Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Αυστρία: Εννιά χρόνια κάθειρξη σε ηγετική μορφή των νεοναζί


Δικαστήριο της Αυστρίας καταδίκασε μια ηγετική μορφή των νεοναζί στη χώρα σε εννιά χρόνια κάθειρξη για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην δημιουργία ενός ιστότοπου της ακροδεξιάς που εξυμνούσε το Ναζισμό.


Ο Γκότφριντ Κίσελ, 54 ετών, διέψευσε ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και είπε στο δικαστήριο ότι γύρισε σελίδα αφού εξέτισε μια προηγούμενη ποινή φυλάκισης για νεοναζιστική δραστηριότητα, που είναι απαγορευμένη στην Αυστρία.

Όμως αφού οι εισαγγελείς αναφέρθηκαν στον Κίσελ ως ηγετικό στέλεχος της αυστριακής ακροδεξιάς, το δικαστήριο τον καταδίκασε με 5 ψήφους έναντι 3. Δύο ακόμα κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης 4,5 και 7 ετών αντίστοιχα.

Ο συνήγορος του Κίσελ, Μίχαελ Ντορ, είπε πως πρόκειται να ασκήσει έφεση. «Περίμενα να αθωωθώ λόγω των πολύ πενιχρών στοιχείων. Υπήρχαν μόνο περιστασιακά στοιχεία, τίποτε περισσότερο», είπε σε σχόλιά του που μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.

Η Ναζιστική Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία το 1938 και ο διάλογος για το εάν οι Αυστριακοί υπήρξαν τα πρώτα θύματα ή οικειοθελείς συνένοχοι των ναζί συνεχίζεται. Ο εβραϊκός πληθυσμός της Αυστρίας εξαλείφθηκε σχεδόν ολοσχερώς στο Ολοκαύτωμα.

Ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας προειδοποιούν εκ νέου το τελευταίο διάστημα για αυτή που αποκαλούν υφέρπουσα ανοχή του αντισημιτισμού στην Αυστρία.

Ένας ραβίνος είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι νεοναζί οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας τον είχαν προπηλακίσει μπροστά σε αστυνομικούς που παρέμειναν άπραγοι, ενώ ένας πολιτικός της ακροδεξιάς επικρίθηκε από τον πρόεδρο της χώρας διότι δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ένα σκίτσο που θεωρήθηκε σαφώς αντισημιτικού περιεχομένου.
http://www.zougla.gr/kosmos/article/afstria-igetiki-morfi-ton-neonazi-katadikastike-se-enia-xronia-ka8irksi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου