Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Αιθαλομίχλη, Ξυλόσομπες και το κακό συναπάντημα…


Νέφος
Στην ατμόσφαιρα ο αέρας κινείται λόγο διαφοράς πίεσης απο τα θερμότερα πρός τα ψυχρότερα στρώματα (Εικ.1) και έτσι ανανεώνεται. Κατά τη κίνησή του αυτή συμπαρασύρει μια μεγάλη ποσότητα των αιωρουμένων σωματιδίων όπως και των παραγώγων καύσης.
Κάτω απο ορισμένες συνθήκες (π.χ. κρύοι άνεμοι απο τα βουνά ή η θαλάσσια αύρα) παρατηρείται ένα ψυχρότερο στρώμα αέρα κοντά στην επιφάνεια της γής που δημιουργεί μια περιοχή χαμηλότερης πίεσης απο ότι εκείνη σε υψηλότερα στρώματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο αέρας να μη οδεύει από τα κατώτερα προς τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και να παγιδεύεται ανάμεσα σε μια περιοχή χαμηλής θερμοκρασίας που είναι κοντά στο έδαφος και σε μια περιοχή σχετικά υψηλότερης θερμοκρασίας που είναι σε κάποιο ύψος πάνω από αυτό (Εικ.2). Αυτό φαίνεται ότι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα (Εικ.3). Αποτέλεσμα αυτού είναι ο αέρας  να μήν ανανεώνεται όπως συνήθως και ένα στρώμα αιθαλομίχλης να κατοικοεδρεύει ελπίζω μόνο τις βραδυνές ώρες πάνω απο την Αθήνα.

Στην Εικ.4 φαίνεται με εντονότερο κίτρινο χρώμα η “ζώνη” στην οποία “εγκαθίσταται“ το θερμότερο στρώμα αέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το οποίο εμποδίζει την αιθαλομίχλη να απομακρυνθεί. Το ευχάριστο είναι ότι ακόμη δεν βρίσκει κανείς μαύρη σκόνη στους δρόμους όπως τη δεκαετία του 50, που το νέφος αιθαλομίχλης στο Λονδίνο επέφερε 20,000 θανάτους απο αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα.
Η απότομη μετάβαση για οικονομικούς λόγους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ανεξέλεγκτης προέλευσης καύσιμα υλικά σε τζάκια και ξυλόσομπες οδήγησαν στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης.
Ενα πρόβλημα λοιπόν που καταγράφεται είναι ότι το κράτος δέν έχει καθορίσει τις επιτρεπόμενες προδιαγραφές των pellets, που θα καίγονται ανά πόλη (μέχρι σκατά κότας και αλόγου μπορεί να είναι μέσα…). Δύσκολο να τα εξηγήσω εδώ αυτά.
Ηδη, θα έπρεπε μετεωρολογικά μπαλόνια να πετάνε πάνω απο την Αθήνα και να παρακολουθούν το πάχος του θερμού στρώματος (η συνήθης μεταβολή είναι 6.5 οC/km ύψους), που εμποδίζει την ανανέωση του αέρα, με τον τρόπο που εξήγησα. Σας τα είπε αυτά κανείς; Οχι… Ξέρω, ξέρω… Ξέχασα, αυτά δεν γίνονται στις Μπανανίες…
Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι το κράτος δεν έχει επιβάλει την παρουσία ειδικών φίλτρων σε τζάκια και ξυλόσομπες όπως και καυστήρες pellets. Τα φίλτρα νερού κρατάνε μόνο σε κάποιο ποσοστό τα αιωρούμενα σωματίδια. Τα φίλτρα έχουν διάφορες προδιαγραφές ανάλογα με το μέγεθος σωματιδίων που συγκρατούν αλλά και διαχωρίζονται σε διάφορα είδη ανάλογα με τα είδη ρύπων που συγκρατούν. Για να αποφασιστεί τι προδιαγραφές χρειάζονται τα φίλτρα και τι όχι, θα πρέπει να γίνει μελέτη των ρύπων της ατμόσφαιρας πέραν αυτών που καταγράφονται καθημερινά. Aυτό, το έχουν παραλείψει να το κάνουν.
Δεν τα κλείνετε τα ΑΕΙ και το ΕΜΠ; Πεταμένα λεφτά… Ούτε παράγουν ούτε ενδιαφέρονται να παράγουν.
Τόσα χρόνια μάζεψαν εκεί μέσα όλους τους άχρηστους. Δεν το βλέπετε; Δημόσιοι υπάλληλοι είναι.
Xρειάζονται ειδικές προδιαγραφές για τις pellets και τα φίλτρα. Ποιός θα τους μαντρώσει να τους βάλει να δουλέψουν;
Τι περιμένουν στη κυβέρνηση; Να λάβουν μέτρα για του χρόνου; Τί περιμένουν οι μιζαδόροι, να πουληθούν πρώτα όλες οι σόμπες;
Με τί θα γίνει ανάπτυξη; Mε το δικηγόρο στο υπ. ανάπτυξης; Eίσαστε καλά;
98 εκ. ευρώ δάνειο έδωσαν στο MEGA. Τους “επιδοτούν” για να μη μιλάνε με αγύριστα δάνεια…
Αηδιάσαμε πια. Δεν πάει άλλο. Αυτό δεν είναι κράτος.

http://zcode-gr.blogspot.gr/2013/01/image.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου