Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" (4/8) ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΙΛΙΠΠΟ ΔΕΡΓΙΑΔΕ
Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναιπροετοιμασμένος για όλα και με κριτήριο την επιβίωσή του και την αξιοπρέπεια της χώρας να μην αποκλείει ούτε τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη. Όσο για τις συνεργασίες, πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να βλέπει μόνον προς τα αριστερά, αλλά και να μην αποδεχθεί συμμαχίες με όσους συνεργάστηκαν με το μνημονιακό εχθρό, όπως η ΔΗΜΑΡ…
ΕΡΩΤ:Η χώρα βιώνει μία πολύ σκληρή πραγματικότητα. Πόσο βοηθάνε οι υποσχέσεις και το να τάζεις «λαγούς με πετραχήλια», που είπε και ο κ. Παπαδημούλης; Δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει μία συνεκτική πρόταση για την επόμενη ημέρα;
ΑΠΑΝΤ:Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο συνέδριό του έχει πάρει αποφάσεις για τα πρώτα μέτρα ανακούφισης του λαού από την επομένη της ανάληψης της κυβέρνησης. Ένα πρόγραμμα που προβλέπει την ακύρωση των μνημονίων, την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, την εκδίωξη της τρόικας, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία του δημοσίου, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα κέρδη του τραπεζικού κεφαλαίου. Για τα ζητήματα αυτά μιλούσε και όταν εκτοξεύτηκε στο 27%. Προσδοκάμε να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση, αποκαθιστώντας τους εργαζόμενους που απολύονται βάρβαρα πρωτίστως από τον ιδιωτικό αλλά τώρα πια και από το δημόσιο τομέα, τον κατώτερο μισθό σε πρώτη φάση στα επίπεδα της προ μνημονίων εποχής, δίνοντας ανάσα στους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και καταστηματάρχες, που είναι και ο κύριος κορμός της ελληνικής οικονομίας, ανακουφίζοντας τους ανέργους από τα δυσβάσταχτα χαράτσια και φόρους.

 ΕΡΩΤ:Παρά τη δυσαρέσκεια οι δημοσκοπήσεις δεν σας ευνοούν. Καταγράφουν μία αξιοσημείωτη αντοχή των μνημονιακών δυνάμεων και των νεοναζί της Χ.Α. Επίσης παρά τα σκληρά μέτρα οι κινητοποιήσεις δεν τραβάνε. Πού το αποδίδετε;

 
ΑΠΑΝΤ:Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο που καταγράφει την τάση της κοινωνίας τη συγκεκριμένη στιγμή. Εμείς τις παρακολουθούμε προσεκτικά, αλλά προχωράμε έχοντας στο μυαλό μας τη συμβολή μας ως πολιτικής δύναμης της Αριστεράς στην ανάπτυξη των αγώνων του λαού μας για την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής και των εκπροσώπων της, που μέσα σε αυτούς είναι και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Όσο οι αγώνες θα εντείνονται, τόσο περισσότεροι συμπολίτες μας θα συνειδητοποιούν ότι μόνον μέσα από την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς θα μπορέσει να υπάρξει λύση που να μην αντιστρατεύεται τα κοινωνικά συμφέροντα. Το ζήτημα της Χ.Α. είναι κρίσιμο. Το σύστημα τη χρησιμοποιεί ως το μακρύ του χέρι και μάλιστα σε περίοδο κρίσης και σε ένα καλλιεργούμενο κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού φαίνεται προσωρινά να «κερδίζει έδαφος». Ο ΣΥΡΙΖΑ και όλη η Αριστερά πρέπει με πρωτοβουλίες να ενεργοποιήσει τα λαϊκά στρώματα στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης απέναντι στον πραγματικό δυνάστη, που είναι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκφραστές του.
 
ΕΡΩΤ:Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, θα επιμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας; Θα επιμείνει και στο ευρώ; Διότι πολλά στελέχη σας είναι αναφανδόν κατά ή άλλα απλώς λένε ότι δεν είναι φετίχ…
ΑΠΑΝΤ: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να δώσει τη μάχη για την προώθηση του προγράμματός του μέσα στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα όμως δεν αποδέχεται τη λογική τής πάση θυσία παραμονής στο ευρώ ανεξαρτήτως τιμήματος για το λαό. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε εκβιασμό και με βάση αυτό και τη λαϊκή ενεργοποίηση θα αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της σύγκρουσης με την Ευρωζώνη, με κριτήρια την επιβίωση του λαού και την αξιοπρέπεια της χώρας μας. Την πραγματική καταστροφή την έφεραν τα μνημόνια και θα γίνει ολοκληρωτική, εάν δεν τα ακυρώσουμε.

 
 ΕΡΩΤ:Το θέμα των συνεργασιών φαίνεται ότι σας ταλαιπωρεί. Άλλοι βλέπουν κεντροαριστερά και άλλοι μόνο αριστερά. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση ανοίγει παράθυρο συνεργασίας; Γιατί επιμένετε με το ΚΚΕ, όταν αυτό απορρίπτει κάθε προοπτική συνεργασίας;
 ΑΠΑΝΤ: Η μεγάλη πολιτική τομή που έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησε σε εκτίναξη των εκλογικών ποσοστών του ήταν η πρότασή του για κυβέρνηση των συμπαραταγμένων δυνάμεων της Αριστεράς. Μία αριστερή συμπαράταξη δεν περιορίζεται μόνον σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και ριζοσπαστική οικολογία παρά το ειδικό ιστορικό και αναντικατάστατο βάρος τους. Επεκτείνεται σε συνεργασίες και με στελέχη και συλλογικότητες από το σοσιαλιστικό χώρο, που απεγκλωβίζονται από την ενσωματωμένη στο νεοφιλελευθερισμό σοσιαλδημοκρατία, μετατοπίζονται προς τα αριστερά και δεν συμμετείχαν στις μνημονιακές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τη ΔΗΜΑΡ, πιστεύω ότι η αποχώρησή της από την κυβέρνηση δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες για τα δεινά που συσσώρευσε αυτή η κυβέρνηση στο λαό. Η συνεργασία της με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις την έχει βγάλει από το τόξο των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Έτσι δεν βλέπω κανένα παράθυρο συνεργασίας μαζί της. Το ΚΚΕ πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να κάνει τα αναγκαία βήματα για τη σύγκλιση και τη συνεργασία των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και τη συμπόρευση στους μεγάλους αγώνες που έρχονται.

 
ΕΡΩΤ:Πολλοί σας ψέγουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί στη λογική «μάζευε κι ας είναι ρώγες». Επί παραδείγματι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με πρώην υπουργούς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή με τους ΑΝΕΛ;
ΑΠΑΝΤ: Οι δυνάμεις που θα συναπαρτίσουν μία τέτοια ιστορική πρόκληση, όπως είναι μία κυβέρνηση της Αριστεράς στις σημερινές συνθήκες, πρέπει να πατάνε γερά σε ένα πολιτικό πλαίσιο ανατροπής και μιας διαφορετικής εξόδου από την κρίση, πρέπει να ανοίξουν καινούργιους δρόμους μέσα από σκληρές αντιπαραθέσεις και να έχουν προοπτική. Δεν μπορεί να είναι ευκαιριακές συμμαχίες. Σε αυτήν την κυβέρνηση με αυτόν τον ορίζοντα εκτιμώ πως με δυνάμεις ή προσωπικότητες οι οποίες δηλώνουν τώρα αντιμνημονιακές, αλλά έπαιξαν σοβαρό ρόλο στις κυβερνήσεις των μνημονίων, δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας.
ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου