Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ο βράχος του Αρείου Πάγου



Στα χρόνια του σχολείου πηγαίναμε συχνά στο βράχο του Αρείου Πάγου, στεκόμασταν και χαζεύαμε από ψηλά την Αθήνα. Το σημείο αυτό είναι συνδεδεμένο μέσα μου με αρκετές αναμνήσεις.



Θυμάμαι να ανεβαίνουμε με προσοχή τα σκαλοπάτια, καθώς γλιστρούσαν αρκετά. Τώρα βέβαια έχει κατασκευαστεί μια καινούργια σκάλα, ακριβώς δίπλα, απ' όπου μπορείτε να ανεβείτε δίχως κίνδυνο.




Αν και περνάω συχνά από εκεί, είχα χρόνια να σταθώ. Όταν βρέθηκα στο λόφο και χάζεψα ξανά από ψηλά τη θέα, αισθάνθηκα το λάθος...



Ο Άρειος Πάγος, το αρχαιότερο δικαστήριο της Αθήνας, βρίσκεται μεταξύ της Πνύκας και της Ακρόπολης. Ήταν ο τόπος συνάθροισης του σώματος της βουλής των αριστοκρατών γερόντων που καθιερώθηκε από το νομοθέτη Σόλωνα τον 6ο αι. π.Χ.



Μέχρι τον 4ο αι. π.Χ. η Βουλή του Αρείου Πάγου ήταν αρμόδια για την εφαρμογή των νόμων, την επίβλεψη της χρηματικής διαχείρισης και την εκδίκαση σημαντικών υποθέσεων, όπως φόνων εκ προμελέτης. Παράλληλα λειτουργούσε και ως τόπος λατρείας. Εκεί υπήρχαν ιερά, όπως αυτό των Σεμνών Θεαινών ή Ευμενίδων.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Άρειος Πάγος υπήρχε ήδη (ως δικαστήριο;) από την εποχή του Α΄ Μεσσηνιακού Πολέμου (μέσα 7ου αι. π.Χ.).




Ο Άρειος Πάγος είναι στενά συνδεδεμένος και με το Χριστιανισμό. Καθώς κατά μία εκδοχή, το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο, όπου και κήρυξε για πρώτη φορά το Χριστιανισμό στους Αθηναίους. Λέγεται πως από το κήρυγμά του προσηλύτισε μόνο δύο ακροατές, τον επιφανή Διονύσιο Αρεοπαγίτη τον σημερινό προστάτη Άγιο της Αθήνας, που κατά την παράδοση ήταν και ο πρώτος επίσκοπος της πόλης, και μία γυναίκα, τη Δάμαρι.


Αν απλώσεις το χέρι, λες και θα αγγίξεις την Ακρόπολη...


μπροστά και ο Λυκαβηττός...


λίγο πιο δίπλα η Αρχαία Αγορά...


...κάθε μια σπιθαμή μπροστά στα μάτια, 
 επαναφέρει πρόσφατες ή και... παλιότερες αναμνήσεις



ακριβώς απέναντι ο λόφος του Αστεροσκοπείου 




πόσες ιστορίες να κρύβονται μέσα σε όλα αυτά τα σπίτια
πίσω από καθένα παράθυρο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε ψυχή...




Κάτω και γύρω από τον λόφο υπήρχαν τα χαμένα σήμερα 
σπίτια των νεοπλατωνικών φιλοσόφων (τέλη 4ου-αρχές 5ου αι. π.Χ.)


η καλύτερη ώρα για βόλτα είναι όταν δύει ο ήλιος, 
για να χαρείτε το ομορφότερο ίσως
(ακόμη και με συννεφιά) ηλιοβασίλεμα στην πόλη...



Η Αθήνα δεν θα ήταν ίδια, αν δεν υπήρχε αυτό το σημείο... 



Η επίσκεψη στο βράχο του Αρείου Πάγου, έγινε πριν από λίγες μέρες. Κάναμε βόλτα εκεί με έναν άνθρωπο που γνωριστήκαμε από τα blogs, δημιουργήθηκε μια ισχυρή φιλία και ουσιαστική επαφή. Ότι πιο σημαντικό τελικά όταν μέσω των blogs γνωρίζεις ανθρώπους που ταυτίζεσαι και έρχονται για να μείνουν στη ζωή σου!

http://roadartist.blogspot.gr/2012/05/blog-post_28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου