Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Παπακωνσταντίνου Vs Aναστασιάδη




Με ένα επιτελείο δικηγόρων υψηλών προδιαγραφών, όπως ο γνωστός κ. Δημητρακόπουλος καθώς και η αδελφή του, σε διαρκή σύσκεψη, ο συνεκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» κ. Θεμιστοκλής Αναστασιάσης επιχειρεί να αντιδράσει, κατ’ αρχήν επικοινωνιακά, στην ανήκεστο βλάβη του δημοσιογραφικού και εκδοτικού του κύρους, που προκάλεσε η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.



Άλλωστε, νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην υπουργός οικονομικών κ. Γ . Παπακωνσταντίνου απάντησε με σφοδρότητα στους ισχυρισμούς του κ. Αναστασιάδη ότι η σχετική εισαγγελική απόφαση συνιστά πολιτική του δίωξη, αλλά και πως πίσω από αυτήν την «πολιτική δίωξη, κρύβεται ο πρώην υπουργός».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου με την ανακοίνωσή του υπενθυμίζει και απαριθμεί τα ουκ ολίγα γεγονότα, αλλά και τα στοιχεία τα οποία ως γνωστόν απασχόλησαν ακόμη και την ολομέλεια της Βουλής. Ο πρώην υπουργός επισημαίνει πως ο κ. Αναστασιάδης «πετά την μπάλα στην εξέδρα», επιδιώκοντας προφανώς να εξηγήσει σε ποδοσφαιρική διάλεκτο το πώς ο γνωστός δημοσιογράφος προσπαθεί να θολώσει τα νερά, να παίξει τις καθυστερήσεις, να αποπροσανατολίσει και τελικά να αποσπάσει την προσοχή των ενδιαφερομένων από το ζητούμενο. Ένα ζητούμενο το οποίο κατά τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Μουζακίτη δεν είναι άλλο από την αδυναμία του κ. Αναστασιάδη να εξηγήσει πώς ένα πρωί στο κεντρικό Κολωνάκι μετέφερε σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών 5,5 εκατ. ευρώ για κατάθεση στο γνωστό υποκατάστημα της γαλλικής τράπεζας BNP.

Η ανακοίνωση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχει άλλωστε ως εξής:

«Ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να εμφανίσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ως πολιτική δίωξη και να ρίξει την μπάλα στην κερκίδα. Επειδή στη δήλωσή του κάνει αναφορά στο όνομά μου, θυμίζω ότι κλήθηκα στη Βουλή - σε ερώτηση της κας Μπακογιάννη - τον Φεβρουάριο του 2011 να απαντήσω στο γιατί η σχετική έρευνα διαρκούσε ήδη 3,5 χρόνια. Η έρευνα αυτή γινόταν με εισαγγελική παραγγελία και άρα το ΣΔΟΕ αναφερόταν απευθείας στον εισαγγελέα και όχι στον Υπουργό. Ξεκίνησε πριν πάω στο Υπουργείο Οικονομικών και συνεχίστηκε αφότου έφυγα. Έκτοτε φυσικά ο κ. Αναστασιάδης χρησιμοποιεί τη εφημερίδα του για να με συκοφαντεί με κάθε ευκαιρία και έχω προσφύγει στη δικαιοσύνη γι αυτό. Ωραία λοιπόν τα μεγάλα λόγια για ‘το ΣΔΟΕ του κ. Παπακωνσταντίνου’ και η προσπάθεια αποπροσανατολισμού αλλά δεν πείθει».

Το ενυδρείο
Προκάλεσε μειδιάματα η προσωπική παρέμβαση του δημοσιογράφου κ. Αναστασιάδη αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της ποινικής διώξεως εις βάρος του. Τα μειδιάματα, κυρίως των παραγόντων εκείνων που γνωρίζουν άριστα και με λεπτομέρειες το δημοσιογραφικό οδοιπορικό του κατηγορουμένου για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος, δεν έχουν να κάνουν με το αυτονόητο δικαίωμα που έχει κάθε κατηγορούμενος να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Τα μειδιάματα, σαρκαστικού προφανώς χαρακτήρα, έχουν να κάνουν με μία αποστροφή της ανακοινώσεως του κ. Αναστασιάδη ο οποίος διαμαρτύρεται για την αδυναμία των φορολογικών αρχών να τον ελέγξουν και άρα να συνυπολογίσουν τα εισοδήματα του πριν από το 1992. Τα μειδιάματα στο Da Capo και τη «Βιβλιοθήκη» το μεσημέρι της Τρίτης ήταν μάλλον δικαιολογημένα, αφού τόσο η δημοσιογραφική πιάτσα που είναι πασίγνωστη για την αδιακρισία της, αλλά και η πολιτική πιάτσα που είναι πασίγνωστη για τις κακίες της, ξέρουν πως τα εισοδήματα του δημοσιογράφου προ 1992 δεν έχουν καμία… μα καμία σχέση με αυτά της επομένης περιόδου.

«Ουδεμία σχέση» επέμενε να ισχυρίζεται γνωστός τηλεοπτικός και δημοσιογραφικός κουτσομπόλης ο οποίος δεν απέφυγε παρ’ όλες τις εμφανείς προσπάθειές του, τη διακωμώδηση των ισχυρισμών του συνεκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Ωστόσο, στα γνωστά και καθόλου συμπαθή δημοσιογραφικά τραπέζια, καθολική ήταν η πεποίθηση πως ο δημοσιογράφος Θεμιστοκλής Αναστασιάδης μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση Ζαχόπουλου και πολύ περισσότερο μετά από τις υποθέσεις των 5,5 εκατ. ευρώ και της πασίγνωστης κράτησής του στα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας, με την ιστορία των αδικαιολόγητων επιταγών, κατάφερε να «επιβιώσει» έστω με τον τρόπο που κάτι τέτοιο έγινε εφικτό, λόγω της επικοινωνιακής «θαλπωρής» που του διασφάλισε η τηλεοπτική υιοθεσία του από την οικογένεια Κυριακού του τηλεοπτικού σταθμού Αντένα.
«Επιβίωσε μέσω του τηλεοπτικού ενυδρείου του Κυριακού», κατέθετε με επιμονή γνωστό δημοσιογραφικό στέλεχος εξηγώντας πως αν δεν υπήρχε αυτή η τηλεοπτική στέγη και άρα η συστημική διασφάλισή του, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα «άντεχε» το βάρος των αποκαλύψεων.

«Ας τον χαίρονται οι προστάτες του αν και κάποια στιγμή, σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν, όχι στη Δικαιοσύνη βεβαίως αλλά στην κοινωνία», επισήμαινε αργά το μεσημέρι της Τρίτης γνωστό πολιτικό στέλεχος που, αν και δεξιός, ποτέ του δεν κατανόησε την όψιμή εμμονή της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» να λιβανίζει τον σημερινό πρωθυπουργό. Ακόμη και για έναν φανατικό «Σαμαρικό» σαν εμένα αυτό το λιβανιστήρι μου φαίνεται υπερβολικό», πρόσθεσε με νόημα.

Τελικά, όλα εξηγούνται, και το λιβανιστήρι και το «ενυδρείο» και η «υιοθεσία», αρκεί κανείς να τα συνδυάσει.
H δίωξη

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγή, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εις βάρος του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμου Αναστασιάδη.
Είχε προηγηθεί παραγγελία του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα κ. Σπύρου Μουζακίτη, ο οποίος διενήργησε την ποινική προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης των «μαύρων» πέντε εκατομμυρίων ευρώ τα οποία κατατέθηκαν τον Ιούλιο του 2007 στην τράπεζα B.N.P Paribas.
Η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση της ποινικής δίωξης εναντίον του εκδότη -η οποία αυτομάτως έβαλε τέλος σε μια πολύχρονη εισαγγελική διερεύνηση των «μαύρων» εκατομμυρίων- ξεκίνησε στις 9 Νοεμβρίου του 2012, όταν ολοκληρώθηκε ο φορολογικός έλεγχος από την ΙΓ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών.
Από εκεί προέκυψε ότι ο εκδότης δεν μπορεί να δικαιολογήσει 3.956.821 ευρώ από τα χρήματα τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του.
Έτσι, λοιπόν, οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν εναντίον του δίωξη-φωτιά για:
Α) φοροδιαφυγή «συνισταμένη στην υποβολή ανακριβούς δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος κατά το οικονομικό έτος 2008 με αναλογούντα φόρο 1.631.655 ευρώ που αντιστοιχεί σε μη δηλωθέν εισόδημα ποσού 3.956.821 ευρώ και
Β) νομιμοποίηση εσόδων εγκληματικής δραστηριότητας κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).
Πλέον, ο Θέμος Αναστασιάδης καλείται να απολογηθεί ενώπιον του τακτικού ανακριτή, ενώ υπενθυμίζεται ότι εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδικασθεί η υπόθεσή του και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό του ποσού που πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.
Τα πορίσματα του ΣΔΟΕ
«Όπλο» των εισαγγελικών Αρχών για την περίπτωση του εκδότη αποτέλεσαν οι πορισματικές αναφορές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), από τις οποίες προέκυπτε ότι ο Θέμος Αναστασιάδης δεν μπορούσε να δικαιολογήσει μεγάλο μέρος του ποσού που είχε καταθέσει στις τράπεζες. Στην αναφορά που συνετάχθη στις 13 Μαΐου του 2011 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και απεστάλη στις εισαγγελικές Αρχές επισημαίνεται ότι ο εκδότης αδυνατεί να «δικαιολογήσει» την ύπαρξη 3.360.540,95 ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του.
Οι ελεγκτές της υπηρεσίας στην αναφορά τους τονίζουν ότι από τον έλεγχο που διεξήγαγαν προέκυψε πως το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό δεν δικαιολογείται ως διαθέσιμο κεφάλαιο από τα φορολογηθέντα εισοδήματά του και ζητούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να πράξει αναλόγως, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.
Αφορμή για την έναρξη της έρευνας στάθηκαν δύο καταθέσεις μετρητών που έκανε ο δημοσιογράφος στο κατάστημα της τράπεζας B.N.P. Paribas στο Κολωνάκι, στις 20 και 23 Ιουλίου του 2007.
Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου του 2007, ο εκδότης πραγματοποίησε κατάθεση μετρητών ύψους 2.486.000 ευρώ σε λογαριασμό που διατηρούσε στην εν λόγω τράπεζα, ενώ κατέθεσε άλλα 2.487.500 ευρώ (σε λογαριασμό που άνοιξε την ίδια ημέρα), τα οποία λόγω του προχωρημένου της ώρας κατατέθηκαν στις 23 Ιουλίου. Δηλαδή, συνολικά κατέθεσε 4.973.500 ευρώ.
Ως αιτιολογία των καταθέσεων αυτών, ο δημοσιογράφος ανέφερε την πώληση μετοχών του της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη.
Από την «έρευνα», όμως, που πραγματοποίησε στον Τύπο η ανωτέρω τράπεζα δεν επιβεβαιώθηκε η πώληση της εφημερίδας στον γνωστό εφοπλιστή. Αντίθετα, σύμφωνα με την αναφορά της Δίωξης, βρέθηκαν αντιφατικά δημοσιεύματα, τα οποία δημιούργησαν αμφιβολίες στους υπευθύνους της τράπεζας σχετικά με την προέλευση των χρηματικών ποσών που κατατέθηκαν.
Η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της τράπεζας, θεωρώντας τις συναλλαγές ασυνήθεις ή ύποπτες, απέστειλε στις 2 Αυγούστου του 2007 στην «Εθνική Αρχή Καταπολέμησης Της Νομιμοποίησης Εσόδων Από Εγκληματικές Δραστηριότητες» αναφορά, γνωστοποιώντας της τις εν λόγω συναλλαγές.
Εκτός όμως από τις καταθέσεις, ο εκδότης κατευθυνόμενος προς τη Γαλλία κατελήφθη στις 29 Οκτωβρίου του 2007 στο Τελωνείο γαλλο-ελβετικών συνόρων, από αρμόδιους υπαλλήλους των τελωνειακών Αρχών της Vallard, να κατέχει τρεις επιταγές συνολικής αξίας περίπου 1.100.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 3.800 ευρώ σε μετρητά. Πιο συγκεκριμένα, είχε στην κατοχή του τρεις επιταγές ποσού 760.000 ευρώ, 158.000 δολαρίων και 185.000 λιρών Αγγλίας καθώς και 3.800 ευρώ μετρητά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο γνωστός δημοσιογράφος εντοπίστηκε στα γαλλο-ελβετικά σύνορα δύο μήνες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Χρήστου Ζαχόπουλου. Υπόθεση στην οποία -όπως προέκυψε- εμπλεκόταν, καθώς εμφανίστηκε ως ο «κομιστής» ενός DVD στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διαβάστε επίσης:Στη Δικαιοσύνη για τα 5 εκατομμύρια, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012


http://www.zougla.gr/greece/article/papakonstantinou-vs-anastasiadi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου