Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

AEK LIVE: Επιστέγασμα κοινωνικών φανερωμάτων



Κάθε φορά που βασανίζετε το μυαλό σας για να βρείτε ποια θα μπορούσε να είναι η λύση για το αδιέξοδο της ΑΕΚ, μην αφήνετε έξω από το «κάδρο» των σκέψεων σας την υπαρκτή καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η καπιταλιστική κρίση δεν είναι παίξε - γέλασε. Ποτέ δεν ήταν. Απλά, σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για αυτήν όχι με θεωρητικά σχήματα και αναλύσεις επί του παρελθόντος, αλλά ως σύγχρονο βίωμα:

Ο βιομήχανος που συνεχίζει να καταναλώνει στο κέντρο της Αθήνας «τα μπλίνις με το χαβιάρι τις γαρίδες και το σολομό» μια μέρα πριν συλληφθεί για ογκώδη χρέη προς το Δημόσιο (πραγματικό γεγονός). Θα μπορούσε… δυο μέρες πριν, να ήταν ο άνθρωπος που θα «έσωζε» την ΑΕΚ.

Οι αναξιοπαθούντες καπιταλιστές που κλαίνε γιατί οι μικροαστοί πελάτες τους επιλέγουν φτηνότερη λύση για την εκπαίδευση των παιδιών τους, θα μπορούσαν να βρουν, μια χαρά δωρεάν διαφημιστικό χρόνο ως υποψήφιοι σωτήρες της ΑΕΚ.

Οι χρεωμένοι ως το λαιμό απόφοιτοι των διαφόρων Χάρβαρντ, είναι πάντα πρόθυμοι να προωθήσουν μέσω των υψηλών επαφών τους, τον επόμενο διαχειριστή φρούδων ελπίδων.

Το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, που μετακινείται για να πιάσει θέση «πρώτο στασίδι», ενόψει του επόμενου ξεκοκαλίσματος, θα έκανε τα πάντα για μια θέση «πρώτο στασίδι», ενόψει της επόμενης «τάξης πραγμάτων» στην ΠΑΕ ΑΕΚ.

Οι καπιταλιστές που μπροστά στο μεγάλο χαμό πλασάρουν το «μαζί μπορούμε». Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την πρόσφατη ανακοίνωση του Τάκη Κανελλόπουλου ή εναλλακτικά ρωτήστε τον οικολόγο εφοπλιστή και σωτήρα του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζο!

Είναι όλα αυτά εικόνες ενός και μόνο σκηνικού: Ενός συστήματος που καιρό πριν έχει σαπίσει. Και που απλά σήμερα καταγράφεται δημόσια η εικόνα του. Μέρος αυτού του συστήματος είναι και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Μόνο που για να γίνουν κατανοητά αυτά είναι απαραίτητη η πολιτική συνείδηση, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στο πολιτικό υποκείμενο. Γιατί όπως πολύ ελπιδοφόρα λέει η Original «Ο αγώνας συνεχίζεται» μόνο που η Ιστορία διδάσκει πως όταν δεν υπάρχει πολιτικό υποκείμενο, οι αγώνες είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία.

Όμως είναι τουλάχιστον υπερβολή να χρεώνεις σε έναν σύνδεσμο οπαδών έλλειψη πολιτικού υποκειμένου που θα βάλει τέλος στα «υποκείμενα» που καταδυναστεύουν την ΑΕΚ, ολόκληρο το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου, αλλά και ολόκληρους λαούς. Πολύ περισσότερο που η Ιστορία αποκαλύπτει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει «μεγάφωνο» για να ακουστεί η αλήθεια πίσω από τις μεγαλοστομίες και την προπαγανδιστική απάτη:

«Εσύ θα φορέσεις το περιβραχιόνιο, θα σηκώσεις στους ώμους σου ολόκληρο το έθνος»,

έλεγαν στον Μαραντόνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, όταν η Αργεντινή είχε υποστεί τον πόλεμο στα Φόκλαντ από την Αγγλία. Ο Μαραντόνα πήρε το περιβραχιόνιο και μαζί με τους συμπαίκτες του μπήκαν στο γήπεδο απέναντι στην Αγγλία:

"Τα μάτια μας γυάλιζαν, διψούσαμε για εκδίκηση εκείνη τη μέρα... Το ξέραμε ότι δεν ήταν σωστό, όμως το μυαλό μας ταξίδευε στον πόλεμο των Φόκλαντς (...) σαφώς και ήταν εκδίκηση, γλυκιά εκδίκηση και έτσι το νιώθαμε όλοι μας".

Ο Μαραντόνα και οι συμπαίκτες του απέκλεισαν την Αγγλία, νίκησαν και τη Γερμανία, πήραν το κύπελλο και «ολόκληρο το έθνος πανηγύριζε», αλλά... Αλλά ο ίδιος ο Μαραντόνα ήταν αυτός που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους:

"Φυσικά δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τίποτα. Η τιμή του ψωμιού δε μειώθηκε, οι άνθρωποι στην Αργεντινή δε σταμάτησαν να πεινάνε και να ζητιανεύουν στους δρόμους". (Ντιέγκο Μαραντόνα, Αυτοβιογραφία, Το Βήμα, 6 Οκτωβρίου 2004.)

Εδώ είμαστε: Η πείνα και η ζητιανιά είναι το αποτέλεσμα της σαπίλας του καπιταλισμού. Το ίδιο και η τραγική κατάσταση της ΑΕΚ, που κατάντησε να ζητιανεύει «ταμειακή διευκόλυνση» από βαρκάρηδες! Απέναντι στη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, πρέπει – επιβάλετε να στεριώσουμε γερά το βατήρα που θα μας εκτινάξει στο δικό μας μέλλον.



Τα ραμφίσματα του αετού

1.       Είναι αλήθεια ότι στην ηλικία που βρίσκεται το πιο μάχιμο τμήμα των οπαδών της ΑΕΚ, με τα ελάχιστα πνευματικά εφόδια που έχει ένας άνθρωπος σ' αυτή τη φάση της ζωής του, είναι δύσκολο να είσαι αγωνιστής. Να είσαι μονάχα οπαδός είναι εύκολο.

2.       Η ανταύγεια της ΑΕΚ μέσα στην ψυχή σας, δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ίδια την ΑΕΚ.

3.       Το πρόσφορο έδαφος για την επιβολή της κυρίαρχης ιδεολογίας των ΠΑΕ, δε βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στις αλλοτριωμένες μάζες, στο πλήθος, στην κοινή γνώμη, στην πλειοψηφία των οπαδών. Το πλήθος, οι πολλοί, η μάζα των οπαδών που κατά κανόνα είναι άνθρωποι που προέρχονται από φτωχές οικογένειες και συνήθως δεν έχουν αναπτύξει αυτοσυνείδηση, είναι ευάλωτοι έναντι της κυρίαρχης ιδεολογίας, αισθάνονται, νοούν και πράττουν ότι συμφέρει στους ισχυρούς, στους «λύκους». Το συμφέρον των κρατούντων της εταιρείας που εκμεταλλεύεται την ΑΕΚ, εκλαμβάνεται από το πλήθος κάτι σαν έκφραση της Θεϊκής βούλησης και ως επιταγή του λογικού.

4.       Η πραγματική ελευθερία είναι η συνείδηση της αντίστασης απέναντι στα υλικά συμφέροντα των δυνατών. Λευτεριά στην ΑΕΚ λοιπόν!!!

5.       Αγαπητοί νεοδιασώστες της ΑΕΚ. Εκτός από την συναισθηματική ευαισθησία, εκτός από την ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς την πραγματικότητα, χρειάζεται και χαρακτήρας. Δεν ξέρω αν το ξέρετε, αλλά τα στοιχεία του χαρακτήρα διαμορφώνονται από τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες, κυρίως από το είδος των ενεργειών αυτών.

6.       Δυστυχώς τα κέντρα προπαγάνδας των ΠΑΕ φροντίζουν όχι μόνο να χαλάνε το μυαλό, μα και τους χαρακτήρες των θυμάτων τους.

7.       Η ΑΕΚ δεν είναι μια πραγματικότητα φυσική ή υπερφυσική. Είναι μια κοινωνική αξία. Είναι δηλαδή το επιστέγασμα ορισμένων κοινωνικών φανερωμάτων. Κι αυτή η εκτίμηση δεν άγεται στην ατομική αίσθηση και κρίση ούτε σε καμία απόλυτη αρχή παρά σε έναν υπερατομικό κανόνα, που τον δημιουργεί, τον επιβάλλει και τον μεταβάλλει η ίδια η κοινωνική εξέλιξη.

8.       Το περιβάλλον των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ ΑΕΚ αφήνει να εννοηθεί ότι τη μέρα που θα απαλλαγούν οριστικά από την ΑΕΚ, θα γίνουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου.

9.       Εμείς να δείτε ευτυχία που θα νιώσουμε όταν απαλλαγούμε οριστικά από εσάς και από όλο το σινάφι σας, πατριώτες μεγαλοκαρχαρίες. Όχι μόνο μέσα από την ΑΕΚ, παντού!!!

10.   Δεν υπάρχουν φιλάνθρωποι μεγαλοκαρχαρίες. Τελεία και παύλα. Όλοι αυτοί είναι συνεπείς μονάχα στην απληστία τους για πλούτη και στο μίσος τους ενάντια στους ανθρώπους που τα παράγουν.



ΥΓ. Το μόνο έθνος που αναγνωρίζω είναι ο λαός! Κατ' επέκταση. Η μόνη ΑΕΚ που αναγνωρίζω είναι η ΑΕΚ του λαού της. Ζήτω η ΑΕΚ του λαού της!



Παναγιώτης Αλιατάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου