Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Απείχε η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση του χρέους κρατών


Επιμέλεια: Κλειώ Ιωάννου
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με συντριπτική πλειοψηφία την Τρίτη υπερψήφισε την πρόταση, για την υιοθέτηση ενός νέου νομικού πλαισίου που θα αφορά την προστασία και την αναδιάρθρωση των εθνικών χρεών, ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπική δράση όπως αυτή που οδήγησε την Αργεντινή κοντά σε μια δεύτερη χρεοκοπία.
Στην ψηφοφορία απείχαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Φινλανδία και την Τσεχία που μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιαπωνία ψήφισαν αρνητικά. Στην ψηφοφορία ψήφισαν «ναι» 124 χώρες, «όχι» 11, ενώ απείχαν 41 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα! Η πρόταση για τη λήψη σχετικών αποφάσεων πάνω στο ζήτημα του χρέους εγκρίθηκε και αποφασίστηκε ότι στην επόμενη συνέλευση θα οριστούν τα μέτρα αντιμετώπισης.
Η απόφαση του ΟΗΕ χαιρετίστηκε από τον Αργεντινό υπουργό Εξωτερικών Héctor Timerman, ο οποίος σημείωσε ότι με αφορμή το ψήφισμα θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα «που σέβεται την πλειοψηφία των πιστωτών και επιτρέπει σε χώρες να βγουν από την κρίση με βιώσιμο τρόπο».
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου των ΗΠΑ –μιλώντας εκ μέρους αυτών που διαφωνούσαν- ισχυρίστηκε ότι η ψήφιση ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών θα προκαλούσε «οικονομική ανασφάλεια που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ανεπτυγμένες χώρες», προσθέτοντας ότι υφίσταται ήδη άλλωστε, μηχανισμός υποστήριξης των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα: το ΔΝΤ.
«Πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι. Καμία χώρα δεν πρέπει να αισθάνεται την καταπίεση από μερικούς δισεκατομμυριούχους (αναφερόμενη στου πιστωτές και την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με την Αργεντινή πάνω στο ζήτημα του χρέους) δήλωσε η Πρωθυπουργός της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.  
Η Πρωθυπουργός της Αργεντινής ευχαρίστησε «κάθε χώρα που ευνόησε την απόφαση» και κάλεσε αυτούς που δεν ψήφισαν την πρωτοβουλία να «συνειδητοποιήσουν ότι χρειαζόμαστε ένα πιο δίκαιο κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται λιγότερους γύπες και περισσότερα περιστέρια».
Η Ελληνική κυβέρνηση μάλλον δεν συμμερίζεται τις συγκεκριμένες απόψεις καθώς φαίνεται να θεωρεί ότι το ζήτημα του χρέους της ή έχει «λυθεί» ή ότι τα χέρια της είναι ολοκληρωτικά «δεμένα» από τους πιστωτές της. 
πηγή alfavita

http://www.logiakaiskepseis.blogspot.gr/2014/09/blog-post_65.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου