Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΣτΕ: Συνταγματικός ο Καλλικράτης


Τη συνταγματική έγκριση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας εξασφάλισαν οι συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων που προβλέπονται από τον Καλλικράτη.


Με ευρύτερη η πλειοψηφία και σειρά αποφάσεων της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ως συνταγματικές και νόμιμες τις διατάξεις του σχεδίου Καλλικράτη για τις συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων με το σκεπτικό ότι «έγιναν σύμφωνα με δέσμη κριτηρίων που αντιστοιχούν στα κριτήρια του άρθρου 101 του Συντάγματος, αλλά και με βάση επιπλέον ειδικά κριτήρια που εφαρμόστηκαν στο σύνολο των συνενώσεων σε όλη τη χώρα».

Με τις αποφάσεις αυτές (35 - 40/2012) απορρίφθηκαν οι προσφυγές Δήμων και Κοινοτήτων που αμφισβητούσαν τη συνταγματικότητα του Ν. 3852/2010 αλλά και τα κριτήρια με βάση τα οποία έγιναν οι συνενώσεις των Δήμων και Κοινοτήτων. Οι σύμβουλοι Επικρατείας υιοθέτησαν τις εισηγήσεις των Ν. Μαρκουλάκη και Παναγιώτας Καρλή οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι «δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ΄ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος».

Στις προσφυγές αναφερόταν μεταξύ άλλων, πως δεν ήταν συνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών με τις οποίες μειώθηκε ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας. Υπήρξαν πάντως και τρεις σύμβουλοι Επικρατείας που είχαν την άποψη ότι οι συνενώσεις είναι αντισυνταγματικές, καθώς δεν διευκρινίζονται με ειδική αιτιολογία τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την κάθε μία συνένωση, όπως είναι μορφολογικές ιδιορρυθμίες της κάθε περιοχής, οι χιλιομετρικές αποστάσεις που θα πρέπει να καλύψουν οι δημότες για να μεταβούν στη νέα έδρα του Δήμου, οι οικονομικές συνθήκες της κάθε περιφέρειας κ.λπ..
http://www.zougla.gr/greece/article/ste-sintagmatikos-o-kalikratis

1 σχόλιο:

  1. ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ?? ΟΧΟ,ΟΧΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΤΕ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ,ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ, ΕΓΩ ΣΕ ΠΙΤΣΑΡΙΑ ΔΟΥΛΕΥΑ,ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ,ΚΟΙΤΑΩ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΩΝ ΜΑΣ, ΔΙΑΒΑΖΩ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ,ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΠΑΤΡΙΔΑ! ΜΑ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝΕ ΤΟΝ ΣΤΗΣΑΝΕ ΣΤΟ ΤΟΙΧΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή