Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

το ρολόι του Κυρρήστου, Αέρηδες


Όλοι περπατώντας στην Πλάκα, έχουμε σταθεί και θαυμάσει τους Αέρηδες.. Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται το αρχαίο μνημείο - κτίριο που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες της Ακρόπολης, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς...


Το μνημείο αυτό του οποίου το επίσημο όνομα είναι Ωρολόγιο του Κυρρήστου, θεωρείται πως το ανήγειρε ο Ανδρόνικος ο Κύρρηστος ή Κυρρήστης, εξ ου και το όνομα του. Πρόκειται για οκταγωνικό πύργο, πάνω σε τρεις βαθμίδες, από πεντελικό μάρμαρο, όπου στις ισάριθμες μετόπες του φέρονται ανάγλυφοι οι οκτώ κύριοι άνεμοι, εξ ου και αέρηδες.
Έχει δύο θύρες, μία προς το Βορρά και μία προς τη Δύση...


Kατά την ανασκαφή του χώρου, βρέθηκαν αμέσως BA πολλοί χριστιανικοί τάφοι, διότι ο Πύργος μετασκευάσθηκε κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους σε εκκλησία. Nοτίως του Πύργου αποκαλύφθηκε δεξαμενή νερού και κτιστός αγωγός.
Aμέσως NA του Πύργου φάνηκε μέρος τοίχου του λεγομένου «Aγορανομείου». Tα κινητά ευρήματα της ανασκαφής (επιγραφές, θραύσματα αναγλύφων, κιονοκράνων κά.) μεταφέρθηκαν στην Συλλογή της Aδριανείου Στοάς.
O Πύργος των Aνέμων χρησιμοποιήθηκε από το 1843 ως προσωρινό Mουσείο κυρίως για τα ευρήματα της Aρχαιολογικής Eταιρείας. Eκεί συγκεντρώθηκαν με την φροντίδα του Kυριακού Πιττάκη αρχαία, κυρίως επιγραφές, διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της πόλεως. H συλλογή του Πύργου μεταφέρθηκε το 1874 στο νεόκτιστο τότε Eθνικό Aρχαιολογικό Mουσείο.
Ο αστρονόμος Ανδρόνικος από την Κύρρο της Μακεδονίας το έχτισε στο πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. Στο πάνω μέρος κάθε πλευράς εικονίζονται ανάγλυφα οι άνεμοι με τα σύμβολά τους και τα ονόματά τους χαραγμένα.


Συγκεκριμένα είναι: ο Βορρέας (βόρειος), ο Καικίας (βορειοανατολικός), ο Απηλιώτης (ανατολικός), ο Εύρος (νοτιοανατολικός), ο Νότος (νότιος), ο Λιψ (Λίβας, νοτιοδυτικός), ο Ζέφυρος (δυτικός), και ο Σκίρων (βορειοδυτικός). Κάτω από κάθε τέτοια ανάγλυφη προσωποποίηση εγχάρακτες ακτίνες κατά διάφορους σχηματισμούς αποτελούσαν αυτούσια ηλιακό ρολόι.
Ειδικά για τον υπολογισμό της ώρας σε ανήλιες ημέρες υπήρχε μέσα στο κτίσμα εγκατάσταση υδραυλικού ρολογιού.
...Όταν βρεθείτε κοντά... 
 επισκεφτείτε το χώρο...
ή σταθείτε, απολαύστε τον ήλιο 
και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει στο χρόνο...
...Ο σκυλάκος πάντως...
βρήκε το καλύτερο μέρος για να χαλαρώσει... :)

Οι Αέρηδες σε γκραβούρα τον 18ο αιώνα

http://roadartist.blogspot.gr/2011/04/blog-post_19.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου