Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Η ταξική πάλη και το ζήτημα της εξουσίας


Άρθρο του Σ. Λ. στον Ριζοσπάστη

Το 19ο Συνέδριο θα επεξεργαστεί τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις των πολιτικών καθηκόντων του Κόμματος και της ΚΝΕ, που θα ισχύουν έως το 20ό Συνέδριο, στη βάση του απολογισμού και των εξελίξεων, της εκτίμησης των τάσεων. Βασικό καθήκον του Συνεδρίου είναι η σύγχρονη επεξεργασία του Προγράμματος του Κόμματος.



Θεμελιακό ζήτημα για το Πρόγραμμα του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι το ζήτημα της επεξεργασίας της στρατηγικής για τη συγκέντρωση των δυνάμεων της σοσιαλιστικής επανάστασης με δεδομένο το χαρακτήρα της εποχής ως εποχής του ιμπεριαλισμού, δηλαδή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, άρα και των σοσιαλιστικών επαναστάσεων και τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, αλλά και την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα έχουν διαμορφωθεί οι υλικοί όροι για το πέρασμα στο σοσιαλισμό, ανεξάρτητα αν δεν είναι στην ημερήσια διάταξη οι αντικειμενικές συνθήκες της σοσιαλιστικής επανάστασης. Ο ελληνικός καπιταλισμός βρίσκεται στο ανώτατο και τελευταίο του στάδιο, στον ιμπεριαλισμό.

Και, ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι το ΚΚΕ δρα για την προετοιμασία και συγκέντρωση των δυνάμεων της επανάστασης σε συνθήκες μη επαναστατικής κατάστασης. Πρέπει, επίσης, να διευκρινίσουμε ότι, όταν λέμε δυνάμεις της επανάστασης, εννοούμε κοινωνικές δυνάμεις που αντικειμενικά έχουν συμφέρον από την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Αυτές οι δυνάμεις θα συγκρουστούν με την εξουσία του κεφαλαίου για να την ανατρέψουν, να εγκαθιδρύσουν την εργατική, λαϊκή εξουσία και να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό. Δυνάμεις που δεν μπορούν να προετοιμάζονται γι' αυτήν τη σύγκρουση, όταν έλθει η στιγμή της σύγκρουσης, η οποία επίσης δεν μπορεί να προκαθοριστεί, ακόμη και αν συμμετέχουν στους αγώνες, χωρίς τη δράση του ΚΚΕ.

Πράγματι στο «Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ» στις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, στο κεφάλαιο «Τα καθήκοντα του ΚΚΕ για τη σοσιαλιστική επανάσταση», αναφέρεται: «Το ΚΚΕ δρα στην κατεύθυνση της προετοιμασίας του υποκειμενικού παράγοντα για την προοπτική της σοσιαλιστικής επανάστασης, παρόλο που η χρονική περίοδος εκδήλωσής της προσδιορίζεται από αντικειμενικές προϋποθέσεις, την επαναστατική κατάσταση.

Η δράση του ΚΚΕ σε μη επαναστατική κατάσταση συμβάλλει αποφασιστικά στην προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα (Κόμμα, εργατική τάξη, συμμαχίες) για επαναστατικές συνθήκες, για την πραγματοποίηση των στρατηγικών καθηκόντων του:

Τη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας της εργατικής τάξης με το ΚΚΕ, αποφασισμένης για την επανάσταση.

Τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα καταπιεζόμενα στον καπιταλισμό λαϊκά στρώματα, άλλα να τραβηχτούν περισσότερο ή λιγότερο ενεργά στην επαναστατική πάλη, άλλα να ουδετεροποιηθούν.

Τη στήριξη του επαναστατημένου λαού από όσο το δυνατόν ευρύτερες δυνάμεις που αποσπώνται από το στρατό.

Την εξασφάλιση της συντριπτικής υπεροχής των συσπειρωμένων με το ΚΚΕ επαναστατημένων δυνάμεων έναντι των αντιδραστικών αστικών και ταλαντευόμενων μικροαστικών στην αποφασιστική στιγμή και στα αποφασιστικά σημεία, σημαντικό πολιτικό και ταυτόχρονα οργανωτικό ζήτημα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πατώντας εδώ.


http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2013/01/blog-post_5567.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου