

------0000sk3(Σαβ. 3/10/15 - 16:11-17:03)      
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΥΝΟΕΙ ELDORADO ΚΑΙ ΑΚΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ  
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΩΡ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ 
Με μια απαράδεκτη απόφαση του το Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) ''δικαίωσε'' την Κοινοπραξία Eldorado-Άκτωρ, η οποία πραγματοποιεί την καταστροφική επένδυση για άντληση Χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.  

Η προσωρινή αυτή ''δικαίωση'' για την Eldorado προέκυψε μετά από έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας της αίτησης των σωματείων εργαζομένων της εταιρείας, με την οποία ζητούσαν αναστολήτης Υπουργικής Απόφασης της 19ης Αυγούστου, με την οποία ''διακόπηκαν'' οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας. Η διακοπή έγινε με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία δεν είχε πραγματοποιήσειεπί τόπου πειραματικές δοκιμές της νέας μεταλλουργικής μεθόδου άντλησης χρυσού, μέθοδο που έχει υποχρέωση να εφαρμόσει. Να σημειωθεί ότι η Κοινοπραξία Eldorado – Άκτωρ (Ελληνικό Χρυσός) ισχυρίζεται ότι υλοποίησε τις δοκιμές αυτές στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Οutotec στη Φινλανδία,κάτι όμως που δεν προβλέπεται στη σύμβαση που συνυπέγραψε η εταιρεία, ενώ είναι αμφίβολο να διαπιστωθεί η αξιοπιστία της δοκιμής σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα των Σκουριών.  
Η τελική απόφαση του ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής της εταιρείας επί του θέματος, θα ληφθεί στα τέλη του Οκτώβρη, αν και είναι αρκετές οι ενδείξεις ότι οδεύουμε σε ''δικαίωση'' της εταιρείας, παρά τιςαρνητικότατες περιβαλλοντικές συνέπειες της επένδυσης και τις ασυμβατότητες με τις αρχικές δεσμεύσεις που ανελήφθησαν.  
Είναι προφανές ότι το ΣτΕ μεροληπτεί σοβαρά σε όφελος της Ελληνικός Χρυσός και σε βάρος των πραγματικών δεδομένων και κυρίως σε βάρος του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική.  
Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ  
Πέραν της απαράδεκτης στάσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβληματική και αδιέξοδη είναι η πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την επένδυση Eldorado – Άκτωρ στις Σκουριές. Και είναι προβληματική αυτή η πολιτική γιατί η κυβέρνηση ''δεν ξέρει τι θέλει'' σχετικά με την επένδυση. Κι' αυτό το σχηματικό ''δεν ξέρει τι θέλει'', οδηγεί με ακρίβεια στο να παραμείνει η Eldorado στις Σκουριές και να συνεχίσει το περιβαλλοντοκτόνο έργο της. Άλλωστε και η πολιτική της προσέλκυσης , σχεδόν πάση θυσία, ξένων επενδύσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα (βλ. ιδιωτικοποιήσεις πάσης φύσεως), λειτουργεί υπέρ της Eldorado, ενώ οπλίζει και το ΣτΕ να εκδίδει αποφάσεις δικαίωσης της, στο όνομα τάχα των θέσεων εργασίας, της εισαγωγής συναλλάγματος, της άντλησης φόρων και των ποικίλων ''ευεργεσιών'' των ξένων επενδύσεων!  
Άλλωστε, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης το Σάββατο (3/9) στην εφημερίδα Αγορά δήλωσε το εξής αποκαλυπτικό, που μπορεί να εκληφθεί και ως ένα ανέλπιστο δώρο στην Eldorado: ''Ποτέ δεν είπε η κυβέρνηση ότι θέλει να κλείσει η επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός''. Και συνέχισε λέγοντας ότι: ''Eκείνο που περιμένουμε από τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι να τιμήσει την υπογραφή της και να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις''.!  
Ο Π. Σκουρλέτης, όμως, κάνει λάθος. Ξεχνάει όλες τις θερμές προεκλογικές (πριν τον Γενάρη '15) δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα για την εκδίωξη της Eldorado και τον τερματισμό του εγκλήματος. Ξεχνάει, επίσης, τη ρητή διαβεβαίωση του προκατόχου υπουργού Παναγ. Λαφαζάνη στις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις (Φλεβάρη '15) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπου ευθέως τόνισε πως ''Είμαστε αντίθετοι στην Επένδυση του Χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτή τη θέση μας''. Μπορεί σήμερα ο Π. Σκουρλέτης να επιβεβαιώσει αυτήν την κατεύθυνση; Μπορεί η κυβέρνηση να πει ευθέως ότι η επένδυση της Χρυσός στις Σκουριές είναι ασύμφορη, γιατί καταστρέφει το περιβάλλον, αφού δεν υπάρχει ''καθαρή'' τεχνολογία για την εξόρυξη και άντληση χρυσού; Όσο δεν λαμβάνει αυτή τη σαφή θέση η κυβέρνηση και αντίθετα εκλιπαρεί για ''πάση θυσία'' ξένες επενδύσεις με εκποίηση ακόμα και των στρατηγικών φιλέτων της χώρας, τότε η Eldorado και ο Άκτωρ θα ''δικαιώνονται'' συνεχώς και θα κατοχυρώνουν την εγκληματική θέση τους στην Χαλκιδική, δίνοντας τη χαριστική βολή στο φυσικό τοπίο και την ποιότητα ζωής στην περιοχή.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΤΩΡ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «Ακτωρ» στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε την Παρασκευή η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ώρα που το ΣτΕ αποφάσιζε την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, για τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας προσφυγής.
«Η καναδικών συμφερόντων εταιρία Eldorado Gold που ασχολείται με τις εξορύξεις με τη σκανδαλώδη συνδρομή του ελληνικού κράτους, αλλά και της μεγαλύτερης ελληνικής κατασκευαστικής εταιρίαςΑΚΤΩΡ, αποφάσισαν να βάλουν τέλος σε μία περιοχή με αρχέγονα δάση, με πανέμορφες παραλίες και αστείρευτους υδάτινους πόρους», ανέφεραν σε ανακοίνωση τους οι διαμαρτυρόμενοι.
«Η μέθοδος της κυάνωσης που ακολουθεί η εταιρία στα έργα της σε όλο τον κόσμο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για το τι συμβαίνει ήδη και τι πρόκειται να συμβεί στην περιοχή: πνευμονικές ασθένειες από την τοξική σκόνη, δηλητηρίαση εδάφους με τη συσσώρευση τοξικών αποβλήτων, ολοσχερήκαταστροφή τοπικών οικοσυστημάτων κ.ά.», ανέφεραν επίσης.
Στη συνέχεια παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ με πηγές από διάφορες ιστοσελίδες:

ENA MIKΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣτΕ        
Στις 23 Σεπτεμβρίου κατά την προσέλευση στο Προεδρικό Μέγαρο των μελών της "ανανεωμένης" κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τελετή της ορκωμοσίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει στις τηλεοπτικές κάμερες, για την υπόθεση των μεταλλείων Κασσάνδρας, ότι "αν και εφόσον κερδίσει η εταιρεία θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να επιτρέψει το άνοιγμα των ορυχείων"! Οι δηλώσεις αυτές μάλλον, θα γίνουν πράξη, ύστερα από την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης που είχαν υποβάλει τέσσερα σωματεία εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός , για αναστολή της υπουργικής απόφασης της 19ης Αυγούστου με την οποία διακόπηκαν αιφνίδια οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Επιτροπή αναστολών του ΣτΕ εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση εως ότου εκδοθεί -υπολογίζεται τέλη Οκτωβρίου-η οριστική απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου για την έγκριση ή μη της αίτησης αναστολής.  
ΟΙ ΕΠΙΤΟΠΙΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ  
Ο υπουργός Περιβάλλοντος προχώρησε σε ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου, με το σκεπτικό ότι η εταιρεία δεν πραγματοποίησε στην Ελλάδα πειραματικές δοκιμές της μεταλλουργικής μεθόδου που εφαρμόζει. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι υλοποίησε τις δοκιμές αυτές στις εγκαταστάσεις της εξειδικευμένης εταιρείας Outotec στη Φινλανδία, πράγμα, όμως, που δεν είναι το ίδιο.  
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφαση 3191/2015 αναφέρει ότι η αιτιολογία πως δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών εντός Ελλάδας στην οποία στηρίχθηκε η ανάκληση των τεχνικών μελετών δεν εξηγεί γιατί απορρίπτονται ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών στη Φινλανδία.
Παράλληλα, το ΣτΕ αναγνωρίζει ότι η μέθοδος ακαριαίας τήξης στο εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο προς παραγωγή χαλκού, χρυσού και αργύρου από τα συμπυκνώματα πυριτών Ολυμπιάδας και χαλκού – χρυσού Σκουριών θα ξεκινήσει σε επτά χρόνια από την έναρξη των εργασιών στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας. Και έως τότε υποθέτει το ΣτΕ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα νέα έργα προσπέλασης και ανάπτυξης του μεταλλείου και το μετάλλευμα θα μεταφέρεται υπογείως μέσω της νέας κύριας σήραγγας προσπέλασης και μεταφοράς Μαντέμ Λάκκου – Ολυμπιάδας στο νέο έργο εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου". Με άλλα λόγια, είναι άτοπο χρονικά να επικαλείται κανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την έλλειψη αποτελεσμάτων δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα της μεταλλουργικής μεθόδου, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε μία επταετία από σήμερα. Δυστυχώς το ΣτΕ μας λέει ότι αφού έχουμε μπροστά μας επτά χρόνια, πράγμα αμφίβολο, ας κάνουμε ΄σήμερα τα στραβά μάτια!  
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  
Παράλληλα, το ΣτΕ κάνει δεκτή την αίτηση ανάκλησης, επειδή ο μεγάλος αριθμός απασχολουμένων στο έργ "Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας" "έχει ιδιαίτερη σημασία για την εθνική και τοπική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχή με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο Κράτος από την φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της Χώρας" (σελ.22 απόφασης). Η πολιτική προσέλκυσης, πάση θυσία, ξένων επενδύσεων σε όλο το μεγαλείο της!  
Ακόμη το δικαστήριο συνεκτίμησε ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει αναγκαστεί να θέσει σε διαθεσιμότητα 867 εργαζόμενους όπως και ότι το ίδιο έκαναν συνεργαζόμενες εταιρείες για ακόμη περίπου 1.000 άτομα. Διευκρινίζεται ότι περισσότερα από 130 άτομα παρέμειναν στο έργο με στόχο τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής ασφάλειας.  
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ  
Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτης και Γ.Τσιρώνης δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Εξάλλου, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τις ενέργειες που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της επένδυσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας ως ενδεικτικές της τακτικής που υιοθετεί η κυβέρνηση για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.  
Ωστόσο, κανένα κυβερνητικό σχόλιο δεν καταγράφεται προσώρας για τη συγκεκριμένη επένδυση που προβάλλεται ως βαρόμετρο, τάχα, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων(!) και της οποίας το"πάγωμα" ανακοίνωσε on camera ο Πάνος Σκουρλέτης λίγες μόλις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, η κυβερνητική σιγήν ιχθύοςαποδίδεται στο γεγονός ότι το ΣτΕ θα αποφανθεί οριστικά τέλη Οκτωβρίου.
Σε κάθε, πάντως, περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει σε εκτέλεση της προσωρινής διαταγής για αναστολή της απόφασης Σκουρλέτη, η Επιθεώρηση Εργασίας Βορείου Ελλάδας να πράξει τα δέοντα ώστε οι 2.000 εργαζόμενοι (1.800 να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους τη Δευτέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός αναμένεται να συνεχίζει την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί μετά τα τέλη Οκτωβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι το ΣτΕ θα αποφανθεί τότε, για μία ακόμη φορά, υπέρ της επένδυσης ύψους 1 δισ. ευρώ.  
Στο μεταξύ η εταιρεία με ποικιλία προπαγανδιστικά μέσα προβάλλει το έργο της με αριθμούς κατά το δοκούν και προς εντυπωσιασμό:  
-450 εκατ. δολάρια επενδύθηκαν στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα από το 2012
-2.000 άμεσοι εργαζόμενοι (πενταπλάσια αύξηση σε μία διετία)
-30% των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα Θεσσαλονίκης προέρχεται από τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός
-1 δισ. δολάρια είναι η αξία των εκτιμώμενων άμεσων φόροων στην ελληνική κυβέρνηση κατά την επόμενη 20ετία
-4 εκατ. δολ διατέθηκαν στο Δήμο Αριστοτέλη για την χρηματοδότηση βελτιωτικών έργων υποδομής
-260 εκατ. δολ. ήταν η αξία των κεφαλαιουχικών δαπανών το 2014
Πηγή: capital.gr

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015
http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22302:ste-eldorado&catid=98:koinperivallon&Itemid=294

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου