Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

(Eξαιρετικό)! Γενναίος Νέος Κόσμος

by Sotos

Απελπισμένη μαθήτρια

Όποιος ενδιαφέρεται να κάνει ένα ταξίδι στο μέλλον και θέλει να δει το αύριο, όπως όμως είναι προφανές ότι το προβλέπει εκείνο (αν όχι οραματίζεται) ο υπουργος Παιδείας και προετοιμάζει τα παιδιά αναλόγως, δεν έχει παρά να ρίξει μια προσεκτική ματιά στο νέο σχέδιο για το Λύκειο και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αν μάλιστα συμβαίνει να επιθυμεί να βγει διπλά κερδισμένος ο ενδιαφερόμενος για το τι μέλλει γενέσθαι, μπορεί εναλλακτικά να διαβάσει το «Γενναίο Νέο Κόσμο» του Aldus Huxley, ώστε να πληροφορηθεί επιπλέον και όσα έχουν εκ παραδρομής παραλείψει να συμπεριλάβουν από το εν λόγω έργο στα καμώματά τους ο…Αρβανιτόπουλος και οι συμβουλάτορές του.

Ωστόσο, εμείς εδώ δεν θα ασχοληθούμε με το μέλλον, αλλά θα σταθούμε αποκλειστικά στο παρόν, δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση σύντομα θα αλλάξει, και άρα μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ευρίσκεται ήδη προ των πυλών, αφού κάθε υπουργός Παιδείας θεωρεί από συστάσεως Ελληνικού Κράτους καθήκον του να αφήνει ένα τέτοιο βαρύ αποτύπωμα της θητείας του.

Πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα θα ειπωθούν για το νέο σχέδιο, αλλά θα μου επιτρέψετε να υποστηρίξω ότι τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι δύο:

1. Σε μια εποχή άγριας και διαρκούς επέλασης στην ήδη καθημαγμένη ελληνική οικογένεια, καθώς δηλαδή οι Έλληνες γονείς –εργαζόμενοι ή άνεργοι– βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα φορολογικά βάρη που τους έχει φορτώσει η Εξουσιοδοτημένη για την Ελλάδα Αντιπροσωπεία της συμμορίας που αποκαλείται Τρόικα, καλούνται τώρα να πληρώνουν και φροντιστήρια για τα παιδιά τους ήδη από την πρώτη τάξη του Λυκείου.

2. Τα παιδιά εξαναγκάζονται να κόψουν το παιγνίδι μαχαίρι από τα δεκαπέντε.

Για το πρώτο από τα δύο η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει μεν, πλην όμως συγκεφαλαιωτικά, διότι θα συνυπολογισθούν στο κατηγορητήριο και όλες οι άλλες ληστρικές επιδρομές, που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Κι έτσι η εν λόγω κινδυνεύει να χαθεί μέσα στις υπόλοιπες. Για το δεύτερο όμως, για τα παιδιά που θα χάσουν το παιγνίδι, όσο και αν απολογηθούν, το πουλάκι θα έχει πετάξει για τα καλά.

Από την άλλη, ισχύει και ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έχω ισχυρότατη πίστη στα παιδιά, και πιστεύω με άπειρη βεβαιότητα ότι έτσι όπως θα γίνει το σχολείο με το νέο σχέδιο, τα παιδιά θα το γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια, χωρίς ενδοιασμούς. Και σε ό,τι με αφορά θα πράξουν άριστα –όσο και αν θρέφω μεγάλο σεβασμό στην αξία της ανώτερης εκπαίδευσης, ή μάλλον ακριβώς γι αυτό το λόγο.

Τζακ Νίκολσον - ΛάμψηΥ.Γ. Κώστα Αρβανιτόπουλε, σε λυπάμαι. Αλλά, επειδή δεν λυπάσαι τα παιδιά, δεν σε συγχωρώ. Θα σου δώσω μόνο μια τελευταία ευκαιρία: Σε συμβουλεύω να μπεις στον κόπο και να δεις την «Λάμψη» του Στάνλεϋ Κιούμπρικ. Μεταξύ άλλων, θα σε προετοιμάσει αρτιότερα για το μέλλον που ετοιμάζεις. Γενικά. Άσε που πρόκειται για κινηματογραφικό αριστούργημα. Άκουσέ με, και δεν θα χάσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου