Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Στάθης Παναγούλης : Σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τους Δήμους.

Ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Στάθη Παναγούλη με θέμα:«ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ Ο ΠΕ.Σ.Δ.Α ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ».

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τους Υπουργούς:
 Εσωτερικών
 Περιβάλλοντος & Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ Ο ΠΕ.Σ.Δ.Α ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Οι τελευταίες τραγικές εξελίξεις στον χώρο απόρριψης των απορριμμάτων του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής με την καθίζηση (ρήγμα) που δημιουργήθηκε στα κύτταρα Β3 και Β6, την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018, επαληθεύουν ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι «βυθισμένη σε τέλμα». Εξ αιτίας του ρήγματος, ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής παρέμεινε κλειστός έως την 18-6-2018, με αποτέλεσμα να συσσωρευθούν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων στους κάδους και στους δρόμους των Δήμων της Αττικής. Από τις 18-6-2018 ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής ξεκίνησε να υπολειτουργεί. Μετά την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την σταθεροποίηση του κυττάρου, επανήλθε στην κανονική λειτουργία. Πλην όμως, η στενότητα του χώρου απόρριψης και η έλλειψη νέων χώρων ήταν οι αιτίες που σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές απορριμματοφόρων και μεγάλες καθυστερήσεις στην εκφόρτωση τους.


Οι καθυστερήσεις αυτές προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στους Δήμους, αφού εκτός από τα προβλήματα στην αποκομιδή, υφίστανται και οικονομική ζημιά, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην απόθεση και την αύξηση του κόστους των μετακινήσεων (καύσιμα, υπερωρίες κ.λπ.). Πέραν της οικονομικής ζημίας των Δήμων, οι τεράστιες ουρές των απορριμματοφόρων και οι πολύωρες αναμονές για την εκφόρτωσή τους θέτουν σε άμεσο κίνδυνο και την υγεία των πληρωμάτων αυτών. Η ρύπανση και η δυσοσμία που αναδύεται από τις εργασίες που εκτελούνται στα κύτταρα Β3 και Β6 της Β'  Φάσης της Φυλής πλήττουν την υγεία των εργαζομένων στον Χ.Υ.Τ.Α., των χρηστών του χώρου αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Στο Νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) περιλαμβάνονται, πλην του Ε.Μ.Α.Κ. των Λιοσίων, δύο μονάδες επεξεργασίας στον κεντρικό τομέα, μία στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, μία στην Νότια Αττική και μία στη Βόρειο-Ανατολική Αττική.  Από τις προβλεπόμενες μονάδες δεν έχει δρομολογηθεί καμία χρηματοδότηση για την κατασκευή τους. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ψήφιση του ΠΕ.Σ.Δ.Α. και δεν έχουν ακόμη αποφασισθεί οι χώροι που θα κατασκευασθούν.

Το αδιέξοδο που μεθοδικά δημιουργήθηκε στην Διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής δρομολογεί ακόμα ένα πιο καταστροφικό σχέδιο. Αυτό της διάθεσης σκουπιδιών στα, ήδη, γεμάτα κύτταρα του Χ.Υ.Τ.Α. (της α΄ και της β΄ φάσης). Δηλαδή, σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τους Δήμους. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. στις 27-6-2018 και ψηφίστηκε από τρία (3) Μέλη της επί έξι (6) παρόντων απουσιάζουσας της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου. Τα άλλα τρία Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου Φυλής καταψήφισαν το θέμα. Ο χώρος της Α΄ φάσης έχει όγκο περί τους 1.500.000 κ.μ., και με τις παρούσες συνθήκες έχει χρόνο ζωής οχτώ (8) μήνες. Ουσιαστικά πρόκειται για «μπάλωμα» και άσκοπη σπατάλη δημοσίου χρήματος, με τον γνωστό μάλιστα τρόπο της απευθείας ανάθεσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. υπουργοί:
1. Ποιοί χώροι πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν τις δύο Μονάδες
Επεξεργασίας Απορριμμάτων που προβλέπει ο ΠΕ.Σ.Δ.Α. στο κέντρο της Αθήνας, συνολικής
δυναμικότητας 260.000 τόνων;
2. Ποιος χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει τη Μονάδα Επεξεργασίας
Απορριμμάτων που προβλέπει ο ΠΕ.Σ.Δ.Α. στη Νότια Αττική, συνολικής δυναμικότητας 150.000
τόνων;
3. Με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο Σταθμός
Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σχιστού, Μονάδα Επεξεργασίας 180.000 τόνων και ποια η τύχη
της υφιστάμενης υποδομής και του προσωπικού της;
4. Που θα κατασκευασθεί ο νέος χώρος υποδοχής των σύμμεικτων απορριμμάτων, ο
οποίος θα αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο έως την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας,
δεδομένου ότι τα τελευταία κύτταρα Β3 και Β6 θα έχουν πληρωθεί έως τον Μάιο του 2019;
5. Σκοπεύει η Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να υλοποιήσει την παραπάνω απόφαση της
Εκτελεστικής Επιτροπής για παράνομη διάθεση σκουπιδιών στα, ήδη, γεμάτα κύτταρα του
Χ.Υ.Τ.Α. (της α΄ και της β΄ φάσης), δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει πρόσφατη ομόφωνη
αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Φυλής;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ) ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

http://www.pitsounicity.gr/politiki-2/15488-stathis-panagoylis-skoupidia-pano-sta-skoupidia-me-aprovleptes-synepeies-gia-ti-dimosia-ygeia-to-perivallon-kai-tous-dimous

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου