Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ


ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΛΜΟ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας από επιτροπές αγώνα ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού της Χαλκιδικής. Η πορεία ξεκίνησε από ταΠροπύλαια και κατευθύνθηκε δια μέσου της οδού Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος.
Οι πολλές εκατοντάδες διαμαρτυρόμενοι επέλεξαν ένανπρωτότυπο τρόπο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική κρατώντας έναν επιτάφιο, που αποτελείται «από λίγα μόνο δέντρα, από τα χιλιάδες που κόβονται στις Σκουριές», όπως χαρακτηριστικά λένε.
Επίσης, ορισμένοι από τους διαδηλωτές φορούσαν στολές για την προστασία από τοξικά απόβλητα τις οποίες χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία.
Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Σύνταγμα, όπου παραμένουν αρκετοί διαδηλωτές. Αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην καναδική πρεσβεία για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας (η πρεσβεία είναι ιδιαίτερα «δραστήρια» στην προώθηση των συμφερόντων της καναδικής εταιρείας που θέλει να εγκαταστήσει το τερατώδες μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική). Υπάρχει, ας θυμίσουμε, και κάλεσμα για πορεία, για τα μεταλλεία επίσης, την Τρίτη 15/1/13.
Τέλος, σαν υπενθύμιση, οι διαδηλωτές άφησαν τα δεντράκια στον φράχτη μπροστά στο μνημείο τουΆγνωστο Στρατιώτη και τη Βουλή.
ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ
Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η μαζική πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους αυτο-οργανωμένους χώρους, αφού πρώτα βρέθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Η πορεία ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από τα Προπύλαια με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών και διαμέσου τηςΟμόνοιας και της οδού Πατησίων έφθασε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. 
Βασικό σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών που συμμετέχουν στην πορεία είναι «Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους συλληφθέντες της Βίλα Αμαλίας».
Οι άνδρες των ΜΑΤ είχαν κάνει φραγμό με κλούβες επί της οδού Ευελπίδων, για να εμποδίσουν την είσοδο των διαδηλωτών στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων, ενώ οι δρόμοι γύρω από την Ευελπίδων καθώς και τμήμα της Λ.Αλεξάνδρας έκλεισαν για την κυκλοφορία των οχημάτων.
Παράλληλα, πορεία σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες της Βίλας Αμαλίας πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονική. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οδό Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας και στη συνέχεια φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της καταστολής, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους. 
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 92 συλληφθέντες που απολογούνται σήμερα για την υπόθεση ανακατάληψης της Βίλα Αμαλίας, οι είκοσι πρώτοι έχουν ολοκληρώσει την απολογία τους και αφέθηκαν ελεύθεροι με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μια φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10634:poreia-enantia-sta-metalleia-xrisou&catid=78:ygeia&Itemid=178

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου