Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Αράπηδες στο Παγονέρι Δράμας. Κυριακή 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων!!!


Στο Παγονέρι ανήμερα των Φωτών, αναβιώνει το έθιμο των Χαράπηδων ή Αράπηδων μετά τον αγιασμό των υδάτων στις Πέρα βρύσες του χωριού. Και ενώ το εκκλησίασμα επιστρέφει στο χωριό, οι Αράπηδες με την Νύφη, την Γύφτισσα και τον Χατλή ή Αλογάκι, είναι οι πρωταγωνιστές στα Δρώμενα του χωριού!


Οι «Αράπηδες» είναι μεταμφιεσμένοι με προβιές που καλύπτουν όλο το σώμα, φέρουν μάσκα με τρεις τρύπες για τα μάτια και το στόμα, στη μέση κρεμούν κουδούνια, ενώ στο χέρι κρατούν ξύλινα σπαθιά και στάχτη και στα πόδια φέρουν γουρουνοτσάρουχα. Ένας άνδρας υποδύεται τη νύφη, με άσπρο φόρεμα, προκλητικά βαμμένη, την οποία προστατεύουν ως αδελφή τους οι Αράπηδες, από τυχόν επίδοξο κλέφτη. Όποιος τολμήσει να την κλέψει, θα τον συλλάβουν οι Αράπηδες και θα πρέπει να πληρώσει λύτρα. Ένας άλλος άνδρας υποδύεται τη Γύφτισσα, ντυμένος πολύχρωμα, με πολλά βραχιόλια, βαμμένα κόκκινα χείλη, το πρόσωπο βαμμένο με καπνιά, πλεξούδα σκόρδα στο λαιμό και ένα ψεύτικο μωρό στην αγκαλιά που προσπαθεί να το πουλήσει. Όποιος το πάρει και προσπαθήσει να φύγει, τον κυνηγούν οι Αράπηδες και αφού τον πιάσουν πρέπει να πληρώσει λύτρα και αυτός.

Επίσης, αν κάποιος Αράπης ή θεατής, αρρωστήσει ή τραυματιστεί, υπάρχει ο «Χατλής» (γιατρός) που φοράει λευκά ρούχα, κεφαλοστολή από δέρμα χοίρου, ο οποίος θα σπεύσει με το «αλογάκι» του (ομοίωμα αλόγου στα σκέλια του αναβάτη) με τα γιατρικά του σε τσάντα από δέρμα ζώου και ξύλινο ραβδί στο χέρι, να τον θεραπεύσει, κάνοντάς τον καλά με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει!!!... Συναντιώνται στις Κάτω βρύσες και όλοι μαζί ανεβαίνουν στην πλατεία του χωριού. Εκεί στήνεται τρανός χορός με πειράγματα και τραγούδια υπό τους ήχους των τοπικών μουσικών οργάνων, της γκάιντας και του νταχαρέ.

Στα Δρώμενα του χωριού πρώτο ρόλο έχουν οι θεατές επισκέπτες. Αυτοί είναι που δίνουν το έναυσμα κλέβοντας την νύφη και αμέσως το αντιλαμβάνονται οι Αράπηδες που είναι αδέρφια της νύφης και τρέχουν να την πάρουν. Εν τω μεταξύ η Γύφτισσα ή Αγκούπκα, περιφέρεται ανάμεσα στο πλήθος κλαίγοντας για το μωρό της... Αν κάποιος κλέψει το μωρό της αμέσως τρέχουν οι Αράπηδες και το φέρνουν πίσω!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου απευθύνει πρόσκληση σε όλους όσους θέλουν να ζήσουν από κοντά την μοναδική και ξεχωριστή αυτή εμπειρία να βρεθούν στο Παγονέρι την ημέρα των Φώτων στις 12:00 το μεσημέρι, όπου με τους ήχους της Γκάιτας, του Νταχαρέ και των κουδουνοφόρων θα περάσουν αξέχαστες στιγμές. Ο Σύλλογος προσφέρει δωρεάν τσίπουρο, κρασί και λουκάνικα.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου κ. Δημήτριος Μόνιος δήλωσε:

«Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία ψυχική, σωματική, οικονομική. Και για αποκτηθεί αυτή η υγεία πρέπει όλοι μας να συμμετέχουμε στα δρώμενα των χωριών. Στο Παγονέρι, ανήμερα των Φώτων στις 12 το μεσημέρι μετά τον καθαγιασμό των υδάτων και καθώς έρχεται το εκκλησίασμα από τις κάτω βρύσες στην πλατεία του χωριού συναντιέται με τον θίασο. Τον θίασο αποτελούν οι Αράπηδες -τραγόμορφοι ήρωες με σπαθιά και κουδούνια-, η γύφτισσα -με το μωρό στο χέρι-, η νύφη -πανέμορφη πάντα έτοιμη για κλέψιμο- και ο χακλής -ο γιατρός με το άλογο του να επέμβει και να βοηθήσει όποιον υποδύεται τον ασθενή-.

Σας περιμένουμε όλους στο Παγονέρι με τους ήχους της Γκάιτας, του Νταχαρέ και των κουδουνοφόρων να περάσουμε αξέχαστες στιγμές. Ο Σύλλογος προσφέρει δωρεάν τσίπουρο, κρασί και λουκάνικα» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου