Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Πρωτογενές κυβερνητικό έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο“ Μπορεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και ο συρφετός τους να καταστρέφουν και να ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία αλλά είναι το κύκνειο άσμα τους.  ”

Αρκετοί είναι όσοι προσπαθούν να εξηγήσουν με βάση την κοινή λογική όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ακριβώς εκεί βρίσκεται και το λάθος τους. Γνωστό άλλωστε ότι αν κάποιος κάνει λανθασμένη αρχή είναι δύσκολο (αν όχι απίθανο) να…καταλήξει σε κάποιο λογικό συμπέρασμα. Στην λογική του παραλόγου δε μπορεί κάποιος να αντιπαραθέσει επιχειρήματα. Είναι σα να μιλά ένας νηφάλιος με έναν μεθυσμένο. Άδικος κόπος.

Του Κώστα Καπνίση

Το πιο σημαντικό πρόβλημα σε κυβερνητικό και διοικητικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι το στελεχιακό δυναμικό το οποίο καλείται να πάρει και να υλοποιήσει αποφάσεις. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι δε βγαίνει ο λογαριασμός. Άνθρωποι ανήμποροι και ανίκανοι, συνήθως κομματάρχες με την παλιά την έννοια στις περιφέρειες εκλογής τους. Βγήκαν βουλευτές με λογικές «θα σας φτιάξουμε και ποτάμια», διαφημιζόμενοι από την εκάστοτε μικρή τοπική εφημερίδα, κανάλι, ραδιοφωνικό σταθμό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την παρουσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σε όσο το δυνατό περισσότερους καφενέδες του νομού, εξασφάλιζαν την εκλογή των πιο ισχυρών κομματαρχών.

Πάνω κάτω τα ίδια πράγματα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις. Δημόσιες σχέσεις της κακιάς ώρας στην περιοχή του Κολωνακίου, εμφανίσεις στα γνωστά μέσα της μιντιοκρατίας, επίδειξη «ισχύος» και νεοπλουτισμού από γόνους οικογενειών, οι οποίοι αν μετρούν έστω και ένα ένσημο εργασίας στην πλάτη τους θα πρόκειται περί θαύματος. Αυτός ο συρφετός της «σάρας και της μάρας» γαντζώνεται σαν λιμασμένο θεριό πάνω σε πρόσωπα και καταστάσεις που θα τον κρατήσουν στον «αφρό» της αθηναϊκής κοινωνίας και θα του εξασφαλίσουν μια κοινοβουλευτική θέση ή μια χαλαρή «εργασία» σε έναν δημόσιο οργανισμό από όπου και θα αμείβεται με αρκετές χιλιάδες ευρώ τον μήνα όχι απλώς για να μη κάνει κάτι αλλά και για να εμποδίζει όλους όσους θέλουν πραγματικά να προσφέρουν.

Ένα παρηκμασμένο και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας και διαπλοκής με εμφανή τα σημάδια της σήψης και της αρρώστιας. Όλο αυτό το σύστημα «ΠΑΣΟΚ» – ΝΔ με «ανεξάρτητους» συνεργαζόμενους από πολλούς πολιτικούς χώρους και ιδεολογικά ρεύματα, που κυριάρχησε τα τελευταία είκοσι σχεδόν χρόνια δε θα μπορούσε να μη μεταδώσει αυτή την ασθένεια από τα πάνω προς τα κάτω. «Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», λέει ο σοφός λαός. Είναι πασιφανές, ότι αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ίσως και αυτός είναι ένας από τους λόγους μη αντίδρασης από την πλευρά του κόσμου. Νιώθει ότι αυτή η εξαιρετικά νοσηρή κατάσταση δε μπορεί να ιαθεί ή να «σουλουπωθεί». Πρέπει να κοπεί ως νέος γόρδιος δεσμός. Αναμφισβήτητα, είναι ένα αρκετά πειστικό επιχείρημα και δύσκολα μπορεί να καταρριφθεί.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνες οι υγιείς, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Οι δημιουργικές δυνάμεις. Όλοι όσοι τόσα χρόνια παραγκωνίστηκαν και περιθωριοποιήθηκαν όχι μόνο γιατί δε θέλησαν συνειδητά να μπουν σε ένα τέτοιο φαύλο και διεφθαρμένο σύστημα αλλά γιατί θα χαλούσαν την «σούπα» στους κηφήνες. Φαίνεται πλέον πως αργά ή γρήγορα η κατάσταση αυτή θα τερματιστεί.

Μπορεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και ο συρφετός τους να καταστρέφουν και να ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία αλλά είναι το κύκνειο άσμα τους. Ακόμα και οι τροϊκανοί, τους οποίους οι ίδιοι έβαλαν στη χώρα και τους συντηρούν ακόμα, τους έχουν πάρει κι αυτοί χαμπάρι. Καταλαβαίνουν και οι ίδιοι πως δε μπορούν να βγάλουν άκρη με αυτά τα παρασιτικά, αργόσχολα και περιορισμένης ευθύνης ανδρείκελα.

Οι Έλληνες ανέχτηκαν την καταστροφή και την ισοπέδωση. Ίσως αυτή να ήταν και η τιμωρία τους για τον μη έλεγχο όλων όσων έστελναν στην εξουσία. Τιμωρήθηκαν βέβαια και όσοι δεν τους ψήφισαν αλλά και η δική τους σιωπή ή άρνηση να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου, προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί, έπαιξε κι αυτή τον ρόλο της. Παρόλη την δύσκολη κατάσταση και την κοινωνική καταστροφή ένα φρέσκο αεράκι αισιοδοξίας έχει αρχίσει να πλανάται στην ατμόσφαιρα τώρα τελευταία. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν. Θα έρθουν καλύτερες μέρες…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου