Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΗΠΑ - ΕΕ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

(Τετ. 16/4/14 - 11:01 - 19:55)
Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΡΑΓΟΣ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΥΣ ΗΠΑ- ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΕ
Η στρατιωτική επίθεση που εξαπόλυσε η δοτή - πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ αλλά και ισχυρών κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και υπό τα τύμπανα της φασιστικής Ουκρανικής δεξιάς, εναντίον των εξεγερμένων πολιτών της Ανατ. Ουκρανίας, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και κατά πάσαν πιθανότητα οδηγεί σε πόλεμο στο Ουκρανικό έδαφος.
Όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και οι δεσπόζοντες κύκλοι της ΕΕ ενθαρρύνουν την έκρηξη πολεμικών τυχοδιωκτισμών από το καθεστώς του Κιέβου στην Ανατ. Ουκρανία, παίζοντας κυριολεκτικά με τη φωτιά.

Αν οι στρατιωτικοί τυχοδιωκτισμοί του Κιέβου συνεχισθούν, ήδη έχουν προκαλέσει νεκρούς σε πόλεις της Ανατ. Ουκρανίας, τότε είναι βέβαιον ότι ο αναπότρεπτος πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας, μπορεί να προσλάβει απρόβλεπτες και γενικευμένες διαστάσεις, με την ανοικτή συμμετοχή της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.
Μια τέτοια εξέλιξη, πιθανή ήδη απ' όσα τραγικά συμβαίνουν και λέγονται, θα ρίξει όλη την Ευρώπη στην άβυσσο, ενώ η οικονομική κρίση θα αναζωπυρωθεί και θα προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις.
Δυστυχώς, η Ελλάδα της παραδομένης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αυτήν την ώρα, αντί να αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες για την ανακοπή των τυχοδιωκτισμών του Κιέβου, διατυπώνοντας στα όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και αυτόνομα, ένα διαφορετικό λόγο ειρήνης, ενάντια στο νέο ψυχρό και «θερμό» πόλεμο, κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση. Η παραδομένη κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συμπεριφέρεται ως το δορυφορικό πιόνι των θερμοκέφαλων της Δύσης και ως προωθημένο όχημα ενός αντιρωσικού άξονα, που βάζει φουρνέλο στην καρδιά της Ευρώπης.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η Υπουργός Τουρισμού κα. Κεφαλογιάννη ανέβαλε, προφανώς για πολιτικούς λόγους, και για δεύτερη φορά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη (16/4) επίσκεψή της στη Μόσχα. Ούτε τον ρωσικό τουρισμό στη χώρα μας δεν σκέφτεται η κυβέρνηση μπροστά στις υποτελείς σχέσεις της με τον αμερικανο-ΕΕ άξονα.
Οι καιροί, όμως, που ΗΠΑ και ΕΕ μπορούσαν να επιβάλλουν ανενόχλητοι τη βούλησή τους έχει περάσει, μάλλον, ανεπιστρεπτί.
H τυχοδιωκτική επιχείρηση της κυβέρνησης του Κιέβου συναντά σφοδρή αντίσταση από τους πολίτες στις πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας και ιδιαίτερα στο Σλαβιάνσκ και το Ντόνετσκ, οι οποίοι, ενδεχομένως να ενισχύονται και από διάσπαρτες ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας με στολές παραλλαγής ή και πολιτική ενδυμασία.
Η Ουκρανία, από τόπος περικύκλωσης και απομόνωσης της Ρωσίας, μπορεί να καταστεί ο χώρος που οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ μπορεί να υποστούν μια ήττα που ενδεχόμενα να είναι στρατηγική.
Η ελληνική Αριστερά τούτες τις ώρες, ανεξάρτητα από τη φύση και το χαρακτήρα της εξουσίας στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, οφείλει να αντιταχθεί με όλες της τις δυνάμεις στα βρώμικα σχέδια του αμερικανο-ΕΕ ιμπεριαλισμού και του δοτού καθεστώτος της δεξιάς και του φασισμού στην Ουκρανία.
Ο «ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ»
Η Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ’Η ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
ΕΚΡΥΘΜΗ ΚΑΙ ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Έξι τεθωρακισμένα οχήματα με υψωμένη τη ρωσική σημαία μπήκαν στο Σλαβιάνσκ, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο από φιλορώσους ενόπλους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Ξεχωριστές αναφορές θέλουν και το κτίριο του δημαρχείου της πόλης τουΝτονέτσκ να πέφτει στον έλεγχο φιλορώσων, που ζητούν δημοψήφισμα, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για «εξαγωγή τρομοκρατίας».
Την ίδια ώρα, επτά τεθωρακισμένα οχήματα με την ουκρανική σημαία έκαναν «βόλτα» στο Κραματόρσκ, νότια του Σλαβιάνσκ, με τις παράλληλες επιδείξεις δύναμης να συνθέτουν το σκηνικό της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την Πέμπτη.
Στο Κραματόρσκ μετέβη ο ουκρανός υπουργός Άμυνας για να ελέγξει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον τρία τεθωρακισμένα οχήματα που έφτασαν στον πόλη Σλαβιάνσκ πέρασαν στα χέρια φιλορώσων.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι έξι τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν στα χέρια φιλο-ρώσων με τη βοήθεια ρώσων πρακτόρων. Νωρίτερα, ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες είδα τα έξι άρματα μάχης στα οποία είχε υψωθεί η ρωσική σημαία να κινούνται σε πομπή προς το Σλαβιάνσκ.
Οι ένοπλοι πάνω στα τανκς φορούσαν διάφορων τύπων στολές παραλλαγής, ήταν οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων.
Εκτός από τη ρωσική σημαία, οι ένοπλοι είχαν την σημαία του «ανεξάρτητου Ντονέσκ» αλλά και κορδέλες με μαύρες και πορτοκαλί ρίγες, «σύμβολο» της απόσχισης από την Ουκρανία.
Ένας εξ αυτών, μεταδίδει το Associated Press, υποστήριξε πως τα άρματα μάχης ήταν από τις ουκρανικές δυνάμεις και «αυτομόλησαν» στη φιλορωσική πλευρά. Oι φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ τα υποδέχτηκαν με επευφημίες.
Η οχηματοπομπή ερχόταν από τα νότια, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι τα άρματα είχαν ξεκινήσει από το Κραματόρσκ, όπου την προηγούμενη ημέρα βρίσκονταν ουκρανικές δυνάμεις.
Ελάχιστα αργότερα, επτά άρματα μάχης με την ουκρανική σημαία βγήκαν στο Κραματόρσκ. Την ίδια ώρα, μαχητικό της ουκρανικής αεροπορίας πέταξε για αρκετά λεπτά πάνω από το κέντρο τουΣλαβιάνσκ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ντονέτσκ, φιλορώσοι ένοπλοι με Καλάσνικοφ έχουν καταλάβει το κτίριο του δημαρχείου, ζητώντας δημοψήφισμα. Περίπου30 άνδρες με όπλα και μαχαίρια επιτέθηκαν και κατέλαβαν το κτίριο, χωρίς καμία επέμβαση της αστυνομίας.
ΚΙΕΒΟ: Η ΡΩΣΙΑ ΕΞΑΓΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο δοτός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για την κλιμάκωση στη Μόσχα, λέγοντας πως η Ρωσία υποκινεί τις αποσχιστικές τάσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Μιλώντας για «εξαγωγή τρομοκρατίας», ο Γιατσένιουκ κάλεσε την Τετάρτη τη ρωσική κυβέρνηση «να αποσύρει άμεσα τις ομάδες μελών των υπηρεσιών πληροφοριών της, να καταδικάσει τους τρομοκράτες και να απαιτήσει την αποχώρησή της τους από τα κτίρια που έχουν καταλάβει».
«Όλα αυτά εάν την Ρωσία όντως την ενδιαφέρει η σταθεροποίηση της κατάστασης, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω πολύ» είπε ο δοτός πρωθυπουργός της Ουκρανίας.


Η Iskra παραθέτει ακόμα, χωρίς κρίσεις και σχόλια, προηγούμενο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η «σταδιακή», όπως την χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων πολιτοφυλάκων, που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ. Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να πέρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ.
Στηρίζουν οι ΗΠΑ, προειδοποιεί η Ρωσία ενώ ετοιμάζεται η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη με στόχο την -ελάχιστα διαφαινόμενη, προς το παρόν- αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση.
Οι αναφορές για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ είναι αντικρουόμενες, όπως και οι πληροφορίες για θύματα: Οι τελευταίες αναφορές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νεκρών.
Τα οδοφράγματα γύρω από τα κατειλημμένα κτίρια στις πόλεις στα ανατολικά παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης ουκρανικά τεθωρακισμένα είχαν θεαθεί βόρεια του Σλαβιάνσκ.
Η εικόνα ωστόσο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα ούτε στο Καραματόρσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις που ανακατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου φαίνεται ότι βρέθηκαν, όπως μεταδίδει το Reuters, αντιμέτωποι με πλήθος, μη οπλισμένο, που συγκεντρώθηκε γύρω από το αεροδρόμιο και φώναζε συνθήματα εναντίον της ηγεσίας στο Κίεβο.
Η προαναγγελθείσα επιχείρηση έχει φέρει στο προσκήνιο την άβυσσο που χωρίζει τη Ρωσία με τις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση, παραμονές της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη.
Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ, και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη στην ελβετική πόλη για να βρεθεί διπλωματική διέξοδος.
Το ελάχιστα εύφορο έδαφος περιγράφει, ενδεικτικά, η λιτή ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Πούτιν το βράδυ της Τρίτης: «Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας [...] βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη».
Το Κρεμλίνο καταδικάζει σε υψηλούς τόνους την επέμβαση, λέγοντας πως αποτελεί «βίαιη απάντηση στους διαδηλωτές» στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποιώντας πως η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου πολέμου».
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ στηρίζουν το Κίεβο στην επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου από τους φιλορώσους με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μία κατάσταση στην οποία η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.
Η δοτή ουκρανική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διασφαλίσει την έννομη τάξη, τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ταυτόχρονα αποσαφηνίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει την πρόθεση να παράσχει θανατηφόρα εφόδια στις ουκρανικές δυνάμεις.
ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Τρία ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα και ένα όχημα με ρωσική σημαία που μεταφέρει ενόπλους με στολές χωρίς διακριτικά εθεάθησαν στους δρόμους της πόλης Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, και κατευθύνθηκαν προς την πόλη Σλαβιάνσκ, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βόρεια. 
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε ότι πρόκειται για οχήματα που συμμετέχουν στην "αντιτρομοκρατική επιχείρηση" της ουκρανικής ηγεσίας, τα οποία εισήλθαν στην πόλη, αποκλείσθηκαν από φιλορώσους διαδηλωτές και στη συνέχεια κατελήφθησαν.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας απάντησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "κανένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού δεν έχει καταληφθεί στο ουκρανικό έδαφος" και παρέπεμψε στο υπουργείο εσωτερικών που αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Ουκρανία, χαρακτηριστική είναι η ανταπόκριση του ειδησεογραφικού δικτύου "Russia Today", το οποίο μεταδίδει ότι όταν ουκρανικά τανκς εισήλθαν στο κέντρο της πόλης Κραματόρσκ ως μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στα ανατολικά της χώρας, σταματήθηκαν από τα πλήθη των κατοίκων της περιοχής που τα περικύκλωσαν. Μάλιστα, οι Ουκρανοί στρατιώτες εμφανίστηκαν απρόθυμοι να προβούν σε μάχη εναντίον αντικυβερνητικών ακτιβιστών". 
ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΝΤΟΝΕΤΣΚ
Ενοπλοι φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν την έδρα της δημοτικής αρχής στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.
ΤΙ ΗΘΕΛΕ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ CIA;
Ρωσικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο αρχηγός της CIA Τζ. Μπρέναν μετέβη το Σάββατο μυστικά στο Κίεβο. Η Μόσχα επιρρίπτει στην μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ ότι οργάνωσε την επιχείρηση ενάντια στους ρώσους αυτονομιστές.
Πρόκειται για μια είδηση που χρειαζόταν επειγόντως το Κρεμλίνο, παρατηρεί το Der Spiegel, σχολιάζοντας την είδηση των ρωσικών ΜΜΕ που ήθελαν τον επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν να μεταβαίνει το περασμένο Σαββατοκύριακο με απόλυτη μυστικότητα στο Κίεβο, εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί αναφορικά με τον στόχο της επίσκεψης του αρχηγού της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας. Για το Κρεμλίνο, το σενάριο είναι απλό: Ο Μπρέναν έφτασε στοΚίεβο το Σάββατο και λίγο αργότερα, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ προανήγγειλε την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των ρώσων αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Από την ρωσική οπτική γωνία, «βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμη απόδειξης ότι οι ΗΠΑ κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης».
Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΡΕΝΑΝ
Όπως φέρεται να δηλώνει, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, ουκρανός αξιωματούχος στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπρέναν «ήταν εδώ με άλλο όνομα. Μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής ασφαλείας, αποφασίστηκε η επιχείρηση στην Σλαβιάνσκ». Αλλά και ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατηγόρησε τη CIA ότι σχεδίασε τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ρωσικές αιτιάσεις ανάγκασαν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να τοποθετηθεί. Η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, Τζένιφερ Ψάκι, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο αρχηγός της CIA μετέβη στο Κίεβο, σε μια επίσκεψη ρουτίνας, όπως διευκρίνισε. «Κανονικά δεν σχολιάζουμε τα ταξίδια του διευθυντή της CIA, αλλά ενόψει ασυνήθιστων συνθηκών και των εσφαλμένων κατηγοριών που εκτοξεύουν οι Ρώσοι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο διευθυντής επισκέφθηκε το Κίεβο στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη», είπε η Ψάκι.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών είναι κάτι συνηθισμένο και αποσκοπεί στην εμβάθυνση των υπηρεσιών ασφαλείας. Μάλιστα προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία του ταξιδιού του Τζον Μπρέναν στο Κίεβο, η κυρία Ψάκι επικαλέστηκε και συναντήσεις αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών τα περασμένα χρόνια. «Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι υπάρχει πάντα κάποιος σκοπός πίσω από τις συναντήσεις αμερικανών αξιωματούχων με τους ομολόγους τους άλλων χωρών», τόνισε η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, για να προσθέσει ότι είναι εσφαλμένη η πληροφορία που θέλει τον Μπρέναν να καλεί το Κίεβο σε δράση κατά των αυτονομιστών.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο Μάικ Ρότζερς, βουλευτής των Ρεπουμπλικανών και επικεφαλής της Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξέφρασε την ελπίδα, η επίσκεψη του Μπρέναν στο Κίεβο να ανοίξει το δρόμο για την συνεργασία ΗΠΑ και Ουκρανίας στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις ρωσικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, αναφέρει το Der Spiegel.
«ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ»: ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΝΑΤΟ
Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να λάβει μια σειρά άμεσων μέτρων ενίσχυσης των δυνάμεών του, χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών, στην ανατολική Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.
Θα γίνει ανάπτυξη νέων δυνάμεων «στη θάλασσα, στον αέρα, στο έδαφος» και μάλιστα «αμέσως», πράγμα που «σημαίνει εντός ημερών», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις αποφάσεις που έλαβαν οι πρεσβευτές των κρατών-μελών του, την Τετάρτη (16/4).
Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει πόσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν, λέγοντας μόνο ότι θα είναι«αρκετοί» και ότι μπορεί και να αυξηθούν περαιτέρω εάν χρειαστεί. Πρόσθεσε, δε, προκλητικά ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.
ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ: «ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ Η ΧΩΡΑ»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσία στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε το Κρεμλίνο την Τετάρτη.
«Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.
Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου. «Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον » σημειώνει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου Οι δράσεις του ουκρανικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία αντιπροσωπεύουν «αντισυνταγματική χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων », ανέφερε η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν τόνισε επίσης προς την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την Πέμπτη θα προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση στην Ουκρανία.
Σε μια ξεχωριστή συνομιλία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου , ο πρόεδρος Πούτιν τόνισε το γεγονός πως «η βίαιη κλιμάκωση είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του Κιέβου , που αγνόησε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των ρωσόφωνων κατοίκων της χώρας» στην ανατολική Ουκρανία.
Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=16046:polemo-oykrania&catid=37:di-evropi&Itemid=172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου