Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΤΡΟΪΚΑ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ!

altΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΝΕΚΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ BUNDESBANK ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ 2014!!!
Την ίδια στιγμή που ηδικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παριστάνει πως επιχειρεί να επαναφέρει τηρευστότητα στην ελληνική οικονομία, η τρόικααποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις και ζητάκατακόρυφη μείωση των χορηγήσεων δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Το γεγονός αυτό, επεκτείνει την πιστωτική ασφυξία σε μια οικονομία που χειμάζεται, με στόχο οι τραπεζικοί όμιλοι που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού, να είναι όσο το δυνατόν πιο «καθαροί» από κόκκινα δάνεια, ώστε να μειωθούν οι «αβεβαιότητες» στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής» (11/8), οι πιέσεις της τρόικας ασκούνται απευθείας στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ έχει ζητήσει να αποτυπωθεί με σαφήνεια στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών ( Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) ένα πλάνο για την επιτάχυνση των ρυθμών απομόχλευσης των δανεικών τους χαρτοφυλακίων. Μια εξέλιξη, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν συστηματικά καλλιεργηθεί, για δήθεν στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, μετά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Η απόπειρα να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες για νέα κόκκινα δάνεια σε αυτά τα πλαίσια, είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένη, μιας και αρκεί η κοινή λογική για να κατανοήσει κάποιος, πως η περαιτέρω έλλειψη ρευστότητας θα κλιμακώσει το τέλμα στην πραγματική οικονομία, θα βαθύνει την ύφεση και ακόμη και τα δάνεια που εξυπηρετούνται ακόμη, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα μετατραπούν σε «κόκκινα», επιτείνοντας με τη σειρά τους την κυκλική φύση της ύφεσης που παραλύειτην ελληνική οικονομία. Η επιδείνωση αυτή θα φέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα την «ανάγκη» για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενδεχομένως και με κούρεμα των καταθέσεων, μιας και μοιάζει εξαιρετικά απίθανο το σενάριο νέας «στήριξης» από το EFSF.
Γίνεται, λοιπόν, φανερό, πως η μόνη δυνατή διέξοδος σε ένα πράγματι δισεπίλυτο πρόβλημα, εντοπίζεται στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας και στην παροχή ρευστότητας από έναεθνικοποιημένο-κοινωνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα, που θα υπηρετεί της ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, και όχι στην επιβολή μέτρων και πρακτικών λιτότητας που επικαλύπτονταιυποκριτικά με τα χαρακτηριστικά της "εξυγίανσης".
Tέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Βήματος», σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζες της Ελλάδας, τα δάνεια από 258 δις που ήταν στο τέλος του 2010, έχουν υποχωρήσει σε 226 δις. ευρώ, με τους ετήσιους ρυθμούς πτώσης να μην ξεπερνούν την τελευταία τριετία το 5%. Ρυθμοί που θεωρούνται μη ικανοποιητικοί από την ΕΚΤ, που παρά την μέχρι τώρα «στήριξη» με δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, διαμηνύει πως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα πρέπει η κατάσταση ναεπανεξεταστεί.
BUNDESBANK: H ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2014!
Τη θέση ότι οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να εγκρίνουν ένα νέο πρόγραμμα «διάσωσης» για την Ελλάδα, το αργότερο εντός του 2014, υιοθετεί η ομοσπονδιακή τράπεζα της Γερμανίας(Bundesbank), σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Σε εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, η Τράπεζα εκφράζει τις «σοβαρές αμφιβολίες» της για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τους μεταρρυθμιστικούς (!) της στόχους, κάνοντας λόγο για «μετά βίας ικανοποιητική» επίδοση της Αθήνας για «ασυνήθιστα υψηλούς» κινδύνους που πηγάζουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.
«Oι Ευρωπαίοι, πρέπει μέχρι τις αρχές του 2014 να αποφασίσουν για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα», σημειώνεται στο έγγραφο.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Bundesbank έχει διαμηνύσει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως η έγκριση της πρόσφατης δόσης  για την Ελλάδα έγινε λόγω «πολιτικών περιορισμών».

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου