Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Jean-Francois Laguionie: Ένα ταξίδι στην Τέχνη του Αnimation


Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα , Γάλλος σκηνοθέτης Jean-Francois Laguionie, μιλάει στο ΑΜΠΕ και αποκαλύπτει την προσωπική του διαδρομή προς την δημιουργία των ταινιών animation.
 O σπουδαίος Jean-François Laguionie γεννημένος το 1939 στο Βecançon της Γαλλίας συνέδεσε αρχικά το όνομά του με το θέατρο, σε συνέχεια όμως της επαγγελματικής του συνάντησής με τον επίσης σημαντικό Paul Grimault στράφηκε στο επαγγελματικό animation με αρωγό στις πρώτες του παραγωγές τον ίδιο τον Grimault.





Η συνέχεια σφραγίστηκε από μια σειρά ταινιών animation μικρού μήκους υπό τη σκηνοθετική του καθοδήγηση με κορύφωση την πολλή γνωστή, σήμερα, ταινία του 1978 "La Traversée de l'Atlantique à la rame" (Rowing across the Atlantic), που του χάρισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών (καλύτερη ταινία μικρού μήκους), και την ακριβώς επόμενη χρονιά απέσπασε το βραβείο César καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους.
Σε μια προσπάθεια μετάβασης σε ταινίες animation μεγάλου μήκους ο Jean Francois Laguionie ιδρύει το studio La Fabrique. Εκεί δημιουργεί το 1985 την ταινία "Gwen", γνωστή και με το τίτλο «Το Βιβλίο της Άμμου (Τhe Book of Sand - Gwen, le livre de sable) [βραβείο κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ του Annecy]θέτοντας τις βάσεις για την δεύτερη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του το 1999 με τον τίτλο “Le Château des singes” (The Castle of the Apes), που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μεγάλου μήκους στο 5ο Φεστιβάλ animation του Kecskemét.
Ακολουθούν το 2003 η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του «L’Île de Black Mór» (The Island of Black Mór) και το 2011 η υπέροχη και πιο πρόσφατη δημιουργία του το “Le Tableau” (The Picture), υποψήφια καλύτερης ταινίας animation στα φετινά βραβεία César, όπου για πρώτη φορά επιχειρεί τον καινοτόμο συνδυασμό του animation με πραγματικούς ηθοποιούς.
Πηγή: camerastyloonline
http://tvxs.gr/news/alles-texnes/jean-francois-laguionie-ena-taksidi-stin-texni-toy-animation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου