Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

8 εκ. ευρώ ομολογιακό δάνειο στο MEGA. Να γιατί χρεοκόπησαν οι τράπεζες.


Πείναγε και δάνειζε...Αν έχεις ένα διαθέσιμο κεφάλαιο και το διαθέτεις σε μια μη παραγωγική επένδυνση τότε χάνεις τα λεφτά σου. Αυτό έκανε απο ότι φαίνεται ένα κονσόρτσιουμ απο τράπεζες με οδηγό την Εθνική Τράπεζα, που εδάνεισαν 98 εκ. ευρώ το MEGA, μια εταιρεία που δεν παράγει τίποτα.
Τα 98 εκ. σύμφωνα με την ανακοίνωση της "Τηλέτυπος"  στην οποία ανήκει το MEGA είναι εν μέρει αναχρηματοδότηση - πήρε ομολογειακό δάνειο για να πληρώσει παλαιότερο δάνειο - αλλά και να καλύψει άμεσες ανάγκες.... Μέτοχοι στην  "Τηλέτυπος" είναι οι Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, ΔΟΛ και λοιποί εργολάβοι, επιχειρηματίες, φίλοι και υποστηρικτές της κυβέρνησης των μνημονίων, μέλη της λίστας Lagarde κλπ.
Σαν εγγυητής των κεφαλαίων που δανείζονται με διάφορα τεχνάσματα οι τράπεζες της Ελλάδας και αφού “εξαέρωσαν” ατιμώρητες ότι κεφάλαια είχαν σε θαλασσοδάνεια όπως το ανωτέρω, απουσία ελέγχου από όλες τις “μπάρες” του πολιτικού συστήματος, ο κάθε Ελληνας πολίτης έχει έννομο συμφέρον να ελέγχει το πώς διατίθενται τα κεφάλαια της κάθε τράπεζας. Ελπίζω μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου κάποιοι να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά των τραπεζών που εδάνεισαν το MEGA αλλά και κατά του υπ. Οικονομίας.

Σας υπενθυμίζω ότι το MEGA δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τη χρήση των συχνοτήτων που χρησιμοποιεί, όπως και ο ΣΚΑΙ, ο ΑΝΤ1 και ο ALPHA.

Tί είναι ομολογιακό δάνειο

Ομολογιακό είναι το δάνειο που εκδίδεται από ΑΕ, που εδρεύει στην Ελλάδα, και διαιρείται σε ομολογίες οι οποίες αντιπροσωπεύουν δικαιώματα των ομολογιούχων έναντι της εκδότριας κατά τους όρους του δανείου. Οι ομολογίες είναι χρεόγραφα, τα οποία ενσωματώνουν έντοκη απαίτηση κατά της εταιρείας και αποτελούν τμήματα του δανειζομένου ποσού, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία της ομολογίας.
Σε αντίθεση λοιπόν με τη μετοχή, η ομολογία δεν ενσωματώνει μετοχική σχέση, ούτε πηγάζουν από αυτή δικαιώματα διοικήσεως, αλλά περικλείει απλώς μια απαίτηση που αντιστοιχεί σε τμήμα του χρέους της εταιρείας. Οι ομολογιούχοι επομένως είναι κατηγορία εταιρικών δανειστών, οι δε ομολογίες, ως αξιόγραφα, είναι ελεύθερα μεταβιβαστές, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στους όρους του δανείου. Με την επιφύλαξη των όρων του δανείου ή της κείμενης νομοθεσίας η εκδότρια ΑΕ μπορεί να αποκτήσει δικές της ομολογίες, χωρίς περιορισμούς, τις οποίες μπορεί να διαθέσει εκ νέου. 
Ο νόμος διακρίνει τέσσερις κατηγορίες ομολογιακών δανείων: το κοινό, το ομολογιακό δάνειο με ανταλλάξιμες ομολογίες, το ομολογιακό δάνειο με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη και το ομολογιακό δάνειο με μετατρέψιμες ομολογίες. Όλες οι παραπάνω κατηγορίες δανείων μπορεί να είναι εξασφαλισμένες με κάθε είδους εμπράγματη ασφάλεια ή εγγύηση.
Το κοινό ομολογιακό δάνειο παρέχει στους ομολογιούχους το δικαίωμα απόληψης τόκου. Η έκδοσή του δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό ποσού, εκτός αν στο καταστατικό της εκδότριας ορίζεται διαφορετικά. Με το ομολογιακό δάνειο με ανταλλάξιμες ομολογίες χορηγείται στους ομολογιούχους το δικαίωμα να ζητήσουν με δήλωσή τους την εξόφληση των ομολογιών τους εν όλω ή εν μέρει με τη μεταβίβαση σε αυτούς άλλων ομολογιών ή μετοχών ή άλλων κινητών αξιών της εκδότριας ή άλλων εκδοτών, εφόσον κρίνουν ότι η ανταλλαγή τους συμφέρει.
Εξάλλου, με το ομολογιακό δάνειο με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη χορηγείται το δικαίωμα στους ομολογιούχους είτε προς λήψη, πέραν του τόκου, ορισμένου ποσοστού επί των κερδών που απομένουν μετά την καταβολή του πρώτου μερίσματος, είτε προς λήψη άλλων πρόσθετων παροχών ανάλογων με το ύψος της παραγωγής ή το εν γένει επίπεδο δραστηριότητας της εταιρείας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το ομολογιακό δάνειο με μετατρέψιμες ομολογίες, καθώς συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των μετοχών με αυτά των ομολογιών. Οι κοινές ομολογίες πλεονεκτούν έναντι των μετοχών καθώς παρέχουν δικαίωμα απόληψης τόκου, ακόμα και αν η συγκεκριμένη εταιρική χρήση δεν υπήρξε κερδοφόρα. Οι μετοχές με τη σειρά τους πλεονεκτούν έναντι των ομολογιών, εφόσον η εταιρεία έχει κέρδη, αφού μπορεί να προσφέρουν υψηλό μέρισμα και υψηλή χρηματιστηριακή αξία.

Ποιό σενάριο θα μπορούσε να παίζει…

Δεν υπάρχει κανείς λογικός επιχειρηματίας να πιστεύει ότι οι ομολογίες του MEGA θα μπορούσαν να πωληθούν στην ελεύθερη αγορά μετά απο ένα χρόνο στη σημερινή τους αξία,  δεδομένου ότι το MEGA δεν παράγει κάποιο προιόν πλήν απο “πορδές πολυτελείας…”. Τις ομολογίες αυτές μπορεί να τις ξαναγοράσει απο τίς τράπεζες ο δανειζόμενος… σε αξία μικρότερη π.χ. 30-50% της αρχικής. Δεν ξέρω αν με καταλάβατε…

Μια ακόμη διαφήμιση για κορόιδα. Γελάστε… Εσείς την πληρώνετε και αυτήν…

Διαφημίζεται της Μαριωρής ο Κώλος...
Μου αρέσει η σημερινή διαφήμιση της Εθνικής Τράπεζας στα ΝΕΑ… Κάντε κλίκ στην εικόνα να διαβάσετε  το κείμενο. Τίποτα από όσα υποστηρίζει το κείμενο της διαφήμισης δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα. Παραμυθάκι είναι.
Τέτοιου είδους διαφημίσεις (οπτικές ή και ακουστικές) αντιμετωπίζουν τον αναγνώστη σαν “παιδί με ειδικές ανάγκες” και βασικά τον προετοιμάζουν να γίνει πιό ανεκτός σε όσα θα διαβάσει στην εφημερίδα στη συνέχεια, όπως το άρθρο των ΝΕΩΝ για τη προσφορά και το έργο ανάπτυξης  κάποιας κ. Τάδε στη Θράκη, που στην πραγματικότητα προετοιμάζει την Κοσοβοποίησή της μέσα απο τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ).
Σημαντικά άρθρα να διαβάσετε για να καταλάβετε τι λέω, είναι αυτό το “Περί της χειραγώγησης των μαζών” του Τσόμσκι εδώ (περίπτωση 5) αλλά και το άρθρο μου για τις “Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ)” εδώ.
Aν γελάτε ακόμη, τότε είστε χαζοί…

http://zcode-gr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου