Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Κανένα αντίτιμο στα ΜΜΜ, κανένας ελεγκτής στις ζωές μας


Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για τον νεκρό 18χρονο στο Περιστέρι

Την Τρίτη 13 Αυγούστου, γύρω στις 23:00 το βράδυ, ένας 18χρονος έχασε την ζωή του κοντά στο Δημαρχείο Περιστερίου μετά τη δίωξή του από ελεγκτή. Ο λόγος; Δεν είχε εισιτήριο. Για την ιστορία, ο ελεγκτής του ζητούσε με τσαμπουκά και επί ώρα το εισιτήριο και τα προσωπικά του στοιχεία απειλώντας τον πως θα τον πάει στο κοντινό αστυνομικό τμήμα. Αφού ήρθαν στα χέρια, ο νεαρός πήδηξε από το εν κινήσει τρόλεϊ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του μετά την πρόσκρουσή του στην άσφαλτο.
Όσο και αν υπερασπίζονται κάποιοι το αντίθετο, το περιστατικό δεν ήταν ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Αποτελούν παγιωμένη κατάσταση οι τραμπουκισμοί ελεγκτών σε εργαζόμενους, άνεργους και μετανάστες, που μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο, είτε από επιλογή, είτε επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Η εντατικοποίηση του ελέγχου στα ΜΜΜ είναι απλά ένα μικρό κομμάτι της εντατικοποίησης του ελέγχου των ζωών μας συνολικά.
Στους καιρούς του εκφασισμού του συστήματος εξουσίας, το γνωστό «εγώ απλά έκανα τη δουλειά μου» δεν είναι τίποτα άλλο παρά δοσιλογισμός και μάλιστα με κακό καμουφλάζ. Άνθρωποι που με το επάγγελμά τους συμβάλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση του αυταρχικού κοινωνικού κλίματος, που επιβάλλεται από το Κράτος και το Κεφάλαιο, είναι προδότες της τάξης μας και ως τέτοιοι θα αντιμετωπίζονται.
Μπροστά στο τραγικό αυτό συμβάν, το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Ειδικά τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει άμεσα να πάρουν ουσιαστική και ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της ελεύθερης ή μη μετακίνησης επιβατών και να απαιτήσουν την κατάργηση του εισιτηρίου. Παράλληλα, μέσα από συνδικάτα, επιτροπές και συνελεύσεις εργαζομένων σε χώρους δουλειάς και συνελεύσεις γειτονιών, να αγωνιστούμε για την κατάργηση κάθε αντιτίμου στα ΜΜΜ και να μην αφήνουμε κανέναν ελεγκτή να πατάει το πόδι του σε αυτά.
rocinante.gr

1 σχόλιο: