Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Νίκος Ρωμανός: Γαμπρός και φοιτητής στη φυλακή... (Αν μη τι άλλο... έχουν δίψα για ζωή)!


Ήταν ο κύριος αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του κολλητού του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, όπου είχαν πάει οι δυο τους για να φάνε ένα σάντουιτς. Η κατάθεση που έδωσε, στα 15 του χρόνια, καθώς ήταν ο κύριος αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου, αφού με απρόσμενο για την ηλικία του θάρρος υποστήριζε ότι «ο φίλος μου δεν δολοφονήθηκε, εκτελέστηκε εν ψυχρώ»από τους δύο αστυνομικούς.
Ο 21χρονος σήμερα Νίκος Ρωμανός, γόνος αστικής οικογενείας είναι εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ (γνωστός για τη μεγάλη δικαστική περιπέτεια) και γιος της συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ, σήμερα κρατείται ως υπόδικος στις φυλακές του Αυλώνα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και ληστεία.
Ο ίδιος δεν αρνήθηκε ποτέ τη συμμετοχή του στην υπόθεση με τη διπλή ένοπλη ληστεία στον Βελβεντό και την απαγωγή του οδοντιάτρου, ωστόσο δεν έχει δεχθεί τη σχέση του με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, της οποίας σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι μέλος.
Αυτός ο νέος κρατούμενος, ξαφνιάζει ακόμη με τις κινήσεις του, αφού ντύθηκε γαμπρός μέσα στη φυλακή, αλλά πέρασε και στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Ο γάμος
Στις 8 Αυγούστου 2014 ο Νίκος Ρωμανός παντρεύτηκε τη 18χρονη Β.Ν. Η ημερομηνία για τον πολιτικό γάμο μέσα στις φυλακές - η κοπέλα δεν είναι έγκλειστη -, τον οποίο τέλεσε ο δήμαρχος Αυλώνα, ορίστηκε ύστερα από πολλές αναβολές και πιέσεις για να βρεθεί η ημερομηνία. Σε ένα γραφείο της διεύθυνσης των φυλακών Αυλώνα έγινε η τελετή, σε συγκινητικό κλίμα. Μετά τα γλυκά και τα κεράσματα οι δύο οικογένειες συνέφαγαν εκτός φυλακής.
Η σχέση των δύο νέων είχε αρχίσει έξω από τη φυλακή και προτού ο Νίκος (εδώ και 14 μήνες) κρατηθεί για τη γνωστή υπόθεση στον Βελβεντό, ωστόσο βρέθηκε αποτύπωμά του σε «γιάφκα» στη Νέα Ιωνία Βόλου σύμφωνα με νεότερη δικαστική κρίση στο στάδιο της προδικασίας. Τους προηγούμενους μήνες η σημερινή σύζυγός του τον επισκεπτόταν στον Αυλώνα τα Σαββατοκύριακα.
Η επιτυχία στις πανελλήνιες
Ύστερα από πολλά ξενύχτια όπου διάβαζε για τις εξετάσεις που έδωσε μέσα από τις φυλακές, πέρασε με επιτυχία στα ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τμήμα Υγείας). Η διαδικασία των εξετάσεων μοιάζει με τις πανελλήνιες: σε ειδικό εξεταστικό κέντρο στις φυλακές τα θέματα αποσφραγίζονται ενώ υπάρχει επίβλεψη από επιτηρητές.
Από την αίτηση που έχει καταθέσει ο απόφοιτος ιδιωτικού σχολείου κρατούμενος στο αρμόδιο Συμβούλιο Φυλακών φαίνεται ότι έχει διάθεση να παρακολουθήσει τα μαθήματα με όποιον τρόπο του επιτρέπεται. Ζητεί επίσης τη μη μεταγωγή του στη Λάρισα και εναλλακτικά την κράτησή του στον Κορυδαλλό, καθώς αναφέρει ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα και γι' αυτό αιτείται χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, είναι 24ωρη, ο φοιτητής-κρατούμενος παρακολουθεί τα μαθήματα και επιστρέφει το βράδυ στο κελί του.
Η δίκη και οι «αιχμές» του εισαγγελέα
Η εν εξελίξει δίκη με κατηγορούμενο τον Νίκο Ρωμανό και άλλους 11 βρίσκεται στο στάδιο της αγόρευσης των συνηγόρων. Το κατηγορητήριο τον περιγράφει ως επικίνδυνο, αλλά όσοι τον έχουν γνωρίσει τον χαρακτηρίζουν επιθετικό και ανήσυχο για τα κοινωνικά θέματα.
Αίσθηση έχει προκαλέσει η αγόρευση του εισαγγελέα έδρας κ. Γρηγόρη Πεπόνη, πρώην οικονομικού εισαγγελέα: «Δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανάκρισης... Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν...». Στη συνέχεια δήλωσε πως «από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».
«Αντάρτες»- Οι στίχοι του Λειβαδίτη
Τα κείμενα του Ν. Ρωμανού μέσα από τις φυλακές δείχνουν ότι ο φίλος του Γρηγορόπουλου εξακολουθεί να οραματίζεται έναν άλλο κόσμο αμφισβητώντας έντονα το άδικο κράτος και τις δυνάμεις καταστολής. Όταν συνελήφθη στην Κοζάνη, τα σημάδια άγριας κακοποίησης ήταν εμφανή στο πρόσωπό του. Στην πρώτη ημέρα της δίκης του ξεκαθάρισε: «Είμαστε αντάρτες πόλεων...». Είναι γνωστός και από εκείνο το κείμενο που άρχιζε με στίχους του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη: «και κάποτε θα σας πω πόσο πολύ σας αγάπησα... μόνο που πρέπει να με βρείτε τον ίδιο προσωπικά».
πηγή: Το Βήμα
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/nikos_rwmanos_gampros_kai_foithths_sth_fylakh.3029103.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου