Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

(Τρ.16/9/14-23:00)
ΣΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΘΑΝ. ΚΑΠΠΟΣ  
Καθημερινή 1 Ιουνίου 1952  
Ελεύθεραι Γνώμαι  
Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥ
Του κ. Γεωργίου Παπανδρέου  
Ερωτώμεν την κυβέρνησιν: Είχεν αναγγείλει, ότι μετά την πρώτην δίκην του Μπελογιάννη Θα επηκολούθει δίκη της δευτέρας σειράς των κατασκόπων. Έχουν παρέλθει ήδη τρεις μήνες.
Και η νέα δίκη δεν έγινε.

Διατί;
Η Κυβέρνησις δεν απαντά. Και είμεθα ηναγκασμένοι να απαντήσωμεν ημείς δια λογαριασμόν της;
Δεν έγινεν η νέα δίκη των κατασκόπων, διότι η Κυβέρνησις ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΤΗΣ «ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΙΑΣ», η οποία δρα εντός της κυβερνητικής παρατάξεως. Και όχι μόνον υφίσταται τον εκβιασμόν, αλλά και υποκύπτει……
ΕΡΩΤΩΜΕΝ ΠΑΛΙΝ:
Είχεν αναγγείλει η Κυβέρνησις, ότι εκ των αρχείων της κρύπτης του Βαβούδη διεπιστώθη η συνενοχή της Ε.Δ.Α. εις την κατασκοπείαν. Και ότι απεφάσισε την διάλυσίν της.
Επρόκειτο μόνον να κριθή, αν, συμφώνως με τους κείμενους νόμους, η διάλυσις θα απηγγέλετο από το Υπουργικόν Συμβούλιον ή το Εφετείον. Έχουν παρέλθει πέντε μήνες. Και όμως η διάλυσις της ΕΔΑ δεν έγινε.
Διατί;
H Kυβέρνησις δεν απαντά. Και αναγκαζόμεθα να απαντήσεωμεν ημείς δια λογαριασμόν της: Διότι η Κυβέρνησις υπέστη τον εκβιασμόν της πέμπτης φάλλαγος. Και υπέκυψεν εις τον εκβιασμόν………
ΕΡΩΤΩΜΕΝ ΑΚΟΜΗ: Διατί ο Προεδρεύων της Κυβερνήσεως, διερχόμενος εκ Θήρας, το Πάσχα, κατέλυσε την Δικαιοσύνην, παραλαβών αυθαιρέτως εις το πλοίον του ζωοκλέπτας ευρισκόμενους εκεί εις εκτόπισιν κατόπιν δικαστικής αποφάσεως;
Προφανώς, διότι υπέυκυψεν εις τον εκβιασμόν των κομματαρχών του…….
Και τώρα τίθεται το μέγα ερώτημα:- Διατί η Κυβέρνησις μετέθεσεν τον μοίραχο Καπετανάκην από την Αμαλιάδα; H απάντησις είναι πασίγνωστος: ΔΙΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΥΠΕΣΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΚΥΨΕΝ ΕΙΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΝ……..
Αλλά το περιστατικόν της Αμαλιάδας δεν είναι δυνατόν να παρέλθη. Διότι είναι πράγματι μέγα. Υπήρξε και εις το παρελθόν «Φαυλοκρατία», όπως την είχεν επονομάσει ο Ιδρυτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων ο οποίος και την κατέλυσεν όταν ήλθεν εις την Ελλάδα, δημιουργήσας, μαζί με τονΝικόλαον Δημητρακόπουλον το Κράτος Δικαίου, τον Νόμον.
Αλλά παρόμοιον γεγονός ουδέποτε έχει συμβή ακόμη και εις τας ενδοξότερας μέρας της Φαυλοκρατίας. Ο μοίραρχος Καπετανάκης είναι θρύλος εις την Πελοπόννησον. Μαζί με τον Ζάραν έσωσαν την Ζαχάρω καίτοι διέθεταν ελάχιστας δυνάμεις.
Και η εθνική αντίστασις της Ζαχάρως απετέλεσε γενικωτέραν συμβολήν δια την προστασίαν της Πελοποννήσου. Και εξηκολουθεί εις την Αμαλιάδα να κάμνη το καθήκον του. Αλλά ο τοπικός βουλευτής τον ηθέλησεν όργανον της συνοδοιπορίας του.
Και διότι ο Καπετανάκης εξηκολουθεί την «εθνικήν του αντίστασιν» και εναντίον της φαυλοκρατικής και συνοδοιποριακής πιέσεως του βουλευτού της ΕΠΕΚ, ηξιώθη η μετάθεσις του –επί απειλή αποσκιρτήσεως.
Και τότε η Κυβέρνησις της πλειοψηφίας της μιας ψήφου εξηυτελίσθη πανηγυρικώς και εξηυτέλισε την έννοια του Κράτους!
Η συνεδρίασις της Βουλής διεκόπη, προφανώς εις ένδειξιν πένθους δια την απειληθείσαν αποσκίρτησιν. Και η φρουρά της Βουλή θα πρέπει, υποθέτομεν, να παρουσιάσεν όπλα προς τιμήν του μεγάλου ανδρός……
Και ο Καπετανάκης-συμβολίζων πλέον το Έθνος και τον Νόμον -διετάχθη να παραδώση υπηρεσίαν. Και ο Υπουργός των Εσωτερικών προέβη εις δημοσίαν ανακοίνωσιν, ότι η πολιτική θέσις του βουλευτού εντός της κυβερνητικής παρατάξεως είναι πάντοτε εξαίρετος!
Εάν δεν διηρχόμεθα περίοδον παρακμής, θα έπρεπε κατόπιν αυτών των γεγονότων, η εξηυτελισμένη Κυβέρνησις να είχεν αποπεμφθή από την οργήν του Δήμου. Επειδή ό,τι συνέβη δεν είναι απλώς σκάνδαλον. Είναι στίγμα του δημόσιου βίου; Με το οποίο θα ιστορήται εις το μέλλον η σημερινή περίοδος της παρακμής. Αναμένομεν ειλικρινώς ότι θα ευρεθούν υπερήφαναι συνειδήσεις αντιπροσώπων του Λαού εις την Βουλήν, οι οποίοι θα διαχωρίσουν τας ευθύνας των από την αξιοθρήνητον Κυβέρνησιν.
ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΤ΄ΕΞΟΧΗΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑ.
Το Δημοκρατικόν πολίτευμα έχει πλήθος ελαττωμάτων. Αλλά έχει και μια μεγάλην αρρετήν, η οποία, μαζί με το δικαίωμα του ελέγχου δικαιώνει την υπεροχήν του: ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΑΣΙΑΣΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΗΝ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.
Διαθέτει εις τας δυσκόλους στιγμάς την ασφαλιστικήν δικλείδα : Την προσφυγήν εις τον Λαόν.
Και την ευθύνην αυτήν το Δημοκρατικόν μας Πολίτευμα έχρι αναθέσει εις τον Ανώτατον Άρχοντα-τον Ανεύθυνον. Η έννοια του Ανεύθυνου είναι αστική και ποινική! Αλλά διότι ακριβώς δεν υπάρχε αστική και ποινικήν ευθύνην του ανωτάτου άρχοντος ΕΙΝΑΙ ΕΠΗΥΞΗΜΕΝΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.
Τα γεγονότα πλέον βοούν ότι η σημερινή κυβέρνηση, διαθέτουσα πλειοψηφίαν μιας μόνο ψήφου, έχει καταστή έρμαιον των απειλών, υποκύπτουσα συνεχώς εις τους εκβιασμούς της Συνοδοιπορίας και της Φαυλοκρατίας.
Ενώπιον αυτής της καταστάσεως: Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥ ανακύπτει πλήρης: Έχει καθήκον να καλέσει τον Ελληνικόν Λαόν εις νέαν ετυμηγορίαν δια να προκύψει επιτέλους Κυβέρνησις της χώρας.
Επειδή ακόμη και οι σημερινοί Κυβερνήται, αν επανήρχοντο με πλειοψηφίαν, θα ήσαν απηλλαγμένοι από τους εκβιασμούς και είναι βέβαιον ότι θα εκυβερνών ολιγώτερον επιβλαβώς από όσον κυβερνούν σήμερον….
Θέλωμεν να ελπίζωμεν ότι η φωνή μας θα εύρη απήχησιν.
Διότι είναι Φωνή και Εθνική και Φιλική…..
Εάν όμως συνέβαινεν η Κυβέρνησις να παραμείνη εις την Αρχήν και ο Καπετανάκης να φύγη από την Αμαλιάδα, τότε καθίσταται βάσιμον και είναι απαραίτητον να ικανοποιηθεί το αίτημα του σταθμού των Συμμοριτών: H AMAΛΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΘΗ ΕΙΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΑ
Δια να υπάρξη ανταπόκρισις των λέξεων με τας πράξεις. Και να εύρη, επιτέλους –όχι η Αμαλιάς, η οποία δεν έπταισεν, αλλά η άθλια Κυβέρνησις- το όνομα της……….. 
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ  
Και «συμπληρώνει» η στήλη Ο ΦΙΛΙΣΤΩΡ της Καθημερινής (11-04-2014), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναύπακτος, 10.-Ο αρχηγός της ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήρχισε σήμερον το απόγευμα από την Ναύπακτον, την δευτέραν εξόρμησιν του προς διαφώτισιν του λαού της υπαίθρου.
Ομιλών προς τους κατοίκους της Ναυπάκτου, ο κ. Κανελλόπουλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργόν κ.Γεώργιον Παπανδρέου ότι δεν εδιδάχθη τίποτε από τοιν Δεκέμβριον του 1944 και ότι αφίνει τον κομμουνισμό όχι μόνο να δρα, αλλά και να εκφοβίζη τον λαόν ,ιδίως εις την ύπαιθρον (Κατηγορώ τον κ.Παπανδρέου) «διότι αποφεύγει με κάθε τρόπον να συγκρουσθή με τον κομμουνισμόν, αντιμετωπίζων με θετικά μέτρα την απαράδεκτον εις τας δημοκρατίας μετωπικήν οργάνωσιν των “Λαμπράκηδων”».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ο πρωθυπουργός και Υπουργός Παιδείας προέβη εις τας εξής δηλώσεις: «Η δια παντός αποβολή από το γυμνάσιον Ιωαννίνων δυο κομμουνιστών μαθητών αποτελεί παράδειγμα δια τον εκπαιδευτικόν κόσμον της χώρας, διδασκάλους και διδασκόμενους.
Η κομμουνιστική οργάνωσις «Λαμπράκη» δεν επιτρέπεται να εισδύη εις τα σχολεία. Αι κυρώσεις θα είναι σκληρόταται». Η απόφασις περί αποβολής των δύο μαθητών ελήφθη κατόπιν της δημοσιεύσεως εις χθεσινήν εφημερίδαν αποκαλυπτικής φωτογραφίας, εις την οποίαν εικονίζονται οι δύο μαθηταί προσφέροντες άνθη εις τον βουλευτή της ΕΔΑ κ. Μίκην Θεωδοράκην.
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17739:askiseis-mnimis&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου