Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Λουτρό των Αέρηδων


Εκτός από το Τζαμί στην Πλατεία Μοναστηρακίου, για το οποίο έχουμε αναφερθεί στο blog, αξίζει να επισκεφτείτε και το "Λουτρό των Αέρηδων" στην Πλάκα. Αποτελεί και αυτό ένα παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.
Το "Λουτρό των Αέρηδων", στην οδό Κυρρήστου 8 στην Πλάκα, είναι ένα επισκέψιμο μνημείο των νεώτερων χρόνων.
Είναι το μοναδικό από τα Δημόσια Λουτρά της Αθήνας που σώζεται μέχρι σήμερα. Χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας και βρίσκεται κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά και το Ρολόι του Κυρρήστου. 
Λειτουργούσε μέχρι το 1965. Ήταν ένα από τα "τρία ευχάριστα χαμάμια" σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τούρκου περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή που επισκέπτεται την Αθήνα το 1667.
Το χαμάμ του Αμπίντ Εφέντη, όπως ονομαζόταν τότε, είναι το μόνο που άντεξε στη λαίλαπα του χρόνου.
Ο εσωτερικός του χώρος είναι εντυπωσιακός...
 
..σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή..
..Ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει αναφορές
για την αξία των λουτρών στο δημόσιο βίο..
..Συνταυτιζόμενες με μια ολόκληρη ιστορική περίοδο..
Η κάτοψή του είναι δαιδαλώδης, αποτέλεσμα των μετατροπών και προσθηκών που είναι αναγνώσιμες κατά την κατασκευαστική ανάλυση του κτιρίου.
Στην πρώτη οικοδομική φάση των χρόνων της Τουρκοκρατίας, το Λουτρό της οδού Κυρρήστου είναι μονό και αποτελείται από αποδυτήρια, χλιαρό και θερμό χώρο. Λειτουργεί με βάρδιες χωριστά για άνδρες και γυναίκες.
Κατά τη δεύτερη οικοδομική φάση, που τοποθετείται χρονικά γύρω στα 1870, το Λουτρό αλλάζει χαρακτήρα. Με την προσθήκη νέων αλλά και τη μετατροπή παλαιών χώρων, μετατρέπεται σε δίδυμο, προσφέροντας για τις διακριτές πτέρυγες ανδρών και γυναικών από ένα χώρο αποδυτηρίων με πατάρι, ένα χλιαρό και ένα θερμό χώρο.
Ένα βοηθητικό κτίσμα περιλάμβανε ατομικά λουτρά, τα λεγόμενα "ευρωπαϊκά".
Το κτιριακό σύνολο συμπληρώνει η υπόγεια εστία, απ’ όπου ο ζεστός αέρας της καύσιμης ύλης διοχετευόταν στα υπόκαυστα, η κτιστή δεξαμενή του νερού και οι βοηθητικοί χώροι του Λουτρού.


Στην ταράτσα υπάρχει κτίσμα από το οποίο εξασφαλίζεται πρόσβαση προς τον υπαίθριο χώρο πάνω από τις θόλους και προς την εστία. Οι κύριοι λουτρικοί χώροι στεγάζονται με ημικυλινδρικές καμάρες ή θόλους που φέρουν τις "φεγγίδες", μικρές οπές με γυαλί για το φωτισμό.

Σήμερα στεγάζει παράρτημα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει μια εικόνα της λειτουργίας του παλαιού λουτρού.

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
Λουτρό των Αέρηδων
Κυρρήστου 8, Πλάκα, 105 56 Αθήνα
            210-32 29 031      
www.melt.gr
http://roadartist.blogspot.gr/2011/04/blog-post_14.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου