Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

"Πάνε να το κουκουλώσουν"





Επιχείρηση συγκάλυψης των σημαντικών ευθυνών και παραλείψεων που πιθανότατα προκύπτουν από τη διαχείριση εκ μέρους της Πυροσβεστικής του περιστατικού της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Φάληρο το βράδυ της Παρασκευής (12/9/2014) και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πυροσβέστη και μιας ενοίκουκαταγγέλλει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Π.Υ, με ειδική εκπαίδευση στη διερεύνηση των εμπρησμών. 





Ο έμπειρος αξιωματικός σε συνέντευξή του στο zougla.gr κάνει λόγο για σοβαρές νομικές παραλείψεις εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με την έρευνα που διεξάγεται για το τραγικό συμβάν, που στόχο έχουν να μην αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει στους αρμοδίους.






«Η προανάκριση πρέπει να αναδείξει όχι μόνο τα αίτια της πυρκαγιάς, αλλά και τις ενδεχόμενες νομικές ευθύνες, για λάθη και παραλείψεις, σε επιχειρησιακό επίπεδο. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, γι' αυτό διατηρώ σοβαρές υποψίες ότι επιχειρείται συγκάλυψη» επισημαίνει ο κ. Γκουρμπάτσης. «Την προανάκριση θα έπρεπε να την αναλάβει ανεξάρτητη διωκτική υπηρεσία, όπως η ΔΑΕ ή η αστυνομία, και όχι το ίδιο το ανακριτικό τμήμα το οποίο υπάγεται στην υπηρεσία που είχε την ευθύνη για τον συντονισμό της επιχείρησης. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η σορός του άτυχου πυροσβέστη
Η σορός του άτυχου πυροσβέστη


Ειδικά για ένα τόσο τραγικό αλλά και σπάνιο συμβάν, «χαμηλής επικινδυνότητας», όπως σχολιάζει ο αντιστράτηγος, είναι «αδιανόητο οι διωκτικές αρχές να μην πράττουν τα δέοντα». «Θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως οι συνομιλίες από τους ασυρμάτους μεταξύ των πυροσβεστών, από τα οποία μπορεί να προκύψουν εγκληματικά επιχειρησιακά λάθη» προσθέτει.

«Αν ενημερωθεί σωστά ο εισαγγελέας, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει ενδελεχή έρευνα για το συμβάν» καταλήγει.

Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Διαβάστε ακόμα: Αυτός είναι ο άτυχος πυροσβέστης που έπεσε στο καθήκον
SOS για τις πυρκαγιές


http://www.zougla.gr/greece/article/pane-na-to-koukoulosoun

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου