Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Gotha: Μία πόλη, ένα κόμμα, δύο γραμμές.


 Του Σ.Σ.Μ
Gotha: Μία πόλη, ένα κόμμα, δύο γραμμές. 
Συμβολή στη συζήτηση για μία νέα πολιτική προοπτική.


Η κριτική (στην αριστερά) πρέπει να είναι πάντα καλοδεχούμενη. Μονομέρειες, αγκυλώσεις, δογματισμοί και σεχταρισμοί αποτελούν το μικρόβιο που τρώει της σάρκες της δεκάδες χρόνια τώρα. Η υποκατάσταση της θεωρίας με μια θεοκρατική αντίληψη περί ορθοδοξίας και μοναδικότητας στην ερμηνεία των Γραφών είχε, και εξακολουθεί να έχει, καταστροφικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ενός, συστηματικά και καλά, οργανωμένου συστήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ο λικβινταρισμός και η πολυδιάσπαση είναι το βούτυρο στο ψωμί του αντιπάλου. Dividi et imperi, έκαναν σημαία τους οι Ρωμαίοι και δημιούργησαν τη δική τους αυτοκρατορία και τη δική τους οικουμένη.



Η ιστορικότητα της συνείδησης και η μαρξιστική προσέγγιση αυτής της ιστορικότητας είναι το μοναδικό εργαλείο που έχει η αγωνιζόμενη ανθρωπότητα απέναντι στην απάνθρωπη εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας και στην απόλυτη αλλοτρίωση του ατόμου. Οι Γραφές «γράφτηκαν» για να παρουσιάσουν και να αναλύσουν ένα ιστορικό φαινόμενο, σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Τα Ευαγγέλια οικοδομούν την πίστη, δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και στην ανάδειξη των εργαλείων για να αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας που προσαρμόζονται, πολύ πιο καλά και πολύ πιο γρήγορα, στα νέα δεδομένα.

Όπως ο Μαρξ ανέλυσε τη δεδομένη πραγματικότητα της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ευρώπη του 19ου αιώνα θέτοντας δύο σημαντικότατες παραμέτρους στην ιστορία της πολιτικής σκέψης (ιστορικότητα και αναγκαιότητα ανατροπής) έτσι και η σημερινή αριστερά θα έπρεπε να επιδιώξει πρώτα την κατάληψη της εξουσίας και μετά την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν στην οικοδόμηση ενός διαφορετικού οικονομικού και κοινωνικού συστήματος. Αυτό το ζήτημα το αγνοεί, παντελώς, η συντριπτική πλειοψηφία Η συνέχεια στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα

http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/01/gotha.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου