Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Τσίπρας: Η Μέρκελ τρέμει τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ

«Η Μέρκελ τρέμει στην ιδέα ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για μια μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, μιλώντας στο Παρίσι σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μέτωπο της Αριστεράς εν όψει των ευρωεκλογών. Στόχος στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι να ανακοπεί ο νεοφιλευθερισμός και η «γερμανική Ευρώπη», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη τηςγερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προεκλογικό τυχοδιωκτισμό».
Τόνισε επίσης ότι Ελλάδα δανείστηκε χθες από τις αγορές, χωρίς να έχει πρώτα αναδιαρθρώσει το χρέος της ώστε να πέσουν τα επιτόκιά της και δανείστηκε ακριβά. Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι αγορές δεν εξέφρασαν χθες την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, απλώς κυνήγησαν και πέτυχαν μεγάλα και, κυρίως, εγγυημένα κέρδη.
Για τις ευρωεκλογές, υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με ωριμότητα, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια και «θα στείλει τους τυχοδιώκτες σπίτια τους». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ευρύτερα, αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωεκλογών, επισημαίνοντας ότι ψήφος θα επηρεάσει την πορεία όλης της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να ανακοπεί ο νεοφιλελευθερισμός και «η γερμανική Ευρώπη», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στους στόχους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπως εκφράζονται από την υποψηφιότητά μου, οι οποίοι είναι, όπως ανέφερε:
  • «Να βάλουμε τέλος στη λιτότητα για να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία.
  • Να αναχαιτίσουμε τις κοινωνικές διεργασίες που αναβιώνουν τις εθνικιστικές τάσεις και την ξενοφοβία, που αναζωπυρώνουν τον δεξιό λαϊκισμό και εξτρεμισμό.
  • Nα ξαναενώσουμε λαούς και χώρες που ο νεοφιλελευθερισμός χωρίζει.
  • Να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμμαχία ενάντια στη λιτότητα.
  • Να προωθήσουμε την αλληλεγγύη των νέων γυναικών και ανδρών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Σε μια Ευρώπη ενάντια στην ηγεμονία του κεφαλαίου. Είναι η μόνη αλληλεγγύη που μπορεί να σπάσει τη διαίρεση Βορρά-Νότου».
Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες των  Σουλτς και Γιούνκερ, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι έχουν την στήριξη του ευρωπαϊκού κατεστημένου, το οποίο έχει διαχειρισθεί την κρίση, όχι για να την επιλύσει, αλλά για να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομία της Ευρώπης.
Για τους λόγους αυτούς, υπογράμμισε ο ίδιος, «επιλέγουμε τη μόνη εναλλακτική για την Ευρώπη των λαών και της Δημοκρατίας, για την επανίδρυση της Ευρώπης σε μια δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση».
Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, στο οποίο έκανε εκτενή αναφορά,σημείωσε την ανάγκη να καταψηφιστεί η Μαρί Λεπέν και το κόμμα της, τονίζοντας ότι «η ψήφος στη Μαρίν Λεπέν δεν αποτελεί αντισυστημική επιλογή».  Αντίθετα, «η πρωτοφανής στήριξή της από το επικοινωνιακό κατεστημένο αυτής της χώρας δεν είναι τυχαία ή συμπτωματική, είναι πολιτικά σκόπιμη, καθώς πριμοδοτούν την άκρα δεξιά έναντι της Αριστεράς», πρόσθεσε.

http://tvxs.gr/news/ellada/tsipras-i-merkel-tremei-ti-niki-syriza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου