Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Αποφυλακίζεται η απεργός πείνας Εύη Στατήρη



Αποφυλακιζεται με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών η Εύη  Στατήρη, σύντροφος του Γεράσιμου Τσάκαλου, κατηγορούμενου για συμμετοχή στη  οργάνωση Πυρήνες της Φωτιάς. Η Στατήρη είχε προφυλακιστεί πριν από περίπου 7 Μήνες.

Συγκεκριμένα, με το υπ'αριθμόν 1559/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετων, η προσωρινή κράτηση της Εύης Σταρήτη αντικαθίσταται με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους:
- της απαγορεύσης εξόδου από τη χώρα
- της εμφάνισης στου Α.Τ της περιοχής της 3 φορές το μήνα
- της απαγόρευσης συνάντησης ή επικοινωνίας με τους συγκατηγορουμένους της και με τον σύζυγό της Γ. Τσάκαλο
- της υποχρεωτικής διαμονής της στο σπίτι της στου Γκύζη και
-της απαγόρευσης απομάκρυνσης από την οικία της σε ακτίνα 1000μ.
Σε βάρος της είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση. Η κατηγορουμένη είχε καταθέσει πολλές αιτήσεις αποφυλάκισή ενώ τελευταία έχει προχωρήσει και σε απεργία πείνας ζητώντας την αποφυλάκισή της.
Η Εύη Στατήρη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, μετά την 18η μέρα της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει. Όπως αναφέρει η τελευταία ιατρική γνωμάτευση, έχει χάσει το 12,2% του βάρους της, ενώ η παράταση της αποχής από τη σίτιση θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της. Σε κίνδυνο μπορεί να τεθεί άμεσα και η ζωή της 26χρονης.
Η Εύη Στατήρη, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 14 Σεπτεμβρίου, διαμαρτυρόμενη για την παράταση της προφυλάκισης της πέραν του προβλεπόμενου εξαμήνου, χωρίς κανένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο πέραν της σχέσης της με τον Γεράσιμο Τσάκαλο.

Αναλυτικά στην ιατρική γνωμάτευση:

"Οι υπογράφοντες ιατροί Σπύρος Σακκάς και Όλγα Κοσμοπούλου, που από την έναρξη της απεργίας πείνας της παρακολουθούμε κατόπιν αιτήματός της την κ. Στατήρη Ευαγγελία, 26 ετών, επανεκτιμήσαμε σήμερα συνολικά την κατάστασή της, στον θάλαμο νοσηλείας κρατουμένων του ΓΝ Νικαίας, και με την άδεια των θεραπόντων ιατρών.
Η κ. Στατήρη, εξαρχής εύθραυστη ως ιδιοσυγκρασία (λιποβαρής, με σιδηροπενική αναιμία) διανύει την 18η ημέρα αποχής από την σίτιση. Από την 27η 9ου νοσηλεύεται στο Β΄ Παθολογικό Τμήμα, λόγω υπογλυκαιμικών επεισοδίων και ορθοστατικής υποτάσως. Κατά τη νοσηλεία της εμφάνισε επίμονη ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται σοβαρά με την απλή έγερση από την καθιστή στην όρθια θέση, χαμηλές τιμές σακχάρου ορού, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μικρή παράταση χρόνων πήξεως, και διαταραχές επαναπολώσεως στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, χωρίς αντίστοιχη ενζυμική κίνηση.
Η κατάστασή της έχει επιπλέον επιβαρυνθεί, διότι εδώ και δύο ημέρες έχει εμφανίσει εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδος, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων υπότασης και αφυδάτωσης που εμφανίζει. Σημειώνουμε ότι η κ. Στατήρη αρνείται χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών ενδοφλεβίως.
Κατά την σημερινή μας επίσκεψη διαπιστώσαμε ότι η απεργός πείνας, που είναι πλέον εμφανώς καταβεβλημένη, έχει απωλέσει συνολικά το 12.2 % του αρχικού σωματικού της βάρους. Έχει ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται με την έγερση, και αναφέρει αίσθημα παλμών και σκοτοδίνη κατά την έγερση. Η συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συνεχίζεται, ενώ επίσης αναφέρει αιμωδίες άκρων, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης.
Είναι προφανές ότι η συνολική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εκτιμούμε ότι η παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ίδιας της ζωής της. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι η κ. Στατήρη διανύει το διάστημα εκείνο κατά το οποίο είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο των αιφνίδιων καρδιακών αρρυθμιών που είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να εμφανίσουν οι απεργοί πείνας".

Στο τελευταίο της γράμμα αναφέρει:

"Οι ώρες μέσα στο δωμάτιο του Νοσοκομείου που βρίσκομαι κλειδωμένη περνάνε αργά, νοιώθοντας το σώμα μου μέρα με τη μέρα να φθείρεται.. Κάθε τόσο ακούω τα αποτελέσματα των εξετάσεων που συνεχώς είναι και πιο άσχημα..
Χτές το απόγευμα για 2 ώρες αυτή η φθίνουσα πορεία του σώματός μου σταμάτησε , καθώς όλοι εσείς οι σύντροφοι που βρεθήκατε κάτω από το παράθυρό μου με γεμίσατε δύναμη..
Με το βλέμμα στραμμένο προς την ελευθερία , ας πορευτούμε με οδηγό την αξιοπρέπεια .
Ως τη νίκη…
Υ.Γ. 1 Μια ζεστή αγκαλιά στον απεργό πείνας σύντροφό μου Γεράσιμο Τσάκαλο που στέκεται αλληλέγγυος στο πλευρό μου.
Υ.Γ.2 Χαιρετίζω όλες τις κινήσεις αλληλεγγύης που έχουνε γίνει μέχρις στιγμής σε Ελλάδα και εξωτερικό . Σύντροφοι μου δίνετε δύναμη..
Υ.Γ.3 Αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όσες φυλακές της χώρας έχει διαταραχτεί η μίζερη καθημερινότητα , στεκόμενες αλληλέγγυες στον αγώνα μου.
Εύη Στατήρη
Γ.Κ.Ν.Νίκαιας
18η μέρα απεργίας πείνας".

Τη Δευτέρα, με κείμενό της, μέσα από το νοσοκομείο, έγραφε:

"Ξημερώματα Κυριακής στις 2 π.μ. μεταφέρθηκα από την εξωτερική φρουρά της φυλακής στο νοσοκομείο Άγ. Παύλος λόγω υπογλυκαιμικού σοκ. Οι γιατροί εκεί διέγνωσαν την αναγκαιότητα της μεταφοράς μου σε εξωτερικό νοσοκομείο.
Επέστρεψα στη φυλακή και το πρωί της Κυριακής μετά την επίσκεψη των γιατρών Σ. Σακκά και Ο. Κοσμοπούλου ,οι γιατροί της φυλακής συνέταξαν επειγόντως παραπεμπτικό νοσηλείας μου.
Το μεσημέρι μεταφέρθηκα στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.
Κατά την εισαγωγή μου αρνήθηκα να μου χορηγήσουν οποιονδήποτε άλλον ορό εκτός από ορό με νερό και αλάτι εξ’ αιτίας της έντονης υπότασης που παρουσίασα και ανησύχησε τους γιατρούς. Σήμερα Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου αφαίρεσα και αυτόν τον ορό νερού και αλατιού.
Την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν το δρόμο για τη δουλειά τους, χιλιάδες βιώνουν τα αδιέξοδα της οικονομικής τυραννίας, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές πηγαίνουν στις σχολές και τα σχολεία τους και η ζωή κυλάει όπως πάντα, συνεχίζω την απεργία πείνας ενάντια στον βελούδινο φασισμό της δημοκρατίας που φυλακίζει ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή είναι συγγενείς πολιτικών κρατουμένων, μόνο και μόνο επειδή αντιστέκονται στο φόβο, στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση.
Η αίτηση αποφυλάκισής μου έχει ήδη κατατεθεί εδώ και είκοσι μέρες στο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει πόσο κοστολογεί την αξία της ανθρώπινης ζωής απέναντι σε πλαστές κατηγορίες που εξυπηρετούν τα σχέδια και τα συμφέροντα της εξουσίας.
Η κλεψύδρα του χρόνου έχει ήδη αρχίσει να τρέχει…
Ένα σύστημα που αναγκάζει ανθρώπους να βάζουν τη ζωή τους μέσω της απεργίας πείνας, ως ενέχυρο για την ελευθερία τους είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει…
Ο αγώνας συνεχίζεται…".

Οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, γράφουν σε ανακοίνωσή τους:

"Η συγκρατούμενή μας Εύη Στατήρη έχει αρχίσει απεργία πείνας από τις 14/9/2015 βάζοντας ενέχυρο το σώμα της. Παλεύει 14 μέρες τώρα για την ελευθερία της. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τον αγώνα της, στεκόμαστε δίπλα της γιατί είναι ένας αγώνας ενάντια στο άδικο, ενάντια στη δικαστική αυθαιρεσία, ενάντια στις εκδικητικές μεθόδους του κράτους, ενάντια στον φόβο.
Χωρίς κανέναν ενοχοποιητικό στοιχείο παραμένει στη φυλακή εδώ και 6 μήνες, παρά την τροπολογία Παρασκευόπουλου, η οποία θα έβαζε φρένο στις προφυλακίσεις συγγενικών προσώπων κρατουμένων. Όμως όπως απεδείχθη ούτε οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν ανακριτές και συμβούλια από το να αποφασίζουν καθισμένοι στις καρέκλες της αλαζονείας τους και ψυχρής υπεροψίας τους, για την ελευθερία ενός ανθρώπου.
Σήμερα 27/9/2015 η Εύη μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας ύστερα από την επιδείνωση της υγείας της. Για ό,τι της συμβεί θεωρούμε υπεύθυνο τον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο. Ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας εμείς θα παραμείνουμε έξω από τα κελιά μας για μία ώρα μετά από το βραδινό κλείσιμο συνεισφέροντας έτσι στις κινητοποιήσεις που γίνονται τόσο μέσα στις φυλακές όσο και έξω στους δρόμους.
Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού".
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/krisimh-h-katastash-ths-apergou-peinas-euhs-stathrh-sto-geniko-kratiko-nikaias.3696598.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου