Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Η μυστική έκθεση για τα κοιτάσματα, η Deutsche Bank, η ΑΟΖ και τα θύματα…


Μετά τη πρόσφατη φημολογούμενη παρουσίαση έκθεσης στο Πρωθυπουργό για τη θέση και την αξία των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με “βρήκε” μια παρουσίαση του καθ. Φώσκολου και των συνεργατών του (βλέπετε εδώ) που αφορά την ύπαρξη υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Πρόκειται για μια γεωλογική μελέτη που  εξηγεί το πώς δημιουργήθηκαν τα εν λόγω κοιτάσματα και υποδεικνύει μερικά σημεία σε περιοχές (π.χ. περιοχές ηφαιστείων που εκπέμπουν μεθάνιο, περιοχές που οι πλάκες της Αφρικής και του Αιγαίου συναντώνται δημιουργώντας μεγάλες παραμορφώσεις κλπ) της Ελλάδας και ειδικότερα νότια της Κρήτης στα οποία πρέπει να γίνουν έρευνες.
Εγώ έχω δείξει σε προηγούμενο άρθρο εδώ από το 2009 τα πιθανά σημεία που πρέπει να γίνουν έρευνες και υπάρχουν αρκετές συμπτώσεις εκ των υστέρων με όσα αναφέρονται στην παρουσίαση του κ. Φώσκολου. Από τότε πέρασαν τρία χρόνια χωρίς να γίνει κάτι ουσιαστικό. Ο τρόπος καταμερισμού της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων απο την πολιτική ηγεσία γίνεται με λάθος τρόπο. Δεν ξέρω αν αυτό γίνεται επίτηδες ή δεν ξέρουν απο πού κλάνει το μπαρμπούνι ή και τα δύο (το πιθανότερο). Τα λάθη αποφάσεων, που έχουν διαπράξει οι πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν είναι λάθη δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτό θα εκτιμηθεί μετά απο μια δεκαετία.

Πολλές απο τις προτεινόμενες περιοχές έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν απο εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα με διάφορες προμετωπίδες αλλά τα αποτελέσματά τους δεν ανακοινώθηκαν. Καθίσταται λοιπόν προφανές ότι πρέπει να γίνει μιά καλά οργανωμένη έρευνα υπό την επίβλεψη του κράτους σε όλο το χώρο της Ελληνικής ΑΟΖ αλλά ιδαίτερα στις ύποπτες περιοχές και σε όλες με την ίδια σοβαρότητα. Μια συνολική μελέτη που να αφορά όλο το Αιγαίο, το Καστελόριζο, την Νότια Κρήτη και το Ιόνιο θα έπαιρνε με τις αναλύσεις γύρω στον  ενάμισυ χρόνο συνολικά.
Δεδομένου ότι μία πρώτη ερμηνεία των αποτελεσμάτων βγαίνει σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση κάθε μέτρησης σεισμικών δεδομένων (2D seismic tomography), αν υποθέσουμε μια χρονική υστέρηση δύο εβδομάδων για λόγους παρουσίασης καί όχι ουσίας των αποτελεσμάτων ανα υποπεριοχή έρευνας, αντιλαμβάνεστε ότι η έρευνα για τα κοιτάσματα ανα περιοχή έρευνας (οικόπεδο) θα ολοκληρώνεται ανά τρίμηνο και θα πρέπει να παρουσιάζεται στη πολιτική ηγεσία ώστε να ξεκινούν άλλες διαδικασίες. Ενδιαφέρον είναι να γνωρίζει κανείς τί είδους συμφωνία υπάρχει μεταξύ της πολιτείας και τής παρούσας εταιρείας ερευνών. Είναι λάθος να υπάρχει μία μόνο εταιρεία να κάνει τις έρευνες των σεισμικών. Είναι εγκληματικό.
Εχω εξηγήσει επανηλειμμένα, ότι η Ελλάδα υπό το παρόν καθεστώς και τα μνημόνια που έχει υπογράψει δεν μπορεί να προχωρήσει σε προκήρυξη της ΑΟΖ της ενώ οι συζητήσεις με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στην διελεύκαση των ορίων της ΑΟΖ της και όχι της υφαλοκρηπίδας της.
Κάτι που θα βοηθούσε την ταχύτερη έρευνα υδρογονανθράκων θα ήταν έστω και χωρίς να ανακηρύξει ΑΟΖ η χώρα να τη κόψει ολόκληρη σε οικόπεδα από τώρα. 
Η εκτίμηση της αξίας των κοιτασμάτων  μπορεί να έχει μεγάλο ποσοστό λάθους όταν προέρχεται μόνο απο ποιοτικά δεδομένα και συγκριτικές αναλύσεις. Συνεπώς το ενδαιφέρον της Deutsche Bank δεν θα έλεγα ότι είναι ειλικρινές, έχει σχέση με άλλα θέματα.  Δεν θα δώσω την άποψή μου για το θέμα και όχι γιατί δεν ξέρω,. Αυτό που μπορώ να συμβουλέψω είναι, η έρευνα να προχωράει κατά οικόπεδο και η κυβέρνηση να προχωράει στο επόμενο βήμα όταν ολοκληρώνεται η έρευνα των σεισμικών σε αυτό.
Δεν είναι δικαιολογία τα σεισμικά να γίνονται στο Ιόνιο κατά προτεραιότητα μόνο επειδή τα συσχετίζουν με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ιταλίας και της Αλβανίας. Εχω προτείνει συγκεκριμένα σημεία έρευνας. Εχω την αίσθηση ότι δεν έχω πέσει έξω και αυτό το έχω κάνει απο το 2009, την εποχή που όλοι κοπάναγαν χταπόδια… Βεβαια οι ημίονοι δεν πονάνε εύκολα ούτε έχουν ευαισθησία. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι τα κόλπα θα τα μάθουν στα συνέδρια ή συλλέγοντας διατριβές. Οι χρεοκοπημένοι έγιναν έξυπνοι, τα θύματα έγιναν ψαράδες. Μη φάνε, έχουμε γλάρο…
Θέλουν δέκα χρόνια για να κάνουν πέντε τρύπες τα κορόιδα…
Στην Ιαπωνία οι επιστήμονες εργάζονται πιό παραγωγικά και μεθοδικά απο ότι στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, είναι μαγκιά, κλανιά, συνέδριο, συζητήσεις επι συζητήσεων και στο βάθος… ο Παρθενώνας.
http://www.zcode-gr.blogspot.gr/2012/12/blog-post_13.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου