Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ


Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ*
Η επικείμενη νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι η 12η στα τελευταία 4 χρόνια. Η προηγούμενη στις αρχές του 2012 ήταν 12,6% (από αυτή στην ΔΕΗ πήγε μόνο το 1,1 %) και συνολικά οι προηγούμενες 11 έχουν οδηγήσει σε 50% αύξηση της τιμής του λογαριασμού που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Την ίδια περίοδο βέβαια στον όμιλο ΔΕΗ υπάρχει μείωση δαπανών μισθοδοσίας 700 εκ €.
Ήδη έρευνα του οικονομικού πανεπιστημίου για την Βόρεια Ελλάδα, τονίζει ότι 6 στους 10 Έλληνες βρίσκονται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχιας και με βάση τα στοιχειά της ΕΛΣΤΑΤ το 30% των Ελλήνων είναι στο όριο της φτώχιας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 30/1/11 και 30/9/12 έχουμε αύξηση των διακοπών ρεύματος κατά 175.000.
Οι προτεινόμενες νέες μεγάλες αυξήσεις κατά 13% μεσοσταθμικά και πολύ μεγαλύτερες στην χαμηλή κατανάλωση από 1-800 KWH το τετράμηνο έχουν τις αιτίες τους:
  • Στις μνημονιακές υποχρεώσεις και πολιτικές
  • Στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 
  • Οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα: έχουν συμβεί σε όλες τις χώρες τις ΕΕ-15 (Ευρωζώνη) στις οποίες έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας τα τελευταία χρόνια
  • Στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Φ.Α. και γενικότερα αεριτζήδων που δραστηριοποιηθήκαν στον ενεργειακό κλάδο
Συγκεκριμένα:
  • Υποχρέωση του 1ου μνημονίου είναι από 1/7/2013 τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να αντανακλούν το κόστος παραγωγής. Η εφαρμογή της υποχρέωσης οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 25%. Η υποχρέωση του 1ου μνημονίου έγινε πιο σαφής με το πρόσφατο 3ο μνημόνιο που ορίζει σαφώς ότι για την καταβολή του υπολοίπου της δόσης των 9,2 Δις € θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Η οδηγία της Ε.Ε για την « απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» απαγορεύει την λεγόμενη « σταυροειδή επιδότηση». Αφού όρος της «απελευθερωμένης αγοράς» είναι να « πουλά πάνω από το κόστος». Για αυτό στην χαμηλή κατανάλωση 1-800 KWH, η αύξηση που προκύπτει φτάνει στο τρομακτικό ύψος 48,5 % (πάλι οι φτωχοί και οι άνεργοι «θα πληρώσουν την νύφη»)
Η βαθύτερη στόχευση και των μνημονίων και των οδηγιών της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο τομέας της ενέργειας. Για να μπει ο ιδιώτης ανταγωνιστής στην αγορά θα πρέπει να εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη άρα πρέπει να έχει αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Η αύξηση στο κόστος παραγωγής της Η.Ε. μεταξύ του 2012 και του 2013 υπολογίζεται στα 1,3 Δις €. Αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων ταξικών και πολιτικών επιλογών.
  • Από τέλος ρύπων 300 εκ € - 500 εκ €
  • Αύξηση κόστους Ημερήσιας Αγοράς 300 εκ €
Διότι η ΔΕΗ παράγει το 65% και αγοράζει το υπόλοιπο 35% στις τιμές αγοράς συνεπώς η ΔΕΗ κερδίζει από την παραγωγή και χάνει από το εμπόριο
  • Από το Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους 400 εκ €
  • Από τον Ειδικό Φόρο στο ΦΑ 250 εκ € και άλλα 150 εκ € στο πετρέλαιο και Μαζούτ
  • Από αύξηση κόστους δανεισμού (αύξηση επιτοκίου) 100 εκ €
Ειδικά ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους είναι μια βαθύτατα ταξική επιλογή για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών Η.Ε. από Φ.Α οι οποίοι έχουν επιβάλει στις κυβερνήσεις τους εξής καταπληκτικούς όρους προς όφελός τους. Επικαλούμενοι τεχνικούς λογούς δουλεύουν συνεχώς στο τεχνικό τους ελάχιστο που το έχουν καθορίσει δηλαδή στο 60% της ισχύος τους. Με αυτό το τρόπο αμείβονται με ένα ειδικό τρόπο που περιλαμβάνει το μεταβλητό τους κόστος (καύσιμο ΦΑ) συν ένα 10% καθώς και άλλες επιπλέον απολαβές. Τελικά με μέση τιμή για το 1 εξάμηνο του 2012 62,3 €/mwh με την όποια αμείφθηκαν όλοι οι άλλοι παραγωγοί (ΔΕΗ) αυτοί αμείφθηκαν με 101,5 €/mwh. Η διάφορα αυτή του υπέρ τιμήματος που αποκομίζουν είναι περίπου 400εκατ € το χρόνο τα όποια πληρώνουν η ΔΕΗ και τελικά ο καταναλωτής.
  • Το Χαράτσι, το οποίο δημιούργησε επιπλέον ταμειακή επιβάρυνση της ΔΕΗ. Η σύνδεση του χαρατσιού με τον λογαριασμό της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αδυνατούν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς με συνέπεια, να ζημιώνεται ταμειακά και να απαξιώνεται η ΔΕΗ.
Συνεπώς υπάρχει και άλλος δρόμος:
  • Να καταργηθούν τα Μνημόνια και οι Εφαρμοστικοί Νόμοι που επιβάλουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οδηγούν την ΔΕΗ στην απαξίωση για να επιτευχθεί η σαλαμοποίησή της και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση
  • Να μηδενιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές(κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, απαλλαγή της ΔΕΗ από έγκλημα της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Diesel και το Φ.Α, ανάπτυξη της ΔΕΗ ώστε να μην κάνει πανάκριβες εισαγωγές και αγορές, αποπληρωμή χρεών από τους μεγαλοπαραγωγούς, κατάργηση του «δώρου» του κου Παπακωνσταντίνου στα ΣΗΘΥΑ, κλπ)
  • Να καταργηθούν οι Νόμοι που χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς
  • Να εξοφληθούν τα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών και του δημοσίου προς την ΔΕΗ
  • Να μην εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ε.Ε για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Όλα αυτά όμως μπορούν να γίνουν από μια άλλη κυβέρνηση. Από μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Για αυτό ο λαός με τον αγώνα του πρέπει να ανατρέψει την τρικομματική κυβέρνηση και με την ψήφο του να αναδείξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία θα έχει μια συνολικά διαφορετική αντίληψη για την ενεργεία την οποία θα αντιμετωπίζει ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα καιτην ΔΕΗ 100% δημόσια και ενιαία.
Αλλά και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αγωνιστεί μαζί με τον λαό για να αποτραπούν αυτές οι αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες θα λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα αλλά και να μην προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του τομέα της ενέργειας συνολικά.
  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Δωρεάν ρεύμα τουλάχιστον σε όλους που θα είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.
  • Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει το θεμελιώδες δικαίωμα ώστε κανένα νοικοκυριό να μην μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση, παίρνοντας αντίστοιχα μέτρα τα οποία μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνουν και την δωρεάν παροχή μιας βασικής ποσότητας ενέργειας βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (εισόδημα, πρώτη κατοικία, οικογενειακή κατάσταση κλπ.).
  • Απλοποίηση και επικαιροποίηση των κριτηρίων για να διευρυνθεί ο πληθυσμός που θα έχει κοινωνικό τιμολόγιο.
* Ο Θανάσης Πετράκος είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μεσσηνίας.

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10584:2013-01-07-17-57-01&catid=80:koin-dikaiomata&Itemid=180

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου